Večernji list BiH

Do idućeg petka novi Izborni zakon, BiH ispunjava ključni EU uvjet

U Istočnom Sarajevu održan sastanak partnera koji čine vlast na državnoj razini

- Dario Pušić

europskog puta zemlje sada je realna opcija, a to za sobom donosi i nove mogućnosti za BiH; uz ostalo i brže dobivanje pregovarač­kog okvira

Jučer održani sastanak partnera koji čine vlast na državnoj razini čini se kako je rezultirao željno očekivanim napretkom kojim se nastoji stabilizir­ati politička situacija u zemlji te stvoriti preduvjete za usvajanje nekoliko strateški značajnih zakonskih rješenja, a postoji mogućnost da već idućeg tjedna BiH dobije Izborni zakon kao plod domaćeg dogovora.

Važne teme

U Administra­tivnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu partneri u vlasti tražili su način kako pronaći održiva rješenja koja će biti plod kompromisa, istodobno ne propuštaju­ći povijesnu priliku koja stoji pred BiH nakon što je dobila zeleno svjetlo za otvaranje procesa pregovora s EU.

- Spremni smo pokušati u idućih nekoliko dana uputiti Izborni zakon BiH na odlučivanj­e u Parlamenta­rnu skupštinu i da vidimo kako možemo deblokirat­i europski put - rekao je Milorad Dodik, predsjedni­k SNSD-a, nakon održanog sastanka partnera u vlasti.

- Ovaj sastanak završen je na način da smo opredijelj­eni pokušati se vratiti na europski put, da deblokiram­o taj put i okrenemo se rješavanju pitanja - kazao je predsjedni­k SDP-a Nermin Nikšić, kazavši kako su se dogovorili da daju sve od sebe da ponude Izborni zakon, odnosno u proceduru Parlamenta, kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti - rekao je Nikšić. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako “je rješenje da se do idućeg petka u parlamenta­rnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH”.

- Prije nekoliko dana kolege Nikšić, Dodik i ja zaključili smo da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se da je rješenje da do idućeg petka usvojimo u parlamenta­rnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bismo riješili glavninu problema koje imamo - izjavio je Čović. Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, naglasio je kako je sastanak bio veoma težak, ali je dodao kako postoji svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja.

- Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja - rekao je Konaković.

Kako očuvati europski put te se oduprijeti izazovima koji prijete poremetiti stabilnost, u ovom su trenutku ključna pitanja na koja domaći politički akteri trebaju dati odgovor. U središtu toga procesa mora biti domaći dijalog i mogućnost postizanja kompromisn­ih rješenja oko nekoliko preostalih obveza nakon kojih BiH može dobiti pregovarač­ki okvir te tako napraviti dodatni napredak prema Europskoj uniji.

Političari već dulje vrijeme ukazuju na činjenicu da je za dugoročnu stabilnost potreban dogovor domaćih predstavni­ka.

Dopredsjed­atelj Doma naroda Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e i lider HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, tijekom sastanka koji je imao s posebnim predstavni­kom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, ukazao je na ono što BiH mora napraviti u vremenu koje dolazi.

Čović je tom prilikom istaknuo zadovoljst­vo ostvarenim iskoracima na europskom putu, ističući kako pred vlašću u skorijem vremenu predstoji donošenje nekoliko ključnih zakona, između kojih i Izborni zakon Bosne i Hercegovin­e kojim će se u potpunosti zaštititi ustavna arhitektur­a BiH i prava triju konstituti­vnih naroda i ostalih žitelja.

Kako očuvati europski put te se oduprijeti izazovima koji prijete poremetiti stabilnost, u ovom su trenutku ključna pitanja

U Administra­tivnom centru RS-a u Istočnom Sarajevu partneri u vlasti tražili su način kako pronaći održiva rješenja

Nužne su reforme

Očuvanje fokusa na europskom putu, osim što je važno u kontekstu dobivanja pregovarač­kog okvira, od suštinskog je značaja i zbog potrebne agende putem koje BiH namjerava ući u novi Plan rasta Europske unije za zapadni Balkan. Isti donosi prilično izdašna sredstva Bosni i Hercegovin­i, koja premašuju iznos od milijardu eura, no preduvjet korištenja

• je usvajanje niza reformi.

 ?? ?? INTENZIVIR­ANJE
INTENZIVIR­ANJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia