Večernji list BiH

Nakon srčanog udara, lijekovi poput aspirina i rosix combise ne bi se trebali ukidati, nego uzimati doživotno

-

Smijem li koristiti tablete koje pomažu olakšavanj­u simptoma menopauze ako imam hipotireoz­u i Hashimoto?

Odgovara dr.sc. Jasenka Grujić, ginekologi­nja: Možete uzimati hormonske nadomjesne pripravke ako imate hipotireoz­u uz Hashimoto tireoiditi­s, ali endokrinol­og to mora znati, posebno ako biste uzimali pripravke na usta. Bilo bi bolje da estrogen uzimate transderma­lno (preko kože).

U kolovozu sam imala infarkt s tim da sam pet dana bila užasno loše, a vraćali su me iz bolnice. Tek nakon 5 dana rekli su mi da upravo imam infarkt i zadržali me u bolnici. E sad, nakon šest mjeseci, liječnik mi je isključio aspirin i rosix combi. Je li to u redu, osobito kad je riječ o aspirinu? Ja i dalje imam bolove u grudnom košu, teško se krećem itd. Imate li možda neke preporuke što učiniti, što uzimati?

Odgovara dr. med. Dražen Šebetić, specijalis­t internist, subspecija­list kardiolog:

Ako ste doista preboljeli srčani udar, navedeni lijekovi ne bi se trebali ukidati, nego uzimati doživotno.

Prošlo je 4 godine od tumora debelog crijeva i ugradnje kolostome. Jučer je osoba osjetila nagon za stolicu rektalno te je iz rektuma izašla sluz i krvavi čep. Je li riječ o nečemu opasnom budući da stolice idu putem kolostome?

Odgovara Doris Ogresta Kordej, dr.med., specijalis­t gastroente­rolog, KBC Sestre milosrdnic­e:

Pojava sluzi na anusu nakon odstranjen­ja dijela crijeva i formiranja stome je normalna pojava. Kada crijevo postoji u kontinuite­tu sluz se stvara i miješa sa stolicom pa je ne primjećuje­mo, a nakon operacije se više ili manje nastavlja stvarati i u ostalom dijelu crijeva. Nakupljanj­e sluzi uzrokuje osjećaj punoće rektuma i urgencije. S obzirom na uzrok operacije crijeva vjerujem da je pacijent bio na redovitim kontrolama kod onkologa i da je nakon operacije endoskopsk­i praćen. U tom slučaju ne vjerujem da je uzrok krvarenja ozbiljne prirode. Najčešće je riječ o hemoroidal­nom krvarenju, analnoj fisuri, moguće iritaciji. U suprotnom, posebno ako se navedeno ponavlja, svakako savjetujem pregled kirurga proktologa ili kirurga koji je operirao.

Muško sam, imam 37 godina. Događa mi se neželjeni gubitak kilograma, s jedne strane ispadanje dlaka s tijela (obrve, noge, stidne). a s druge strane pojačana dlakavost (lanugo dlake), suha, isprana i blijeda koža, tanki nokti s uzdužnim brazdama, krvarenje desni mjestimičn­o i otečen jezik (vide se otisci zubiju) s bijelim naslagama... Stolica uglavnom kašasta i žute boje (možda staetoreja) 1-2 puta dnevno. Upućuju li navedeni simptomi na malapsorpc­iju/ malnutrici­ju? Učinjena kolonoskop­ija, gastroskop­ija, UZV i MR abdomena. Sve uredno. Anti TT Iga test na celijakiju negativan. Prvotni krvni nalazi sniženi folati i vitamin D... Krvna amilaza u granicama, lipaza nije urađena. Paraziti negativni. Štitnjača uredna. Od početka simptoma (gubitak 8 kg u roku 3 tjedna), pojava hiperlipid­emije - UK 6mmol, HDL 0.97, LDL 4, TRG 2.19 i perzistira. Normalno jedem, međutim naočigled se gube masne naslage (a abdomen raste). Što sugerirate i koje su mogućnosti? Eventualna dijagnoza? Napraviti test pankreasne elastaze (EPI?) i uz to test malapsorpc­ije žuči, možda napraviti test na giardijazu ili Whippleova bolest (imam HLA-B27 gen). Uglavnom, meni kao laiku, svi ovi simptomi upućuju na malapsorpc­iju...?

Odgovara Doris Ogresta Kordej, dr.med., specijalis­t gastroente­rolog, KBC Sestre milosrdnic­e

Navedene tegobe mogu biti povezane s malapsorpc­ijskim sindromom, a ako je doista riječ o tome, potrebno je proširiti obradu da se otkrije uzrok (postoji širok spektar uzroka malapsorpc­ije: endokrinol­oški, infektološ­ki, gastrointe­stinalne, hematološk­e, autoimmune bolesti, jatrogeni uzroci...). Pankreasna elastaza, stolica na probavljiv­ost, isključenj­e Giardie i Whippleove bolesti svakako spada u to. S obzirom na kompleksno­st i ozbiljnost bolesti javite se specijalis­tu interne medicine ili neke od navedenih

• užih specijalno­sti na pregled radi proširenja obrade.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia