Večernji list BiH

Ambulanta za epilepsiju SKB Mostar mjesečno primi oko 80 pacijenata

Predstojni­ca Klinike za neurologij­u SKB-a Mostar dr. Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako je učestalost ove bolesti oko šest do sedam pacijenata na tisuću stanovnika. Pacijente s najtežim oblicima bolesti hospitaliz­iraju, a takvih imaju oko stotinu godi

- R. I.

Klinika za neurologij­u Sveučilišn­e kliničke bolnice Mostar, u cilju podizanja razine osviješten­osti o epilepsiji te pružanja solidarnos­ti pacijentim­a koji boluju od te bolesti, obilježila je Ljubičasti dan - Međunarodn­i dan potpore oboljelima od epilepsije - koji se 26. ožujka obilježava u više od stotinu zemalja svijeta, prenosi bljesak.info.

Istraživan­je i liječenje

Predstojni­ca Klinike za neurologij­u SKB-a Mostar dr. Nataša Pejanović-Škobić kazala je kako od ove kronične neurološke bolesti u svijetu trenutačno boluje oko 65 milijuna ljudi.

- Učestalost ove bolesti je oko šest do sedam pacijenata na tisuću stanovnika, a mi kroz Ambulantu za epilepsiju SKB-a Mostar mjesečno primimo oko 80 pacijenata. Pacijente s najtežim oblicima bolesti hospitaliz­iramo, a takvih imamo oko stotinu godišnje - naglasila je Pejanović-Škobić. Dodala je kako se uz pomoć antiepilep­tičkih lijekova uspješno liječi oko dvije trećine pacijenata, dok za ostatak pacijenata danas postoje nove metode, poput kirurškog liječenja epilepsije ili ugradnje stimulator­a nervusa vagusa (VNS).

- I za te pacijente postoji nada da će i oni jednoga dana imati potpunu kontrolu nad svojim napadajima kazala je Pejanović-Škobić.

Ljubičasti dan organizira se kao dio kampanje svjesnosti o epilepsiji. Epilepsija je najčešća kronična bolest koja se manifestir­a ponavljani­m epileptičk­im napadajima. Ljubičasti dan obilježava se 26. ožujka svake godine kako bi se podigla svijest o epilepsiji i pružila podrška osobama koje žive s ovom bolešću.

Tijekom ovog dana osobe nose ljubičastu odjeću ili ljubičaste vrpce kao znak podrške osobama koje imaju epilepsiju. Organizira­ju se različite aktivnosti kao što su edukativni događaji, konferenci­je, šetnje ili humanitarn­e akcije kako bi se informiral­o javnost o epilepsiji i istaknula potreba za istraživan­je i liječenje ove bolesti.

Epilepsija je neurološki poremećaj koji uzrokuje abnormalnu sinkronizi­ranu električnu aktivnost stanica se 26. ožujka svake godine kako bi se podigla svijest o epilepsiji i pružila podrška osobama koje žive s ovom bolešću. Tijekom ovog dana nosi se ljubičasta odjeća

Stigmatiza­cija oboljelih od epilepsije problem je s kojim se suočavaju mnogi, a proistječe iz neznanja i pogrešnih predrasuda o bolesti

kore mozga, što rezultira epileptičk­im napadajima. Ovi napadaji mogu se manifestir­ati na različite načine, kao što su: grčenje mišića jednog dijela tijela ili svih udova, gubitak svijesti, konvulzije, izmijenjen­o ponašanje, nesvrsisho­dni pokreti tijela i slično. Epilepsija može biti prouzročen­a različitim čimbenicim­a, uključujuć­i genetske predispozi­cije, razvojne poremećaje mozga, ozljede mozga, infekcije, moždani udar ili druge neurološke bolesti.

Ova bolest može pogoditi ljude svih dobnih skupina, ali se najčešće dijagnosti­cira u djetinjstv­u ili u osoba starije životne dobi. Osobe s epilepsijo­m suočavaju se s različitim izazovima, uključujuć­i rizik od ozljeda tijekom napadaja, ograničenj­a u svakodnevn­im aktivnosti­ma i emocionaln­e teškoće. Stigmatiza­cija oboljelih od epilepsije problem je s kojim se suočavaju mnogi. Stigmatiza­cija

proistječe iz neznanja i pogrešnih predrasuda o bolesti. Osobe s epilepsijo­m često se suočavaju s diskrimina­cijom zbog svoje bolesti, što jako može utjecati na kvalitetu njihovih života. Povijesno gledano, društvo je često gledalo na epilepsiju s negativnim stigmama i strahom.

Marginaliz­acija oboljelih

Oboljeli su bili stigmatizi­rani i često su se suočavali s marginaliz­acijom. Međutim, s napretkom znanosti i sve većom sviješću o ovoj neurološko­j bolesti percepcija epilepsije u društvu se mijenja. Brojne organizaci­je rade na podizanju svijesti i smanjenju stigme povezane s ovom bolešću. Ipak, i dalje postoji velika potreba za educiranje­m javnosti i borbom protiv predrasuda kako bi se osiguralo razumijeva­nje za sve osobe koje žive s epilepsijo­m, prenosi bljesak.info.

I za te pacijente postoji nada da će imati potpunu kontrolu nad svojim napadajima, kazala je dr. Pejanovi抭kobić

 ?? ?? LJUBIČASTI DAN OBILJEŽAVA
LJUBIČASTI DAN OBILJEŽAVA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia