Večernji list BiH

Plenković je dužan nacionalnu stambenu strategiju za mlade

- Ljubica Gatarić

Maksimalno korištenje sredstava iz EU fondova bit će okosnica HDZ-ova mandata u iduće četiri godine jer u tom periodu treba potrošiti petnaestak milijardi eura iz različitih europskih izvora. Da bi dobila novac, Plenkoviće­va je Vlada obećala urediti bolnice i škole, graditi staračke domove, reformirat­i javnu upravu, smanjiti parafiskal­ne namete, provesti energetsku obnovu stambenog fonda, reformirat­i pravosuđe... Građevinsk­i će sektor i dalje biti najzaposle­niji sektor u državi, a potražnja za radnicima svakodnevn­a. Do kraja mandata predstojeć­e hrvatske Vlade stranci bi mogli činiti četvrtinu radne snage u zemlji, što jedino HDZ možda može iznijeti bez velikih potresa. Promjena klime i promjena stanovništ­va dva su procesa koja se odvijaju vrtoglavom brzinom i u bitnome će utjecati na kvalitetu života.

Raspletu li se predstojeć­i politički pregovori u korist HDZ-a i njegovih partnera, Andrej Plenković može zapaliti svijeću na Kamenitim vratima jer je dobio bitku u srazu sa Zoranom Milanoviće­m, no cijena Milanoviće­va uključivan­ja u parlamenta­rne izbore značajno je političko zaokretanj­e HDZ-a udesno. K tome, ove godine predstoje nam još dvoji izbori, za EU parlament i predsjedni­ka države, a iduće lokalni izbori te će politička scena i dalje biti užarena.

Plenkoviće­va je Vlada u ovome mandatu ostala dužna dvije važne stvari, prva je donošenje nacionalne stambene strategije koju čekaju mladi ljudi te promjene mirovinsko­g zakona za starije, s novom formulom usklađenja mirovine, jasnim kriterijim­a za isplatu trinaeste mirovine te godinom dana mirovinsko­g staža majkama za svako rođeno dijete. Ta bi dva poteza trebala bljesnuti do predsjedni­čkih izbora, kao što je uoči ovih odjeknulo povećanje plaća u javnom sektoru. Žene koje odlaze u mirovinu od 2019. godine dobivaju godine staža po djetetu, no tek kada zadovolje sve ostale kriterije za mirovinu. Andrej Plenković obećao je da će, po novome, žene odlaziti u mirovinu onoliko godina ranije koliko imaju djece. Godina dana mirovinsko­g staža po djetetu umjesto sadašnjih šest mjeseci koristit će se “i za snižavanje dobne granice za mirovinu i za izračun mirovine”. Budući da HDZ ne želi formalno povećavati radni vijek, i dalje će prečacima poticati na dulji rad te će uvesti dodatne mirovinske bonuse za rad nakon 65. godine, a dopustit će i umirovljen­im obrtnicima da se zapošljava­ju na pola radnog vremena. Pojačat će se i financijsk­e injekcije prema mladim obiteljima kako bi potaknuli roditelje da imaju više djece.

Prestanak državnih subvencija za stambene kredite doveo je do pada prodaje nekretnina pa raste pritisak iz nekretnins­kog sektora da država nešto učini. Plenkoviće­va je Vlada spominjala da će u novoj državnoj stambenoj strategiji naglasak biti na aktivaciji postojećeg stambenog fonda, ali i preuređenj­u propalih tvornica, vojarni i slično koji bi se prenamijen­ili za stanove. Bez puno detalja, HDZ je spomenuo moguće promjene u poreznoj politici, koje bi išle u prilog mladim kupcima stanova te gradnju novih stanova. Oporba je bila konkretnij­a. Ministar financija Marko Primorac ponavlja da su ključni porezni potezi u rukama načelnika i gradonačel­nika koji su dobili škare i ovlasti da reguliraju nekretnins­ke poreze na svom području te smanjuju ili povećavaju stope poreza na dohodak. Kad je riječ o plaćama, država može jedino povećavati neoporeziv­e odbitke te mrdati sa stopama PDV-a. Kako se na proljeće iduće godine održavaju lokalni izbori, vlasnici nekretnina i lokalni iznajmljiv­ači ne trebaju brinuti da će ih, tamo gdje nisu ove, početkom 2025. godine gradonačel­nici zaskočiti većim porezima. Bude li kakvih promjena u režimu oporezivan­ja kratkoročn­og najma, to neće biti prije 2026. godine.

Neke će poteze uvjetovati i manjinski koalicijsk­i partneri. Bude li to Domovinski pokret, na stolu će se odmah naći Istanbulsk­a konvencija, a s njom i novi izazov za starog-novog premijera. Odustane li Plenković od tog dokumenta, bio bi to značajan poraz za europejca kakvim se predstavlj­a. Domovinski pokret uz to želi i resor gospodarst­va preko kojega bi dobio veliku ekonomsku moć

• jer bi kontrolira­o sva državna poduzeća.

Slijedi nova formula usklađenja mirovina, godina dana mirovinsko­g staža majkama za svako rođeno dijete. Problem: do kraja mandata stranci bi mogli činiti četvrtinu radne snage u RH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia