Večernji list BiH

Spreman sam preuzeti veću odgovornos­t kad ne bude Modrića

Junak pobjede nad Egiptom Lovro Majer za Večernji list govori o svom statusu, šansama vatrenih na Euru, bitki za naslov u HNL-u, odnosu s Nikom Kovačem...

- Tomislav Dasović

Svakako mogu biti zadovoljan onime što smo svi zajedno odigrali protiv Egipta, pa tako i osobnim učinkom

Hrvatski nogometni reprezenta­tivac, Zagrepčani­n Lovro Majer (26) dan nakon finala turnira u Kairu dao je intervju Večernjem listu.

Jeste li protiv Egipta odigrali najbolju utakmicu za reprezenta­ciju, odnosno otkud takvo nadahnuće u prijateljs­koj utakmici?, pitali smo Majera.

– Ne volim sebe ocjenjivat­i na taj način, bilo je još dobrih nastupa u važnijim okolnostim­a, no svakako mogu biti zadovoljan onim što smo svi zajedno odigrali protiv Egipta, pa tako i osobnim učinkom. Stvorili smo dosta šansi, zabili lijepe pogotke i na kraju uvjerljivo pobijedili te osvojili trofej, što je lijep završetak ovog reprezenta­tivnog okupljanja. Sigurno da nas je inspiriral­a i impresivna kulisa, igralo se na zaista lijepom i odlično ispunjenom stadionu.

Imamo najbolju vezu

Sada dvojbe više nema: vi ste potpuno sazreli za ulogu jednoga od nositelja igre veznoga reda u postmodrić­evskoj eri – ili ste to znali i prije?

– Naravno da vjerujem u sebe, iza mene su dobre sezone u Dinamu, u Francuskoj, sada i u Bundesligi, znam da mogu pridonijet­i reprezenta­ciji svojom igrom. No također je svima jasno da imamo vjerojatno najbolji vezni red u Europi s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem. Svi znamo što su ostvarili i u klubovima i s reprezenta­cijom, koja su kvaliteta i zadovoljst­vo mi je od njih učiti i uz njih napredovat­i. Ali isto tako, ni mi pored njih nismo statisti, mislim da dobro koristimo svoje prilike i pridonosim­o uspjesima ekipe. Da dam samo jedan primjer jedne velike utakmice; ne zaboravite da, recimo, utakmicu protiv Brazila nisu

završili Broz i Kova, da smo ušli Vlašić i ja, od početka je igrao Pašalić, slično je bilo i u završnici Lige nacija. Znači tu smo, spremni smo u svakom trenutku na maksimalan način iskoristit­i svoju priliku i u najvećim utakmicama. Mislim da imamo jako zdravu konkurenci­ju i da je jedna od velikih snaga naše ekipe da u veznoj liniji imamo niz jako dobrih igrača koji mogu na različite načine pridonijet­i ekipi, što protivniku otežava pripremu za nas. Naravno da sam spreman preuzeti i veću ulogu kada izbornik to bude smatrao potrebnim, ali prvenstven­o je na meni da radim, napredujem i dokazujem se.

Što je reprezenta­ciji donio turnir u Egiptu, koji su njegovi najveći dobici? Je li vas netko od suigrača posebno iznenadio?

– Mislim da smo dobili i više nego što smo u startu očekivali jer smo ovim pobjedama ojačali pobjedničk­u atmosferu, a mislim i da je dosta igrača dobro iskoristil­o svoje prilike i steklo važno samopouzda­nje u kontekstu reprezenta­cije. Smatram da je sjajno za naše vratare što su svi dobili šansu, znamo koja je Livi kvaliteta i vrijednost, ali sigurno je i Ivušiću puno značilo što je imao tako važnu ulogu u polufinalu, kao što su Labroviću i Kotarskom značili debiji u finalu. Nije me nitko posebno iznenadio jer sam sa svim tim dečkima dosta trenirao i igrao, znam koliko su kvalitetni i dobri, i to je ono što izbornika sigurno najviše može veseliti – da se uvjerio da imamo širok kadar. Ono što se, vjerujem, svi slažemo jest da je bilo lijepo vidjeti Pjacu u punom

Svi govore o Dinamu i Hajduku, no Rijeku ne treba podcijenit­i. Ja ću navijati za svoj Dinamo

ritmu s reprezenta­cijom, zdravi Marko sigurno je još jedan dobitak za momčad.

Koliko će Hrvatska biti dobra na Euru, može li nastaviti u ovom stilu i je li realno u Njemačkoj očekivati borbu za medalju?

– Razumijem da je reprezenta­cija svojim rezultatim­a naviknula navijače i medije na najviše ciljeve, ali mislim da trebamo realno pristupiti takvim ocjenama. Postoji sigurno nekoliko reprezenta­cija koje su na papiru favoriti, od Francuske i Engleske, preko domaćina Njemačke pa do Španjolske i Portugala, tu su i europski prvaci Talijani, jaki su i Belgija, Nizozemska, Danska... No, isto tako, Hrvatska je zaista proteklih šest godina dokazala da može parirati baš svakome, imamo snažan pobjedničk­i mentalitet, zajedništv­o i znamo kako dobivati te neizvjesne, izjednačen­e, tijesne utakmice, a takva je većina na natjecanju poput Eura. Imamo odličan spoj iskustva i mladosti, od čudesnog Luke do jednako čudesnog Joška, a između njih je puno nas koji smo u nekim najboljim godinama. I završno, imat ćemo sjajnu potporu navijača, što nikako ne treba zanemariti. Sjetite se samo Rotterdama, u takvom okruženju nikome nije lako dobiti Hrvatsku. Mi trebamo samo raditi kao i do sada, bez velike priče, maksimalno na svakom treningu i u svakoj utakmici, a rezultati onda slijede takav pristup.

Koliko će na vaš status u Wolfsburgu utjecati promjena trenera, odnosno odlazak trenera koji vas je doveo, Kovača? Jeste li u Wolfsburgu napravili igrački iskorak u odnosu na Rennes? Je li Bundesliga za vas jača, teža, zahtjevnij­a od francuske lige?

– Žao mi je zbog takvog raspleta jer je Niko sigurno bio ključan u mom dolasku u Wolfsburg. Nažalost, kombinacij­a nesreće u nekim utakmicama i naših slabijih igara rezultiral­a je lošim nizom, a tada uvijek cijenu

plati trener. Momčadski smo sigurno morali bolje ove sezone pa s te strane nisam posebno zadovoljan, ali nije mi žao zbog dolaska u Bundesligu. Igra se drukčije, možda je malo više tehničke kvalitete u Francuskoj, ali u Bundesligi je strašan tempo i to me učinilo boljim igračem. Igra se vrlo ofenzivno što mi odgovara, i sveukupno sam zadovoljan kako sam se snašao s obzirom na to da mi je prva sezona i da je ipak dosta drukčija liga. Ne mogu nagađati kako će na sve nas utjecati promjena trenera, ali imam dojam da su u klubu zadovoljni mojim igrama, da imam dobar status u momčadi i očekujem da će takav ostati i dalje. Na meni je, naravno, da to zaslužim svojim igrama, kako na treningu tako i na utakmicama.

Rijeka je u prednosti

Kako gledate na derbi Hajduk – Dinamo, je li među reprezenta­tivcima bilo razgovora o tome i tko će po vama biti prvak Hrvatske? Biste li se kao bivši dinamovac zadovoljil­i samo jednim trofejom plavih na kraju sezone?

– Pratim HNL, ove godine imamo zaista zanimljivo prvenstvo, što je dobro za ligu. Razumijem da je zanimanje medija i javnosti usmjereno na Dinamo i Hajduk, ali ne možemo u ovom razgovoru ne spomenuti Rijeku, koja na proljeće igra najbolje, koja dobiva i tzv. “male” utakmice i koja je sada vjerojatno u najboljoj situaciji jer igra oba derbija kod kuće i ima tu malu, ali važnu bodovnu zalihu. Naravno, sve se to okrene u jednoj utakmici, a kao dinamovac priželjkuj­em i vjerujem da će modri ući u pobjedničk­u formu u pravom trenutku i do kraja okrenuti sve u svoju korist.

Razgovaral­i smo, naravno, o HNL-u u reprezenta­ciji, jasno da svatko “vuče” za svoje, ali raduje me što je sve to u vrlo pozitivnom kontekstu

• – zaključio je Lovro Majer.

 ?? ?? LOVRO MAJER:
LOVRO MAJER:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia