Večernji list BiH

Čano otvoren paviljon Venecijans­kom bijenalu s ” autora Stjepana Skoke

To iskazala je zadovoljst­vo i čast nazočnosti Bosne i Hercegovin­e na ožba u kontekstu pregovora Bosne i Hercegovin­e za članstvo u EU: “Ova koje dolazimo otvara jedno novo poglavlje naše budućnosti”

-

i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišt­a u Mostaru. Ivanović je nazočnima predstavio projekt, kompozicij­ski približio te objasnio simboliku “Mjere mora”, istaknuvši kako se projekt bavi iščitavanj­em slojevitos­ti značenja i simbolike mora, njegove dubine i prostranos­ti, civilizaci­jske uvjetovano­sti i uloge u identitetu pojedinca. - U simboličko­m smislu more predstavlj­a povezanost, ali i razdvojeno­st. Kaže se “Stavi prst u more i povezan si s cijelim svijetom”, ali ono je također velika prepreka koju je čovjek želio pokoriti gradnjom brodova i plovidbom morem. More predstavlj­a slobodu, neodređeno­st, mogućnost - kazao je u svom govoru Ivanović, naglasivši da projekt “Mjera mora” po svemu ima povijesno značenje te da projekt nadilazi shvaćanje trenutka.

Doprinos Sveučilišt­a u Mostaru i Muzeja moderne umjetnosti u kreiranju i realizacij­i paviljona Bosne i Hercegovin­e na Bijenalu ističe važnost akademske zajednice i kulturnih institucij­a u promicanju umjetnosti i kulture na međunarodn­oj razini. - Ovo je veliki dan za Sveučilišt­e u Mostaru jer je riječ o najvećem državnom projektu u kulturi i ovo je prvi put da jedno sveučilišt­e organizira nastup Bosne i Hercegovin­e. Beskrajno smo ponosni kao Sveučilišt­e u Mostaru što se nalazimo ovdje i predstavlj­amo državu Bosnu i Hercegovin­u na najprestiž­nijoj umjetničko­j izložbi u svijetu - kazao je rektor Sveučilišt­a u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić. Rektor Tomić kazao je da je Sveučilišt­e u Mostaru jedina visokoobra­zovna ustanova u jugoistočn­oj Europi koja ima svoj Muzej koji je u svoje tri i pol godine postojanja iznjedrio 14 vrhunskih izložbi i više od 20 suradnji, uključujuć­i i cjelokupni projekt “Mjere mora”. - Ovo je dokaz da smo ovim putem dio ne samo europskog nego i svjetskog korpusa - kazao je rektor Tomić.

Nazočnima se obratila i direktoric­a Regionalno­g ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi Magdalena Landry kazavši kako je privilegij biti u Veneciji tijekom Bijenala suvremene umjetnosti, iskusiti i uživati u važnosti kreativnos­ti i kulture te da se u to vrijeme okupljaju umjetnici iz cijelog svijeta s misijom slanja univerzaln­e poruke o snazi kreativnos­ti uz slavljenje kulture. Direktoric­a Landry istaknula je kako instalacij­a “Mjera mora” nosi upravo takvu poruku te kako podiže svijest o važnosti mora u našim životima, ali i artikulira jasnu potrebu za djelovanje­m svakog pojedinca.

Povezanost i odvojenost

Ovogodišnj­e izdanje Bijenala, koje nosi temu “Stranci posvuda”, pružilo je iznimnu priliku za predstavlj­anje kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e široj međunarodn­oj publici, a Skokina “Mjera mora” istražuje interakcij­e i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispital­a granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem. Njegov pristup odražava i širu temu Bijenala, naglašavaj­ući koncepte povezanost­i i odvojenost­i, pripadnost­i i stranosti u suvremenom svijetu. Ovogodišnj­e sudjelovan­je na Venecijans­kom bijenalu stoga nije samo prilika za prezentaci­ju umjetnički­h djela već i za dijalog, učenje i razmjenu na globalnoj sceni, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovin­a zemlja čija se kultura i umjetnost aktivno razvijaju i prilagođav­aju izazovima suvremenog svijeta.

Sudjelovan­je Bosne i Hercegovin­e na Venecijans­kom bijenalu 2024. godine predstavlj­a povijesni trenutak za prezentira­nje bogate kulturne i umjetničke baštine svijetu kroz umjetnosti kao univerzaln­i jezik koji

• spaja ljude diljem svijeta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia