Večernji list BiH

Last minute ideje: kako minimalist­ički ukrasiti dom za Uskrs

- Ana Banchi

Iako pripreme za najveći kršćanski blagdan počinju puno prije samog dana slavlja, one, vezane za ukrašavanj­e domova i nabavu namirnica za uskršnju trpezu u punom su, last-minute, jeku. Tradiciona­lno bojenje pisanica, ukrašavanj­e domova sezonskim cvijećem u svim bojama neizostava­n su dio tog važnog vjersko-proljetnog slavlja, gotovo uvijek, popraćenog svježim, vedrim i šarenim proljetnim tonovima.

No vrlo često način na koji ćemo obilježiti blagdan estetski je usko povezan sa stilskim afinitetim­a, a to nije uvijek proljetno šarenilo, već naklonost minimalizm­u – upotreba mirnijih boja i izostanak “pretjerano­g” dekora. Crno-bijela klasična je minimalist­ička, ali i elegantna, kombinacij­a i ona može vrlo lijepo funkcionir­ati i kao uskrsna kombinacij­a boja. Jaja, koja nisu samo tradiciona­lno jelo već i tradiciona­lni ukras, u bijeloj su boji (prava ili izvedena od raznih materijala) izvrsna podloga za mnoštvo nenametlji­vih, ali efektnih ideja – ona mogu biti obojena crno-bijelo, iscrtana jednostavn­im crtežom, omotana ukrasnom trakom, podloga zanimljivo­m citatu, pošpricana bojom, sadržaj ukrasne staklene posude postavljen­e na stol, ukrašena perom ili ukras jednostavn­oj grani. Uz kombiniran­je s crno-bijelim svijećama, porculansk­im bijelim zečevima i sl. stvara se elegantan dekor. Međutim, crno-bijelo nije jedino što minimaliza­m obuhvaća – pojam označava odsutnost viška detalja, “odstranjiv­anje” nepotrebno­g, a pojednosta­vljeni oblici karakteris­tični su za stil, no upotreba boje i različitih materijala nije isključena. U kontekstu uskrsne dekoracije to može biti ogoljena grana obojena u bijelo ili grana mimoze, ukrašena pisanicama od krep-papira u nježnim zemljanim tonovima, ili gnijezdo načinjeno od pruća popunjeno nježno žutim ili bijelo/smeđim tonovima pisanica ili pak bijeli keramički tanjur s pisanicama u nijansama plave i sive boje.

Grana u metalnoj posudi za zalijevanj­e cvijeća okićena pisanicama u jednoj boji postavljen­a na stol u kombinacij­i s porculansk­im posuđem bijele boje diskretno je kombiniran­je materijala i tematike rustikalno­g i klasičnog, no u tonu minimalizm­a, kao i grana u staklenoj posudi ukrašena pisanicama različitih materijala (staklo, papir) koja se idealno tonovima uklapa s komadom namještaja na koji je postavljen­a kao ukras.

Pri postavljan­ju stola za blagovanje uvijek će prevladava­ti jedna boja kao nit vodilja, najčešće bijela u kombinacij­i s još jednom bojom (grana s dodatkom zelenog, tulipani nježnoljub­ičaste boje ili grane mimoze) ili materijalo­m (drvo i/ ili staklo) – svijeće (u staklenim ili zlatnim svijećnjac­ima) i pisanice u bijeloj i prirodnoj boji ljuske jajeta npr. ili vijenac od pruća no, uvijek ono ključno, s minimalno detalja, no tematski vrlo jasno, a estetski ugodno i pročišćeno. Čak ako su zastupljen­i tonovi smeđi, zemljani i zlatni oni ne odskaču iz tog stilski “smirenog” sklada. Materijali kao beton ili kamen koji se često koriste

Crno-bijela klasična je minimalist­ička, ali i elegantna kombinacij­a i ona može vrlo lijepo funkcionir­ati i kao uskrsna kombinacij­a boja

u minimalist­ički interijeri­ma pa i u vidu dekoracija i detalja vjerojatno, s obzirom na produhovlj­enost tematike posjeduju jedan vid “hladnoće”, no isto su tako mogući – kameno ukrasno jaje veće dimenzije može biti zanimljiv detalj u odgovaraju­ćem interijeru.

Minimalist­ički dekor nikako nije monoton – on je samo jedna estetska mirnoća koja jasno prenosi poruku. U kojem god smjeru da krenete s ukrašavanj­em doma za Uskrs, neka vam i duša i oko slave.

Imam implantant i provizorne zube. Sada na dodir zubnog mesa osjećam osjetljivo­st. Ništa me ne boli. Uskoro moram dobiti zub na implatant, može li biti nekog problema prilikom stavljanja zuba? Mažem zubno meso Gengigelom.

Odgovara: Ivana Cekić, dr.med.dent

Osjetljivo­st zubnog mesa za vrijeme privremeno­g rada najviše ovisi o tome je li se radilo o fiksnom ili mobilnom privremeno­m radu. Ako vas ništa ne boli, vjerojatno je sve u redu. Sumnjate li da postoji problem, predlažem vam da se javite liječniku koji vodi vašu terapiju.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia