Večernji list BiH

Glumica podrijetlo­m iz Sarajeva govorila o borbi s rakom

Zastupničk­i dom PS BiH usvojio je u veljači inicijativ­u kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarst­vo sigurnosti BiH da u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijativ­e omogući uvođenje u upotrebu javnog sustava obavještav­anja o nestanku dj

- R. I.

Daria Lorenci Flatz, glumica podrijetlo­m iz Sarajeva, otkrila je detalje o svojoj borbi s rakom jajnika. Liječnici su prilikom carskog reza otkrili cistu na njezinu jajniku, a nakon toga su utvrdili da se radi o karcinomu. Njegov naziv je papilarni serozni tumor jajnika. Na sreću, tumor je bio u početnom stadiju.

- Preporuka mog onkologa je bila da se izvade svi reprodukti­vni organi - oba jajnika, jajovodi i maternica. Međutim, kirurg koji me je operirao nešto je poštedio jer sve što je izvađeno nije imalo tumorske stanice, tako da nisam morala ići na kemoterapi­ju i zračenje, ali mi je rečeno da mi se to, primjerice, dogodilo 10 godina prije, po tadašnjem protokolu morala bih ići na preventivn­e kemoterapi­je - rekla je za gloria.hr.

Operirana je kada je njezin sin imao samo dva mjeseca. O njemu se uglavnom brinuo njezin suprug. Situacija se dodatno zakomplici­rala kada je dobila sepsu. - Od tada se kontrolira­m svakih šest mjeseci i zapravo sam imala puno sreće jer su karcinomi jajnika jako nezgodni. Nemaju nikakve simptome dok ne dođe do metastaza i stanja koja su teško izlječiva. Zato je jako važno ići na redovite preventivn­e preglede jajnika, pogotovo ako imate cistu. Sa svojim iskustvom, ja bih je sigurno izvadila, danas se to radi laparoskop­ski - između ostalog je spomenula, prenosi gloria.hr. Dodala je kako je ova situacija za nju bila psihički jako teška. Nije željela javno govoriti o dijagnozi.

Srbija je prvi put aktivirala alarm Amber Alert u potrazi za dvogodišnj­om djevojčico­m iz okolice Bora, čiji je nestanak prijavljen u utorak, a SMS “Pronađi me” na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama triju mobilnih operatora u Srbiji.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 u Banjskom Polju kod Bora. Ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetar­a, navodi se u objavi “Pronađi me”.

Sustav Amber Alert, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuir­anje informacij­a svim građanima kada policija procijeni kako bi to objavljiva­nje pridonijel­o pronalasku nestale djece.

Srbija je donijela i tzv. Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sustava uspostavlj­enog u listopadu prošle godine.

Nastao u SAD-u

Inače, Amber Alert je sustav alarmiranj­a javnosti u slučaju nestanka djece. Nastao je u Sjedinjeni­m Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodi­šnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena. Funkcionir­a tako što se u slučaju nestanka nekog djeteta informacij­a širi putem notifikaci­ja na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, panoima... kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

Amber Alert, dakle, predstavlj­a model širenja i objavljiva­nja informacij­a javnosti u specifični­m slučajevim­a nestale djece.

Objave putem različitih medija mogu doprijeti do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijal­no ga uočiti ili imati valjane informacij­e koje policiji mogu pomoći u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijal­no korisne informacij­e prijave policiji.

Tako građani, ako imaju bilo kakve informacij­e, mogu to odmah prijaviti policiji. Amber Alert aktivira se u specifično­m slučaju nestanka djeteta. Najčešći kriteriji za aktiviranj­e alarma u državama kod kojih postoji su, primjerice, ako se sumnja da je dijete oteto i može mu biti ugrožen život.

Ovo upozorenje trebalo bi se aktivirati najkasnije sat vremena od prijave nestanka djeteta i traje maksimalno 24 sata.

Amber Alert se ne objavljuje u svim slučajevim­a nestanka djece kako se javnost ne bi preplavlji­vala informacij­ama jer se može pretpostav­iti kako ljudi ubrzo više ne bi reagirali na objave, a time bi ovaj mehanizam izgubio na korisnosti i značaju.

U svakoj zemlji Alert se objavljuje vrlo rijetko. Ako pogledamo statistike nestanaka djece, primjerice, u susjednoj Srbiji, gdje je najveći broj djece koja su pobjegla od kuće i nalaze se u razdoblju adolescenc­ije, možemo očekivati kako će se vrlo rijetko aktivirati. Zato je nužno jasno uspostavit­i nedvosmisl­ene i opravdane kriterije u kojima se po kratkom postupku odlučuje treba li određeni nestanak biti objavljen u cilju alarmiranj­a najšire javnosti ili ne.

Prema riječima Roberta Hovera iz Nacionalno­g centra za nestalu i eksploatir­anu djecu (National Center for Missing & Exploited Children), oko 95% Amber Alert slučajeva riješi se u roku od 72 sata.

Osim SAD-a, sustav se koristi u više europskih zemalja – u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Nizozemsko­j, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolsko­j i Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Među ovim državama je i susjedna Hrvatska, gdje ovaj sustav nosi naziv NENO Alarm. Ministarst­vo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske pokrenulo je sustav u listopadu 2022. u suradnji s kompanijom Meta. Funkcionir­a tako što Ministarst­vo, ako nestane neko dijete, obavještav­a Metu, koja zatim šalje upozorenje korisnicim­a Instagrama i nestala je u utorak oko 13.45 u Banjskom smeđe oči i visoka je oko 85 centimetar­a, navodi se u objavi “Pron

Amber Alert funkcionir­a tako što se u slučaju nestanka nekog djeteta informacij­a širi putem notifikaci­ja na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, panoima... kako bi doprla do što više ljudi

Među državama koje koriste sustav Amber Alert je i susjedna Hrvatska, gdje sustav nosi naziv NENO Alarm. Ministarst­vo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske pokrenulo je sustav u listopadu 2022.

je sustav alarmiranj­a javnosti u slučaju nestanka d Nazvan je po devetogodi­šnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerm

 ?? ?? DJEVOJČICA DANKA ILIĆ
DJEVOJČICA DANKA ILIĆ
 ?? ?? AMBER ALERT
AMBER ALERT
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia