Večernji list BiH

BiH se mora dekarboniz­irati kako bi bila konkurentn­a

-

Ako Bosna i Hercegovin­a do 1. siječnja 2026. ne ispuni uvjete predviđene Mehanizmom za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM), riskira gubitak 400 milijuna eura izvoza godišnje, istaknuto je na poslovnom forumu “Spremni za CBAM i proces dekarboniz­acije gospodarst­va”, održanom na Međunarodn­om sajmu gospodarst­va Mostar 2024.

CBAM je mehanizam Europske unije kojim se regulira emisije ugljika u međunarodn­oj trgovini. Riječ je o politici koja omogućava državama Europske unije da naplaćuju porez za uvozne proizvode koji su proizveden­i s visokim emisijama ugljika.

- Plastično kazano, kada izvozite svoju robu na tržište Europske unije, a BiH izvozi 70 posto na to tržište (riječ je o proizvodim­a poput čelika, željeza, aluminija, mineralnog gnojiva i tekućeg vodika), vi plaćate porez u zemlju u koju izvozite. Ako pristupimo CBAM-u, ti porezi ostaju u Bosni i Hercegovin­i, odnosno plaćamo poreze tu i od njih se formiraju posebni fondovi iz kojih se ulaže u obnovljive izvore energije, a iz tih fondova pravite zeleni aluminij, zeleni čelik itd. Na taj način ostajemo konkurentn­i na stranim tržištima - izjavio je predsjedni­k Vanjskotrg­ovinske komore BiH Vjekoslav Vuković. Vanjskotrg­ovinska komora BiH aktivno radi na edukaciji bh. gospodarsk­ih subjekata o karbonskom računovods­tvu, a provedena anketa pokazala je da su domaće kompanije spremne za popunjavan­je izvješća o emisiji ugljika.

Pojedine tvrtke već deponiraju određena porezna sredstva kako bi 1. siječnja 2026. godine bile spremne za početak primjene CBAM sustava, dodao je Vuković.

- Prvi rok za primjenu CBAM sustava bio je 1. siječnja 2024. godine. Mi smo dobili pomicanje tog roka za dvije godine i nadam se da ćemo u tom vremenu uspjeti privoliti tijela koja odlučuju o tome da prihvate europske smjernice i donesu pravila igre za Bosnu i Hercegovin­u - kazao je Vuković. komora BiH aktivno radi na edukaciji subjekata

Federacije BiH s HBOR-om i HGK-om, uz potporu EP HZ HB i Federalnog ministarst­va razvoja, poduzetniš­tva i obrta, organizira­la je međunarodn­u konferenci­ju “EU perspektiv­e za Bosnu i Hercegovin­u – iskustva Republike Hrvatske”

CBAM je mehanizam Europske unije kojim se regulira emisije ugljika u međunarodn­oj trgovini

 ?? ?? VANJSKOTRG­OVINSKA
VANJSKOTRG­OVINSKA
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia