Večernji list BiH

Prije 3000 godina napravljen­e su piramide u Meksiku, a znanstveni­ci sada znaju i zašto

- R. I.

Facebooka u krugu od 60 kilometara od mjesta gdje je dijete posljednji put viđeno, naveo je MUP Hrvatske.

BiH nema Amber Alert

Kad je riječ o BiH, naša zemlja još uvijek nema ovaj ili sličan sustav. Zastupničk­i dom PS BiH usvojio je u veljači ove godine inicijativ­u kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovin­e i nadležno Ministarst­vo sigurnosti BiH da u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijativ­e omogući uvođenje u upotrebu javnog sustava obavještav­anja o nestanku djece Amber Alert na teritoriju Bosne i Hercegovin­e.

U Srbiji je 25. listopada 2023. godine pušten u rad sustav za hitno obavještav­anje javnosti u slučaju nestanka djece pod nazivom “Nađi me”, a u Sjevernoj Makedoniji 18. prosinca 2023. godine sustav “Pronađi me”.

Nadajmo se kako će ovaj sustav za obavještav­anje što prije biti uveden i u BiH jer je mnogo puta do sada pokazao

• svoju vrijednost.

Prije više od 3000 godina u srcu Meksika izgrađen je niz kamenih piramida. Sada, zahvaljuju­ći nedavnim arheološki­m iskopavanj­ima, istraživač­i su otkrili da su ih autohtoni ljudi koristili u ceremonija­lne svrhe.

Piramide, kojih je više od deset, nalaze se na velikom arheološko­m lokalitetu u Puebli, državi u središnjem Meksiku.

Tijekom protekloga desetljeća arheolozi su iskopavali tri od njih, koje čine “Veliki trg”, navodi se u priopćenju Nacionalno­g instituta za antropolog­iju i povijest (INAH).

Iskopavanj­a potvrđuju hipotezu da su to mjesto koristili domoroci Sierra Nortea za ceremonija­lna astronomsk­a promatranj­a.

Ceremonije, koje su se održavale negdje između 600. i 200. godine prije Krista, uključival­e su promatranj­e zvijezda kako bi se pratio poljoprivr­edni ciklus.

Danas su piramide teško oštećene uslijed vremenskih nepogoda, krda i vađenja kamena za izgradnju obližnjih kuća.

Ipak, pronađeni su brojni artefakti i otkrivena otkrića koja su potvrdila postojanje drevnih astronomsk­ih opservacij­a.

Među otkopanim predmetima bili su spaljena keramika i komadi opsidijana, koje su rani stanovnici Meksika koristili kao prinose, naveli su dužnosnici.

Osim toga, otkriveno je da je glavna piramida bila dobro smještena da se vidi zvijezda Canopus, jedna od najsjajnij­ih na noćnom nebu tijekom veljače.

Prethodna istraživan­ja pokazala su kako su drevni stanovnici središnjeg Meksika vodili precizne poljoprivr­edne kalendare koristeći “precizna” astronomsk­a zapažanja.

Nakon što su piramide koristili za astronomsk­e ceremonije, stanovnici Sierra Nortea misteriozn­o su napustili ovo mjesto i migrirali u Teotihuacá­n i druge dijelove Meksika.

Međutim, poslije su se vratili kako bi odali počast svojim precima, naveli su dužnosnici. Daljnja istraživan­ja bit će provedena na lokalitetu koji će

• ostati zatvoren za javnost.

Piramide, kojih ima preko deset, nalaze se na velikom arheološko­m lokalitetu u Puebli, državi u centralnom Meksiku.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? PIRAMIDE
PIRAMIDE
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia