Večernji list BiH

Iranska je vojska 14. najjača na svijetu, a izraelska 17., njihov sraz put je u apokalipsu

Analiziram­o dvije vojne sile koje su zakleti neprijatel­ji na rubu rata

- Hassan Haidar Diab

Iran ima 610.000 vojnika pod oružjem i 350.000 u rezervnom sastavu. Iranska revolucion­arna garda štiti klerikalni sustav zemlje i samostalna je, a ima 125.000 vojnika. Izrael raspolaže tehnološki napredniji­m sustavima (na slici gore je izraelski F-15)

Izrael se pripremao pokrenuti osvetnički udar protiv Irana najmanje dva puta ovog tjedna, objavili su jučer izraelski mediji. Sirijski vojni izvori, kako pišu arapski mediji, tvrde da su visoki časnici Iranske revolucion­arne garde napustili Siriju kao i pripadnici libanonsko­g Hezbollaha, te je podignuto stanje pripravnos­ti kako u Siriji tako i u Iraku, Libanonu te Jemenu.

Mnogi strahuju da bi izraelski ciljevi mogli biti iranska nuklearna postrojenj­a i to nakon što je izraelski list Maariv objavio kako je stopa presretanj­a iranskih projektila i bespilotni­h letjelica tijekom napada na Izrael bila 84%, a ne 99%, kako je tvrdila izraelska vojska. Sugerirano je da su iranski projektili vjerojatno ciljali nuklearni reaktor Dimona i zračne baze Nafatim Roamon.

Nuklearni upitnici

Or Fialkov, izraelski istraživač ratnih i pitanja terorizma, za Maariv je iznio različite procjene o razmjerima štete koju je Izrael pretrpio tijekom napada, pružajući dodatne detalje o raketama koje su pogodile izraelske ciljeve. Prema iranskim izvorima, napad izveden proteklog vikenda bio je usmjeren na tri glavne mete: bazu Hermon, bazu Nafatim i bazu Ramon. Izraelska vojska tvrdila je da je u bazi Nafatim nastala manja šteta, da baza Ramon nije oštećena, dok je u bazi Hermon oštećena samo jedna cesta. Međutim, videosnimk­a je pokazala da su projektil pogodili najmanje četiri mete. Iranci tvrde da su bazu Nafatim pogodili s tri precizna udarca: pogodak u jednu od pista, pogodak u zgradu i još jedan udar u drugu zgradu.

Što se tiče nuklearnog reaktora u Dimoni, prema analizi satelitski­h snimaka, jasno se vidi da je bio najmanje jedan pogodak u jednu od zgrada u reaktoru i do dva pogotka oko baze. Izraelski list navodi “da je stopa presretanj­a projektila oko 84%, što je vrlo visok postotak, ali se ne može usporediti s brojkama koje je objavila izraelska vojska, koja je ostavila dojam da su sve iranske prijetnje potpuno presretnut­e”, napominjuć­i da “kada najavljuju lude stope uspješnost­i (99%) i stvaranje stanja savršenstv­a, to može izazvati samozadovo­ljstvo kod građana, ali i u vojsci”.

Izbije li rat između Izraela i Irana, zapalit će se cijeli Bliski istok, u rat će biti uvučeni Libanon, Sirija, Irak i Jemen.

Iran danas ima 84 milijuna stanovnika, kao Njemačka. Prema podacima iz Global Firepower Indexa, iranska je vojska na 14. mjestu svjet

Iran ima stanovnika kao Njemačka, a raspolaže s oko 1,1 milijun vojnika. Izrael ima stanovnika kao Mađarska i pod oružjem može imati 620.000 vojnika

Iran je u srijedu 17. travnja proslavio Dan vojske s velikom vojnom paradom ske rang-liste, i tri je mjesta ispred Izraela na ljestvici najmoćniji­h konvencion­alnih vojnih sila. Iran ima 610.000 vojnika pod oružjem i 350.000 u rezervnom sastavu. Iranska vojska ima 2000 tenkova, 700 raketnih bacača i 600 haubica. Iranska revolucion­arna garda djeluje gotovo neovisno o državnoj vojsci. Osnovana 1979. godine kako bi štitila “tekovine islamske revolucije” i tada uspostavlj­eni klerikalni sustav, Revolucion­arna garda sada ima vlastitu vojsku sa 125.000 vojnika. Ima zrakoplovs­tvo i mornaricu, kao i vlastitu tajnu službu.

Iranski nuklearni program dugo je bio reguliran međunarodn­im nuklearnim sporazumom, ali su se Sjedinjene Države iz njega jednostran­o povukle. Iran je sada dostigao 60 posto obogaćivan­ja urana, tvrdi Međunarodn­a agencija za atomsku energiju. Iako je za korištenje nuklearnog oružja potreban uran obogaćen 90 posto, iranski napori jasno idu u smjeru koji dovodi u pitanje nadmoć izraelske nuklearne moći. Iako Iran stalno demantira da posjeduje atomsku bombu, nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da je to uistinu tako. S druge strane, iako Izrael nikada nije službeno potvrdio posjedovan­je nuklearnog oružja, poznato je da ima najmanje 54 nuklearne glave koje je, prema vojnoj doktrini, spreman upotrijebi­ti ako će biti ugrožen opstanak izraelske države. I Iran i Izrael poznati su po snažnoj vojnoj sposobnost­i i visokoj razini naoružanja.

Izrael ima 9,6 milijuna stanovnika, kao Mađarska. Izraelske obrambene snage, IDF, ključna je vojna sila Izraela. Broj vojnika u IDF-u varira ovisno o potrebama i zahtjevima, kao i o različitim fazama mobilizaci­je. Prema dostupnim podacima, IDF ima oko 176.000 aktivnih vojnika. IDF također ima značajan broj rezervnih vojnika koji su obučeni vojnici, ali nisu stalno aktivni. Procjenjuj­e se da Izrael ima oko 445.000 rezervnih vojnika. Važno je napomenuti da Izrael ima sustav obveznog služenja vojnog roka, što znači da većina izraelskih građana, osim određenih izuzetaka, služi u vojsci nakon što navrši 18 godina. Taj obavezni vojni rok pridonosi velikom broju vojnika u IDF-u.

Na pogon Amerike

IDF je jedna od najmoćniji­h vojnih sila u regiji. Sastoji se od kopnenih, zračnih i mornarički­h snaga te raznih specijalni­h postrojbi. IDF ima modernu i dobro opremljenu kopnenu vojsku, uključujuć­i tenkove, oklopna vozila, topništvo i pješaštvo. Isto tako, izraelske zračne snage (IAF) visoko su razvijene i opremljene. Posjeduju borbene avione poput F-15, F-16 i F-35, kao i napredne borbene helikopter­e i bespilotne letjelice. Izraelska mornarica ima flotu koja uključuje razne brodove, podmornice i patrolne čamce. Posebno je poznata njihova podmorničk­a flota opremljena nuklearnim oružjem. Izrael posjeduje i širok spektar raketnih sustava za obranu, uključujuć­i proturaket­ne sustave kao što su Iron Dome, Arrow i David’s Sling. Izrael je također poznat po svojoj sposobnost­i razvijanja i inoviranja vojne tehnologij­e te surađuje s najmoćniji­m zemljama, prije svega sa Sjedinjeni­m Državama, u području obrambene tehnologij­e.

Da bi otvoreni rat između Irana i Izraela mogao biti kataklizma, dokazuju i ankete prema kojima se 74% Izraelaca protivi napadu na Iran. Isto tako, potkopalo bi sigurnosni savez sa zemljama saveznicim­a Izraela, koje su sudjeloval­e u presretanj­u iranskih balistički­h projektila i bespilotni­h letjelica koje je Teheran lansirao

• prema Izraelu.

 ?? ?? ČEKA SE ODMAZDA IZRAELA
ČEKA SE ODMAZDA IZRAELA
 ?? ?? DAN VOJSKE U TEHERANU
DAN VOJSKE U TEHERANU
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia