Večernji list BiH

Šest nestalih u urušavanju mosta smatra se mrtvima

- (Vedran Balen)

Šest osoba nestalih pri urušavanju mosta Francisa Scotta Keya u Baltimoreu smatra se poginulima. U katastrofa­lnoj nesreći u rijeku Patapsco popadalo više vozila i osam građevinsk­ih radnika. Dvije su osobe spašene u utorak, ali Jeffrey Pritzker, rukovodite­lj tvrtke Brawner Builders u kojoj su zaposleni radnici, rekao je da se za ostalih šestero pretpostav­lja da su mrtvi, s obzirom na dubinu vode i vrijeme koje je prošlo od nesreće. Kako je objavljeno, riječ je o radnicima iz Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i Meksika koji su bili u svojim 30-im i 40-im godinama. Ekipa je radila na sredini mosta kada se raspao. Niti jedno tijelo nije pronađeno. – Ovo je bilo nešto potpuno nepredviđe­no. Ne znamo što bismo drugo rekli. Jako pazimo na sigurnosne mjere, imamo čunjeve, znakove, svjetla, barijere i zastavice. Međutim, nismo mogli predvidjel­i da će se most srušiti – rekao je Pritzker, prenosi The Guardian. Svih 22 člana posade na Daliju, brodu koji je udario u most, na sigurnom su. Vlasti države Maryland objavile su da će za nestalim radnicima tragati ronioci. Iz Bijele kuće priopćeno je kako se sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnici­ma razgovara o daljnjim planovima i sanaciji mosta.

Američki predsjedni­k Joe Biden najavio je da će savezna vlada u cijelosti platiti obnovu mosta.

– Sve upućuje na to da je ovo bila strašna nesreća. U ovom trenutku nemamo drugih naznaka. Nema razloga vjerovati da je ovdje riječ o bilo kakvom namjernom činu – rekao je Biden. Demokratsk­i guverner Marylanda Wes Moore rekao je novinarima da je most izgrađen 1977. godine bio “potpunosti ispravan” prije nego što ga je udario brod.

Međutim, isti brod koji je udario u most sudjelovao je i u nesreći u belgijskoj luci Antwerpen 2016. godine, kada se zabio u rivu dok je pokušavao napustiti kontejners­ki terminal na Sjevernom moru. Kasnija inspekcija otkrila je da brod ima nedostatke “pogonskih i pomoćnih strojeva”. Inspekcija je utvrdila da je riječ o nedostatku koji se odnosi na mjerače i termometre. Veliki kontejners­ki brod Dali, dug gotovo 300 metara, svom silinom iz još uvijek nepoznatih razloga udario je u noći s ponedjeljk­a na utorak u jedan od potpornih stupova mosta u Baltimoreu. U samo nekoliko sekundi, betonska i metalna konstrukci­ja mosta završila je na dnu rijeke. Brod je izdao poziv za pomoć jer je skrenuo s kursa i činilo se da je izgubio snagu, što je dužnosnici­ma iz Baltimorea omogućilo da spriječe više vozila da dođu na most. Činilo se da se brod tada zapalio jer se dio mosta srušio preko njega, dižući u zrak pramenove gustog, crnog dima.

Most je dug nešto više od dva i pol kilometra i žila je kucavica baltimorsk­e luke.

Putin se ranije ovog mjeseca susreo sa sudionicim­a Svjetskog festivala mladih u Rusiji

Američki predsjedni­k Biden rekao je da je zabijanje broda u most strašna nesreća i da nema razloga vjerovati da je posrijedi bilo što drugo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia