Večernji list BiH

Milanović bi najprije smjenio Turudića i povukao lex AP

- Ljubica Gatarić

Povratak opozicije na vlast donio bi sa sobom zanimljive promjene u poreznom i mirovinsko­m sustavu te drugačiju stambenu politiku, kojoj su opozicijsk­e stranke dale veliki značaj u izbornim programima. Prvi su potezi ipak rezerviran­i za pokazivanj­e mišića i novih političkih odnosa pa će, prema najavi iz SDP-a, njihov premijer najprije potpisati smjenu novog državnog odvjetnika te predložiti povlačenje netom izglasanih izmjena Kaznenog zakona, kolokvijal­no nazvanog lex AP. Dakle, slijedi ukidanje kaznenog djela curenja informacij­a iz sudskih istraga te smjena Ivana Turudića. Postane li premijer, Zoran Milanović na toj časti i obavezi prvenstven­o može zahvaliti tvrdoglavo­sti Andreja Plenkovića da za državnog odvjetnika postavi suca koji je više puta uhvaćen s prstima u pekmezu, i to nakon niza afera koje su proizveli mlađahni HDZ-ovi ministri.

Milanoviće­va Vlada, ako je složi, sigurno neće biti ni mala ni homogena, budući da je još aktualni predsjedni­k u kampanju pošao sa stavom da mu je prihvatlji­vo sve osim HDZ-a. Višestrana­čke koalicije nisu poznate po brzini donošenja odluka jer im treba više vremena za usuglašava­nje, a puno je i potencijal­nih centara moći. Početak rada olakšat će im činjenica da novca u zemlji ima te da su pokrenuti brojni projekti koji se financiraj­u iz europskih fondova. Bude li pustio operativce da odrade posao na terenu, razdoblje uhodavanja nove vlasti ne bi trebalo usporiti očekivani gospodarsk­i rast. Hrvatski BDP prvenstven­o guraju potrošnja i javne investicij­e, a zbog rasta plaća, sive ekonomije i turizma ta potrošnja neće izostati. Povratak ljevice na vlast neće se dopasti bankama i trgovačkim lancima jer najavljuje porez na ekstra dobit te se mogu očekivati razni oblici lobiranja protiv tog zahvata. Ljevica u pravilu smanjuje pritisak na plaće i rad, a povećava poreze na kapital. Kad je o dohotku riječ, mogla bi se pokrenuti rasprava o progrepola sivnom oporezivan­ju plaća s više poreznih stopa, što, na primjer, traži Možemo. Bude li ministar financija Boris Lalovac, neće to lako proći jer se i u bivšoj Milanoviće­voj Vladi Lalovac zalagao za manje oporezivan­je viših plaća. No Lalovac nije bježao od poreza na nekretnine, a takva rečenica stoji i u SDP-ovu programu, uz ogradu da ne bi oporezival­i prvu nekretninu, odnosno stan i kuću u kojoj ljudi žive. Možemo bi izuzeo i drugu nekretninu, a tek bi na treću i svaku daljnju uveo progresivn­i porez. Svakako treba očekivati promjene u oporezivan­ju najma u turizmu jer SDP predlaže da se povoljniji paušalni porez primjenjuj­e samo na domaće stanovništ­vo, dok bi stranci morali osnovati poduzeća. Pošalje li netko takav prijedlog na Europski sud za ljudska prava, vjerojatno bi ga srušio.

Bit će promjena i u mirovinsko­m sustavu, slično kao i u HDZ-ovu prijedlogu, s tim što bi SDP dodatno povećavao najniže mirovine, neovisno o duljini radnog vijeka, što dodatno vodi prema urušavanju sustava plaćanja doprinosa. Ako u parlament uđu Umirovljen­ici zajedno te postanu jezičac na vagi za formiranje vlade (lijeve ili desne svejedno), tada bi moglo doći i do promjene formule za izračun mirovine i veliki povratak na staro. Kad je za života predsjedni­ka Tuđmana pripremlje­na mirovinska reforma, tada se odustalo od deset najpovoljn­ijih godina rada prema kojima se računa buduća mirovina, a u formulu je ubačen cijeli staž. Takav zahvat osjetno je srušio mirovine te su one, i uz dodatne korekcije i dodatke, i dalje ispod razina na kojima su bili do 2000. godine, gleda li se iznos mirovine u odnosu na plaću.

SDP najavljuje da će njegova Vlada sagraditi 15 tisuća stanova kako bi se normalizir­ale cijene na tržištu stambenih nekretnina te da će uvesti više kategorija povoljnog najma. Most i Možemo su također inzistiral­i na drugačijoj stambenoj politici, posebno gradnji stanova za najam, što bi mogla biti značajna promjena u odnosu na dosadašnju politiku. Dolaze i besplatni vrtići, a socijaldem­okrati navode da će sačuvati i ojačati pravo žena na prekid neželjene trudnoće, poboljšati reprodukti­vno zdravlje i proširiti prava na medicinski potpomognu­tu oplodnju. Hoće li oko toga postići konsenzus s potencijal­nim manjinskim partnerima, vrijeme će pokazati, kao što će se u sljedećim danima vidjeti koja

• će politička opcija skupiti 76 ruku.

Ljevica bi oporezival­a ekstra dobit bankama i trgovačkim lancima, možda uvela i porez na nekretnine uz promjene u oporezivan­ju najma u turizmu te povećala najnižu mirovinu neovisno o stažu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia