Večernji list BiH

Dodik u sudnici čitao knjigu, reagirao kada su tužitelji ispitivali svjedoke

Na Sudu BiH nastavljen postupak protiv predsjedni­ka RS-a Biračko mjesto u kapelici dvorca, oltar prekrili tkaninom

- R. I.

Tužiteljst­vo BiH najavilo je na jučerašnje­m ročištu predsjedni­ku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH kako će prezentira­ti oko 60 materijaln­ih dokaza, dok su jučer prezentira­na dva koja se odnose na dvije zapovijedi Suda BiH o izuzimanju materijaln­ih dokaza. Obrana se suglasila da je to zakonito, ali da će se nakon prezentaci­je preostalih dokaza odrediti je li riječ o originalim­a i ovjerenim preslikama ili ne. Na Sudu BiH održano je ročište i vršitelju dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću za nepoštovan­je odluka visokog predstavni­ka u BiH Christiana Schmidta.

Svjedoci i izjave

Ročište je opet, kako je prenio Avaz, obilježeno Dodikovim performans­om. Na konstataci­ju sutkinje Sene Uzunović tko je sve nazočan u sudnici, Milorad Dodik, koji je nonšalantn­o sjedio i čitao knjigu, samo je podigao ruku, time potvrdivši kako je prisutan. Na jučerašnje­m ročištu, kako su prenijeli bh. mediji, saslušani su svjedoci Tužiteljst­va BiH Vladimir Janković i Milka Devušić, bivši direktori Službenog glasnika Republike Srpske. Vladimir Janković potvrdio je da je dužnost v. d. direktora obnašao od 4. svibnja do 24. svibnja prošle godine. On je praktički radio na toj dužnosti samo dva dana jer je 19. svibnja otvorio bolovanje i podnio ostavku.

Obavijesti­o je nadležne kako se ne uklapa u način rada Službenog glasnika te da mu je teško putovati iz Bosanske Gradiške u Banju Luku. Na pitanje tužiteljic­e Nives Kanevčev, koja mu je predočila njegovu izjavu danu u SIPA-i, gdje je naveo da je ostavku dao zbog velikog stresa, svjedok je naveo da nije mogao obavljati dužnost kako je mislio, prenosi Avaz. Na to se oglasio Dodik, koji je rekao da je očito da Tužiteljst­vo nema dokaza, da je sve improvizir­ano na najvećoj mogućoj ranini. Treba poštovati dignitet svjedoka. Svjedokov iskaz bio je dosljedan. Tužitelji su htjeli nešto drugo. To govori o njihovim zlim namjerama - rekao je Dodik. Predsjedni­k Republike Srpske izjavio je na jučerašnje­m ročištu u Sudu BiH da “Tužiteljst­vo BiH pokušava iz ničega donijeti relevantne dokaze”. Istaknuo je kako je ponosan na ljude koji rade u Službenom glasniku. Poštuju proceduru i rade sve po zakonu te da oni ne odlučuju hoće li biti nešto objavljeno u Službenom glasniku ili ne.

Prepirka oko Službenog glasnika

Kazao je da Tužiteljst­vo pokušava na ovaj način pribaviti sebi neku snagu, da Službeni glasnik nije tijelo koje donosi odluku, što će se po službenoj dužnosti objavljiva­ti te da tužitelji i ne bi mogli raditi u Službenom glasniku. Na to je reagirala sutkinja Sena Uzunović, koja je zamolila Dodika da ne vrijeđa sudionike u postupku. Svjedok Janković također je na pitanje obrane Lukića odgovorio da nitko na njega nije vršio pritisak da preuzme posao ni da da ostavku. Iduće ročište zakazano je za 29. travnja u 14 sati u Sudu BiH, kada će biti nastavljen­o prezentira­nje materijaln­ih dokaza o kojima će se obrana pisanim putem izjasniti nakon što utvrdi jesu li valjani ili ne. Dodikov odvjetnik Goran Bubić rekao je da ne može nazočiti tom ročištu jer je još u siječnju dogovorio obveze za kraj travnja i početak svibnja. Sutkinja Sena Uzunović ostala je pri terminu

29. travnja.

Na upit sutkinje tko je nazočan u sudnici, Milorad Dodik, koji je sjedio i čitao knjigu, podigao je ruku potvrdivši da je tu

Jučer su saslušani svjedoci Tužiteljst­va BiH Vladimir Janković i Milka Devušić, bivši direktori Službenog glasnika RS-a

 ?? ?? U Hrvatskoj su ove godine zabilježen­a i neobična biračka mjesta. Pa je tako kapelica dvorca Mailath-Prandau poslužila kao biralište, a oltar prekriven tkaninom za članove biračkog povjerenst­va. Glasovanje je održano i u vinskom podrumu u Jaski. Biralište u Kozinščaku kod Dugog Sela smješteno je u kafić “Livno”. Građani Virovitice glasovali su u Veterinars­koj stanici.
U Hrvatskoj su ove godine zabilježen­a i neobična biračka mjesta. Pa je tako kapelica dvorca Mailath-Prandau poslužila kao biralište, a oltar prekriven tkaninom za članove biračkog povjerenst­va. Glasovanje je održano i u vinskom podrumu u Jaski. Biralište u Kozinščaku kod Dugog Sela smješteno je u kafić “Livno”. Građani Virovitice glasovali su u Veterinars­koj stanici.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia