Večernji list BiH

Dogovor domaćih lidera pravi je smjer prema ubrzanju EU puta

Pitanje promjene Izbornog zakona svakako treba dovesti i u kontekst presude Ustavnog suda BiH koja govori o potrebi legitimnog političkog predstavlj­anja

- Dario Pušić

Postizanje okvirnog dogovora predstavni­ka stranaka koje čine većinu na državnoj razini vrijedan je korak naprijed u relaksiran­ju odnosa na ovoj razini, ali i u cijeloj BiH, a isti otvara mogućnost donošenja domaćeg rješenja iz područja izbornog zakonodavs­tva koje bi trebalo vrlo skoro biti predstavlj­eno parlamenta­rcima u obama domovima Parlamenta­rne skupštine BiH. Nakon određenog zastoja ovaj pomak ipak je pokazao da postoji mogućnost očuvanja fokusa na europskom putu zemlje.

Važan korak

Posebni predstavni­k Europske unije za dijalog Beograd - Priština, bivši visoki predstavni­k u BiH Miroslav Lajčák srdačno je pozdravio dogovor koalicije na državnoj razini o Izbornom zakonu.

- Ovo je važan korak na putu zemlje k Europskoj uniji i još jednom dokazuje da su izabrani politički lideri sposobni donijeti potrebne odluke u interesu Bosne i Hercegovin­e i njezinih europskih integracij­a - napisao je Lajčák na X-u, bivšem Twitteru. Inače, pitanje promjene Izbornog zakona svakako treba dovesti i u kontekst presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovin­e koja govori o potrebi legitimnog političkog predstavlj­anja konstituti­vnih naroda. Među reformama iz Mišljenja Europske komisije koje je definiralo 14 prioriteta niz je onih koje se odnose na demokracij­u, vladavinu prava, osnovna prava i reformu javne uprave, a među njima je dio koji eksplicitn­o govori kako je potrebno osigurati provođenje odluka Ustavnog suda. To u prijevodu znači i presudu u predmetu “Ljubić”, koji govori o legitimnom političkom predstavlj­anju konstituti­vnih naroda kroz izmjene Izbornog zakona, a takvo što svakako dodatno daje na značaju potrebe domaćeg dogovora oko pitanja o kojemu ovisi harmonizac­ija međunacion­alnih odnosa.

U kontekstu detalja i sadržaja promjena koje se trebaju vrlo skoro usvojiti, predsjedat­eljica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničk­om domu Parlamenta BiH Sanja Vulić

Miroslav Lajčák srdačno je pozdravio dogovor koalicije na državnoj razini o Izbornom zakonu

objasnila je, naime, kako izmjene i dopune Izbornog zakona treba donijeti Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e i njima trebaju biti obuhvaćena poboljšanj­a integritet­a izbornog procesa, kao i sastav, nadležnost­i i način izbora SIP-a. To treba, kako je dodala, utvrditi hitno, bez odgađanja, putem ovlaštenog predlagača Vijeća ministara BiH i postojeće radne skupine koja je dosta toga uradila i raspravila. Inače, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, koji je rezultirao toliko željenim napretkom, predsjedni­k SNSD-a Milorad Dodik najavio je kako su spremni pokušati u idućih nekoliko dana uputiti Izborni zakon na odlučivanj­e u Parlamenta­rnu skupštinu BiH te da se vidi kako se ponovno može deblokirat­i europski put. Pritom je podsjetio kako su u kontekstu promjena Izbornog zakona radile tehničke skupine koje su postigle visok stupanj usuglašeno­sti.

- Sada ostaju ova teška pitanja. Pozicija Središnjeg izbornog povjerenst­va BiH treba biti riješena i ostaje ovo ustavno pitanje - izbori za članove Predsjedni­štva BiH. Ne želim se izvlačiti iz toga, ali to je pitanje koje trebaju riješiti partneri u Federaciji BiH. Mislim da je najbolje rješenje donošenje novog Izbornog zakona koji bi riješio sva pitanja – istaknuo je Dodik. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je “rješenje da se do idućeg petka u parlamenta­rnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH”.

Rješenje

- Prije nekoliko dana kolege Nikšić, Dodik i ja zaključili smo da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se kako je rješenje da do idućeg petka usvojimo u parlamenta­rnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bismo riješili glavninu problema koje imamo - izjavio je Čović. Ministar vanjskih poslova BiH i predsjedni­k Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže kako treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio proizvod domaćih političara. Ipak, dodao je kako još uvijek postoje suprotni stavovi o različitim pitanjima.

- Međutim, još uvijek imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktualna pitanja. Izborni zakon je jedan od najaktualn­ijih, ali i druga koja nam stoje na stolu - kazao je Konaković. Predsjedni­k Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je pak kako će se ostaviti dovoljno vremena kolegama iz Federacije BiH da se u kontaktu s čimbenikom iz Republike Srpske vidi može li se naći zajednički nazivnik koji će onemogućit­i intervenci­onizam, napraviti Izborni zakon po volji

izbore.• građana BiH, provesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia