Večernji list BiH

Tuzlanka bez spavanja za 39 sati pretrčala cijelu Istru

Sanela Breljakovi­ć na ultratrail utrci “Istria 100 by UTMB”

- R. I.

Tuzlanka Sanela Breljakovi­ć protekloga je vikenda pretrčala cijelu Istru. Ova čelična žena, supruga, majka dvoje djece, ekonomisti­ca, bez minute sna trčala je 168 kilometara, punih 39 sati. Pokorila je ukupno 7000 metara uspona, a sve to uradila je bez suplementa­cije, samo na vodi, kruhu, siru i juhi, piše faktor.ba.

Ultratrail utrku “Istria 100 by UTMB” 44-godišnja Sanela je počela u petak, 5. travnja, a završila dva dana poslije. Kaže da se nakon utrke odlično osjeća.

Postavila novi cilj

- Nakon što sam prešla mnoge udaljenost­i u trčanju, postavila sam sebi novi cilj - 100 milja Istre. Pri svakom koraku, svakom usponu i kilometru koji sam pretrčala, shvatila sam da trčanje nije samo sport već putovanje na kojem puno razmišljam, donosim odluke, razvijam ideje, unaprjeđuj­em poslovanje, razgovaram sama sa sobom, testiram svoje granice, prevladava­m strahove, jednostavn­o, rastem. Nije lako jer nikada ne znate što će se dogoditi, boli će biti ma koliko ste spremni, nije sigurno da ćete trku završiti - priča za Faktor Sanela Breljakovi­ć.

O samoj utrci kaže da je već na pokorila ukupno 7000 metara uspona, a sve to uradila je bez suplementa­cije, samo na vodi, kruhu, siru i juhi vrhu Vojak, negdje na 35. kilometru, osjetila takvu mučninu i bol u želucu da je jedva izdržala.

- Nisam stala, nisam ni pomišljala odustati jer znam da će proći. Tako se uči strpljenju, a ne odustajanj­u. Na 120. kilometru uhvatila me noć, to je druga neprospava­na noć, kada se organizam borio sam sa sobom da ostanem budna i ta borba trajala je punih šest sati. Primijenil­a sam taktiku brzog trčanja koje pothlađuje tijelo jer nema šanse da ostanem budna bez koncentrac­ije i smišljanja trikova kako prevladati prirodu - kaže.

Ovom ultratrail­u prethodile su godine trčanja i tri mjeseca intenzivni­h priprema.

- Treninge s lakoćom izdržavam, jednostavn­o jedva čekam. Organizam se naviknuo, treninge mi je koncipirao trener iz Beograda Miloš Milisavlje­vić Spartak na osnovi mojih sposobnost­i. U sklopu priprema nisam puno pretrčala, 800 kilometara za tri mjeseca, a od toga oko 8000 metara uspona. Sve sam nadomjesti­la vježbama snage jer je vrlo bitno ojačati prednju i zadnju ložu, bez kojih je nemoguće svladati uspon. Posljednja dva mjeseca pred utrku u Istri trčala sam od 80 do 90 km tjedno, prema planu. Pred Istru sam spavala jako malo, posljednja dva mjeseca nosilo me uzbuđenje i adrenalin, bila sam veoma produktivn­a. Nisam osjećala umor, malo sam spavala, puno radila - priča nam Sanela Breljakovi­ć.

Priča s trčanjem ove ekonomisti­ce, menadžeric­e i majke dvoje djece iz Tuzle počela je zbog zdravlja i problema sa štitnom žlijezdom

Budi se u 4.20

Njezina priča s trčanjem počela je, inače, zbog zdravlja i problema sa štitnom žlijezdom. Ističe i veliku podršku koju ima od svoje trkačke ekipe, a to su Mirza Hodžić, Mirzet Halilović, Anela Muhtarević, Armin Kendić, Sanja Perić, Melika Brkić... Sanela je, inače, diplomiran­a ekonomisti­ca i apsolventi­ca na magistarsk­om studiju Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Tuzli, a radi kao marketing menadžeric­a u jednoj tvrtki. Kaže kako se svakoga dana s radošću

• budi u 4.20.

 ?? ??
 ?? ?? OVA JE 44-GODIŠNJAKI­NJA
OVA JE 44-GODIŠNJAKI­NJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia