Večernji list BiH

U 16 europskih utakmica plavih ove sezone Mišić je propustio samo 17 minuta

Bivši igrač Rijeke Josip Mišić jedna je od ključnih figura Dinama u borbi za naslov

- Robert Junaci

Nerijetko utakmice u kojima se favoritu unaprijed upisuju bodovi završne suprotno očekivanji­ma. Uostalom, u nekoliko prethodnih sezona Dinamo je imao takve utakmice, zaostale utakmice u kojima se računalo na bodove. Tako je Dinamo prije ove u srijedu odgođene utakmice petog kola s Varaždinom u posljednji­h sedam takvih utakmica izgubio čak četiri, primjerice ove je sezone na otvaranju proljetnog dijela sezone u Maksimiru teško stradao od Lokomotive (0:3) i utonuo u krizu, isto tako je prošle sezone kad je trener bio Ante Čačić bilo “sigurno” da će plavi slaviti u Puli pa su izgubili 0:2 od Istre 1961.

Možda to upisivanje bodova unaprijed i opusti igrače, možda i oni postanu presigurni da će pobijediti. U srijedu je zato Dinamo odlučio u utakmicu ući goropadno i potpuno je zasluženo pobijedio Varaždin sa skromnih 2:1, ali po igri je mogao znatno uvjerljivi­je slaviti.

Već 45 utakmica u ovoj sezoni

Malo smo dvojili oko toga kome podariti epitet igrača utakmice, ravnopravn­o su nam konkuriral­i vratar Varaždina Oliver Zelenika, koji je plavim igračima skinuo nekoliko zicera, te veznjak Dinama Josip Mišić. Na kraju je jezičac na vagi otišao na stranu Josipa Mišića, taj 29-godišnjak odigrao je odličnu utakmicu. Njegova asistencij­a pri 0:0 za Martina Baturinu pravo je remek-djelo, iz trka, debelo na svojoj polovici igrališta poslao je desnom nogom, vanjskim stopalom u stilu Luke Modrića svog suigrača u veliku priliku koju je Baturina preciznim udarcem u suprotni kut, oko suparničko­g igrača, poslao u mrežu. No daleko od toga da je taj Mišićev potez bio jedino što je napravio. Presijecao je suparničke pokušaje da se približe Nevistićev­u golu, sjajno distribuir­ao lopte i ono što i inače odlično radi – vodio je igru Dinama.

U ovoj je sezoni Mišić pomalo oscilirao, sjećamo se nekoliko nelogičnih paralelnih dodavanja koje su suparnici presijecal­i pa i kažnjavali pogocima Dinamu, no Mišić je i dalje zasluženo bio uvijek u udarnoj postavi Dinama.

Ako niste znali,, odigrao je baš sve ponovno je u sjajnoj formi, otkako je došao u Dinamo igrač je s najviše utakmica u veznoj liniji plavih

Josip Mišić u ovoj sezoni odigrao je za plave 3905 minuta, 600 više od Martina Baturine koji je po minutaži drugi igrač Dinama

minute za plave u Konferenci­jskoj ligi, u svih 10 utakmica igrao je od početka do kraja, u kvalifikac­ijama za Europsku ligu igrao je 180 minuta protiv Sparte, jedine minute koje je ove sezone propustio u Europi bile su u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka, zamijenjen je protiv Astane 11 minuta prije kraja, te protiv AEK-a šest minuta prije kraja susreta, dakle u 16 europskih utakmica nije igrao u samo 17 minuta.

U HNL-u je u ovoj sezoni u 30 kola propustio dvije utakmice u ovoj sezoni, protiv Rudeša u devetom kolu i Istre u 20. kolu, a 20 utakmica odigrao je u svih 90 minuta, u nekima je zamijenjen tek u završnim minutama radi poštede.

U cijeloj ovoj sezoni Mišić je nastupio u 45 utakmica za Dinamo, s odigranih 3905 minuta daleko je vodeći u Maksimiru, prvi sljedeći do njega je Martin Baturina s 3302 minute, dakle šesto minuta manje od Mišića, to bi bilo oko šest i pol utakmica manje na terenu.

Duple krune s tri kluba

Josip Mišić u Dinamo je došao prvo na posudbu iz Sportinga, nakon što ga PAOK, u kojem je bio najbolji igrač, nije želio otkupiti kad je došla koronakriz­a. Bilo je dvojbi i u Dinamu oko njegova dovođenja, jer se još liječio od bolesti koja ga je napala, ali u Maksimiru su odlučili dovesti tog veznog igrača i napravili su odličan posao, od te 2021. godine odavno je isplatio dva milijuna eura, koliko su plavi platili za njega.

Ovaj rođeni Vinkovčani­n prije Dinama igrao je u Osijeku, Rijeci, Speziji, Sportingu i PAOK-u, sad je jedan od ključnih ljudi u borbi za naslov prvaka koju plavi vode upravo protiv Rijeke. S Rijekom je osvojio prvenstvo i kup u sezoni 2016./17., s plavima ima tri prvenstva, dva kupa i dva Superkupa, a duplu krunu osvojio je i s PAOK-om. Mišić u ovakvoj formi veliki je adut Dinama u borbi s Rijekom. Do, sve je očitije, odlučujuće­g derbija s Rijekom na Rujevici plavi ipak prvo trebaju apsolvirat­i gostovanja kod Lokomotive u nedjelju

• i sljedećeg vikenda u Varaždinu.

 ?? ?? JOSIP MIŠIĆ
JOSIP MIŠIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia