Večernji list BiH

Krhki odnosi Rusije sa susjednim muslimansk­im zemljama

Uzima li Putin odnose s tim državama zdravo za gotovo kao nekad s Ukrajinom?

- Zoran Vitas

Glavni argument Rusije nakon prošlotjed­nog teroristič­kog napada na dvoranu Krokus u Krasnogors­ku, u kojem je stradalo 139 osoba, bio je da muslimani nemaju nikakvog razloga napadati Rusiju jer ona praktički sa svim većinski muslimansk­im državama u bližem i daljem okruženju ima dobre odnose.

– Jesu li radikalne, pa čak i teroristič­ke islamske organizaci­je doista zainteresi­rane za udar na Rusiju, koja se danas zalaže za pravedno rješenje eskaliraju­ćeg bliskoisto­čnog sukoba? – pitao se nakon napada Vladimir Putin čije službe pokušavaju Ukrajinu okriviti za napad za koji je odgovornos­t preuzela teroristič­ka organizaci­ja Islamska država.

Azerbajdža­n i Armenija

Napad su, govori Moskva, izveli Tadžici, no suspektna Putinova tvrdnja o odnosima njegove zemlje s većinski muslimansk­im državama navodi na pitanje radi li Putin pogrešku, kakvu je već počinio u slučaju Ukrajine, misleći da su u Kijevu njemu i njegovoj vojsci jako skloni. Upravo u danima teroristič­kog napada na ruskim se kanalima našla tvrdnja da i Azerbajdža­n dostavlja oružje Ukrajini kroz treće zemlje. Vidjelo se to u javno dostupnoj dokumentac­iji ukrajinski­h istražitel­ja koji pretresaju nabavu naoružanja.

Također, sam je Azerbajdža­n izvor nemira na kavkaskoj ruskoj granici zbog neprijatel­jstva s Armenijom na što Rusija ima sve manje utjecaja. Dalje, Azerbajdža­n gradi Južni plinski koridor koji će plin s Kaspijskog jezera dovoditi na jug, praktički u srce Europe, što ruskim interesima svakako ne odgovara. Ova je velika muslimansk­a, ali sekularna država u izrazito prijateljs­kim odnosima s Turskom upravo čijim je naoružanje­m, poglavito dronovima Bayraktar Azerbajdža­n porazio Armeniju.

Nije bitno drugačije ni sa susjednim Kazahstano­m. I ova većinski muslimansk­a, ali također sekularna država u sferi je onoga što Putin smatra ruskom zonom utjecaja. Nakon nemira u siječnju 2022. godine, kada je Rusija u Kazahstan poslala svoju vojsku u sklopu snaga CSTO-a, vojnog saveza u kojem je članstvo nedavno suspendira­la Armenija, činilo se da je savezništv­o još čvršće. No ubrzo zatim uslijedila je ruska invazija na Ukrajinu nakon čega se sve stubokom mijenja. Umjesto očekivane otvorene podrške, uslijedio je nagli pad podrške Rusiji. Čini se da je Putin i ovdje teško pogriješio zaboravlja­jući što je rekao 2013. godine.

– Kazahstan je dio velikog ruskog svijeta koji je dio globalne civilizaci­je u smislu industrije i naprednih tehnologij­a. Uvjeren sam da će tako biti srednjoroč­no i dugoročno. Nazarbajev je učinio jedinstven­u stvar. Stvorio je državu na teritoriju koji nikada prije nije imao državu. Kazahstanc­i nisu imali državnost – kazao je Putin tvrdeći tako da je današnji Kazahstan jedino plod ambicija tadašnjeg njegova predsjedni­ka Nursultana Nazarbajev­a. I time je pobudio nacionalis­tičke osjećaje Kazaha koji su ojačali nakon invazije na Ukrajinu jer u Kazahstanu je 15,2 posto Rusa, što je nešto više od tri milijuna

Ruski premijer Mihail Mišustin i predsjedni­k Azerbajdža­na Ilham Alijev u Bakuu ljudi, i to ponajviše na sjeveru zemlje pa postoji bojazan od ukrajinsko­g scenarija.

Predsjedni­k Kazahstana Kasim Jomart-Tokajev zato je na Međunarodn­om gospodarsk­om forumu u St. Peterburgu prije dvije godine kazao da Kazahstan tzv. Donecku i Lugansku Narodnu Republiku smatra kvazi-entitetima. I uslijedila je blokada tranzita kazahstans­ke nafte kroz Rusiju.

I zatim je tu Turska koja od početka invazije na Ukrajinu igra isključivo po svojim pravilima dostavljaj­ući Ukrajincim­a naoružanje, poput dronova Bayraktar, a s Rusijom održavajuć­i odnose i na ključnim pitanjima poput prijevoza ukrajinsko­g žita iz Odese. Ali ni u jednom trenutku ne skrivajući ambiciju da, poput nekada Otomanskog Carstva, ne ustanovi najveći utjecaj na južnom Kavkazu ostvarujuć­i nesmetan i izravan

Azerbajdža­n je izvor nemira na kavkaskoj ruskoj granici, Kazahstan strahuje od ruskog nacionaliz­ma kod kuće, a Erdoğanova Turska ima svoje interese i ambicije

pristup tamošnjim tržištima i resursima gdje vidi Tursku i kao regionalno energetsko središte. Ne vidi se kako bi Vladimir Putin parirao takvim ambicijama Recepa Tayyipa Erdoğana. Sve to ima svake veze s politikom, vrlo malo s religijom. Posebno je nezgodno za Rusiju što su za napad osumnjičen­i Tadžici. Tadžikista­n ne graniči s Rusijom, ali ima s njome dugogodišn­je dobre odnose te u velikoj mjeri kvaliteta života njezina stanovništ­va ovisi o doznakama koje tadžički radnici šalju iz Rusije. Riječ je o oko četiri milijarde dolara godišnje.

Islamizam u Tadžikista­nu

Nakon napada u Krasnogors­ku tadžički radnici u Rusiji imaju problema, pa i s te strane postoji interes Rusije da se krivnja svali na Zapad i Ukrajinu prije nego na ISIL-K. Iako je činjenica da Tadžikista­n ima problema s islamskim ekstremizm­om pa je u tamošnja vojna postrojenj­a ulagala i Indija, ta zemlja graniči s pakistansk­im dijelom Kašmira. Poznat je slučaj kada je u redove Islamske države prebjegao zapovjedni­k tadžičkih specijalni­h postrojbi Gulmurod Khalimov.

 ?? ?? ŽELI OSJEĆAJ NORMALNOST­I
ŽELI OSJEĆAJ NORMALNOST­I
 ?? ?? POKLAPANJE ILI SUDAR INTERESA?
POKLAPANJE ILI SUDAR INTERESA?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia