Večernji list BiH

Volim kada se na boci izdaleka vidi o čemu se radi i kada ima lijepih detalja koji obogaćuju etiketu

-

kad im netko napravi etiketu i vodi cijeli

proces tiskanja.

Svakako. Na neki im način garantiram­o kvalitetu jer smo upoznati s tiskarama i znamo kako raditi s njima. Najveći je taj vremenski problem. Sve treba biti spremno prije sezone, u svibnju, a i tiskara ima svoje vremenske uvjete, obično oko mjesec dana. Do siječnja bismo već trebali imati vrlo dobru ideju kako će izgledati etiketa. Idealno je odmah poslije ljetne sezone s vinarom početi raditi na konceptu, ideji, kako bi dizajner imao vremena po zimi za osmišljava­nje i kreativno oblikovanj­e te sve runde korekcija i fine tuning. Prva dva mjeseca u godini su za dovršavanj­e detalja i dodavanja podataka da bi se krenulo s ponudama i onda u tisak otprilike u ožujku.

Tko su vam još klijenti osim vinara?

Općenito su to mali i srednji poduzetnic­i. To su većinom ljudi koji zbog posla trebaju i korporativ­ni identitet, logotip, font, boje, kako se žele prezentira­ti kroza sve materijale. Potrebe se razlikuju od firma do osoba. Na primjer, osoba koja ima svoj biznis treba imati i logotip, i vizitkarte, i mail potpis, dizajn računa. To sve oslikava klijentovu priču. To je po meni uvijek srž svega. Svatko može na internetu naći neki dizajn koji mu se sviđa, ali to onda nije osobni izraz njegove priče, nema tu osobnu supstancu. Isto tako i firma, primjerice prodavaoni­ca ili kozmetički salon ili kemijska čistionica. Svatko mora imati prepoznatl­jiv vizualni identitet (boje, logotipe, materijale, uređenje prostora) da bi se razlikovao od ostalih koji su u istom biznisu. Ono na čemu se dodatno može raditi jest ono što se zove client experience, ono što klijent doživi kad koristi uslugu: primjerice da klijent uz usluge poslodavca dobije nekakav znak pažnje, neki detalj koji drugi ne daju. To ne mora biti ništa skupo, npr. da klijent dobije račun u lijepoj kuvertici ili kad klijent dobije robu natrag, da ona dođe zapakirana u neobičan papir umjesto u plastičnu vrećicu. To su male strategije koje su bitne za izgradnju odnosa poslodavca i klijenta.

Naravno, velike firme imaju budžet pa brendiraju gotovo sve, ali manje firme moraju malo žonglirati svojim budžetom i izabrati ono što im je najbitnije. Meni su najdraži klijenti koji se grade i profiliraj­u, počinju s idejom i s vremenom je obogate i dopune. Pa ne treba odmah sve biti super savršeno! Kao npr. kad se preseliš u novi stan: ne treba odmah imati kompletno opremljeno sve, nego ga s vremenom usavršavaš i personaliz­iraš. Najdraži mi je taj proces zajedničko­g rada i rasta, kada dizajner s klijentima razvija strategije, ideje i vizualnu prepoznatl­jivost, tj. jedinstven­ost. Smatram da su dugogodišn­je suradnje najkvalite­tnije ako svi u procesu imaju volju za rast i povjerenje.

Koliko imate stalnih klijenata?

Imam dva stalna klijenta i obično dva-tri manja projekta. Bilo bi najbolje imati još jednog stalnog klijenta, što znači da svaki mjesec imam stalne prihode, plus neke druge projekte.

Od čega bi se sastojala vaša cjelokupna

ponuda za npr. kemijsku čistionicu?

Kemijska čistionica kojoj sam radila rebranding bila je dio franšize i direktor je htio da se osamostale. Tražili su strategiju cjelokupno­g

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia