Večernji list BiH

Skup Hrvatske šenštatske lige svećenika iz BiH, RH i Srbije

- (Ivan Ravlić)

Na godišnjem skupu HŠL svećenika u župi Dalj kod Osijeka okupilo se 11 svećenika iz RH, BiH i Srbije. Skupom koordinira već više od 12 godina vlč. Ivan Ravlić, župnik u Globarici iz BiH. Tema uglavnom bude o pobožnosti prema Gospi Šenštatsko­j, koja potječe iz Schoenstat­ta od davne 1914., a utemeljite­lj je pater Josip Kentenich. Sve je na početku pozdravio vlč. Ivan Ravlić naglasivši da ne smije ljubav prema Gospi nikada malaksati u našim srcima. Naprotiv, trebamo ovaj vid pobožnosti, a koji se temelji na “Gospi hodočasnic­i” koja putem slike putuje od obitelji do obitelji i tako ih sve više povezuje. Ta pobožnost treba biti kohezijska snaga, koja u prvom redu povezuje sve svećenike, a onda i vjernike. U svijetu danas ima više od 300.000 krugova (slika) koji kruže po obiteljima, kazao je vlč. Ravlić. Svoje razmatranj­e izložio je župnik i dekan u Slavonskom Brodu preč.

Tomislav Ćorluka, koji se bazirao na Akciju hodočasnič­ke Gospe, temeljeći svoje izlaganje na osnivaču ove akcije Joaou Luizu Pozzobonu. - To je čovjek koji je 35 godina svaki dan nosio veliku sliku tešku 11 kg svojim sunarodnja­cima i tako više od tri puta prehodao put oko svijeta.

Ovu pobožnost danas prakticira više od 100 zemalja. U ovoj pobožnosti svakog mjeseca sudjeluje više milijuna ljudi. Pozzobon je došao na ideju da se Marijina slika donosi obiteljima kako bi se pred njom molila krunica te kako bi ona mogla djelovati u domovina, polazeći od jednoga izvora milosti od svetišta u Schoenstat­tu. Dali su izraditi tri izvorna kompleta sa slikom. U drveni okvir koji je ocrtavao konture kapelice umetnuta je kopija čudotvorne slike Triput Divne Majke iz Schoenstat­ta. Iz večeri u večer Pozzobon je s djevojkama iz molitvene skupine nosio sliku svaki put k drugoj obitelji i pred njom molio krunicu i druge molitve. Razgovaraj­ući s ljudima, Pozzobon je rješavao njihove probleme. Ako je kiša padala, on bi sliku sakrio ispod svoga ogrtača.

Vjerovao je u nazočnost svoje majke kao u živu osobu - rekao je preč. Ćorluka. Misu je pred 40-ak vjernika vodio vlč. Marin Putilin, župnik u Lovasu, koji je naglasio važnost štovanja Gospe Šenštatske za obitelji, posebno u današnje vrijeme, kada se općenito ljubav prema majci gasi i slika majčinstva blijedi. Čak se zabranjuje govoriti ime “majka”, već “roditelji 1 i 2”, što je protiv biološke uspostave roditelja i po naravi i po

• obitelji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia