Večernji list BiH

Pater Andrej iz Njemačke: U Međugorju sam se obratio

- R. I.

U Međugorju je nedavno održana 29. Međunarodn­a duhovna obnova za organizato­re hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativn­ih skupina vezanih uz Međugorje. “Marija je uistinu izabrala bolji dio…” (Lk 10, 42) U Gospinoj školi” tema je ove, kao i svih ovogodišnj­ih duhovnih obnova u Međugorju, a predavač je bio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Na duhovnoj obnovi sudjeloval­o je više od 200 osoba iz SAD-a, Engleske, Irske, Francuske, Italije, Španjolske, Argentine, Meksika, Paragvaja, Salvadora, Brazila, Austrije, Švicarske, Njemačke, Slovačke, Češke, Litve, Latvije, Rusije, Ukrajine, Južne Koreje, Poljske, Portorika, Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e. Među njima je bio i svećenik augustinac pater Andrej Maria iz Njemačke, koji je prije četiri mjeseca zaređen, piše Radio Mir Međugorje.

- Za svećenika me je zaredio nuncij Nikola Eterović iz Berlina. U Međugorje dolazim više od dvadeset godina i ovdje sam se obratio. Prije devet godina otišao sam u samostan. Organizira­m hodočašća za Nijemce i Hrvate, surađujem s molitvenom zajednicom “Totus Tuus” iz Mostara, Čakovca, Osijeka i Zagreba. Danas imam slavlje, trideset punih godina hodočašća. Jako sam zahvalan za to. Kada brineš

nije lako biti svećenik. U Međugorju je poseban mir, radost, ovdje dobijem novu snagu, kaže p. Andrej za hodočasnik­e, moraš raditi, moraš paziti, ali, vidim, uvijek više dobijem kada dajem. Vidim plod. Vidim kako je Bog dobar, milosrdan… To me napuni i ohrabri za moj posao u Njemačkoj, gdje nije lako biti svećenik. U Međugorju je poseban mir, radost, ovdje sam kao kući, ovdje dobijem novu snagu - kazao je p. Maria, koji u Međugorje uskoro ponovno dolazi i dovodi 260 hodočasnik­a iz cijele Njemačke.

- U skupini će biti puno stranaca koji su pobožni. S Nijemcima dolazim tijekom godine šest puta, a s Hrvatima jednom godišnje - kazao je p. Andrej Maria koji je sudjelovao na ovogodišnj­oj Međunarodn­oj duhovnoj obnovi.

I Lucija Šalov iz Nina, iz okolice Zadra, bila je jedna od sudionica duhovne obnove te je istaknula kako je jako sretna što je ponovno mogla biti u Međugorju na ovome susretu, a u ovo hercegovač­ko mjesto dovodi hodočasnik­e iz svoje župe te iz Italije.

- Mi bez Boga ne možemo ništa. Sve što radimo zapravo je Božje djelo preko naših ruku. Ovo što mi radimo zapravo je poziv, misija, čuli smo to i od provincija­la Hercegovač­ke franjevačk­e provincije fra Joze Grbeša.

Poziv koji, ako ne živiš u potpunosti, totalni je promašaj. Svima nama koji smo pozvani na ovaj put Bog daje snagu kako bismo mogli ljude voditi prema Njemu - kazala je Lucija i sve podsjetila na Gospine poruke “da se svim srcem vratimo i obratimo Bogu jer jedino je u

• Bogu mir i spasenje”.

Augustinac pater Andrej Maria u Međugorje uskoro ponovno dolazi s 260 hodočasnik­a iz cijele Njemačke

 ?? ?? U NJEMAČKOJ
U NJEMAČKOJ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia