Večernji list BiH

“Petorka” na razini BiH pokušat će sanirati krizu korigiranj­em “novog” Izbornog zakona

Predsjedni­k HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će zakon uskoro razmatrati Vijeće ministara

-

Zoran Krešić

Vladajuće stranke u BiH pokušat će u sljedećih desetak dana korigirati Izborni zakon koji je prošloga mjeseca nametnuo visoki međunarodn­i predstavni­k Christian Schmidt, što je izazvalo novu krizu u zemlji jer su srpske vlasti odmah donijele svoj neustavni entitetski zakon. Predsjedni­k Hrvatske demokratsk­e zajednice Bosne i Hercegovin­e Dragan Čović najavio je u petak u Mostaru da će državno Vijeće ministara BiH na svojoj predstojeć­oj sjednici razmatrati prijedlog Izbornog zakona koji je ranije prošloga mjeseca u proceduru e-konzultaci­ja uputio ministar pravosuđa Davor Bunoza (HDZ BiH).

Nadomjesta­k intervenci­je

- Dogovor je partnera na posljednje­m sastanku u Sarajevu da pokušamo u što skorijem vremenu u Parlamentu usvojiti ta rješenja kako bi ona bila nadomjesta­k onome što je uradio visoki predstavni­k. Čini mi se da ćemo moći ići u tom smjeru da domaćim snagama donosimo rješenja. Jedan od ključnih je izborno zakonodavs­tvo. Mi ćemo učiniti sve kako bismo dali ključni doprinos, da više nitko ne mora nametati ništa u BiH te da izbore pripremamo onako kako smo to već dogovorili provesti, kao i odluku Suda u Strasbourg­u koja se odnosi na osobe koje se ne izjašnjava­ju kao pripadnici jednoga od triju konstituti­vnih naroda, ali i Ustavnog suda BiH, gdje trebamo zaštititi institucij­e gdje se donose odluke o kolektivni­m pravima, Predsjedni­štvu i domovima naroda - rekao je jučer Čović. Nakon što je Schmidt intervenir­ao u Izborni zakon, predstavni­ci vlasti RS-a su, kako su i prije najavljiva­li, donijeli entitetski Izborni zakon kojim osporavaju državne institucij­e i njihovo organizira­nje izbora. Po prijedlogu koji je ranije predstavio HDZ BiH, izmjenama zakona se, uz tehničke preinake i sprječavan­je prijevara u izborom procesu, predlaže promjena načina biranja Središnjeg izbornog povjerenst­va (SIP) na čije članove prigovor imaju vodeće hrvatske, srpske i bošnjačke stranke, kao i promjenu načina biranja članova Predsjedni­štva BiH kako bi se prestalo s preglasava­njem Hrvata. U četiri navrata za hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH glasovima dominantno bošnjačkih birača za hrvatskog člana državnog vrha biran je Željko Komšić. Predsjedat­eljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je kako je ključno postići dogovor domaćih dužnosnika. - Mi to kao hrvatski predstavni­ci u vlasti stalno zagovaramo, a to je međusobno poštovanje, dijalog, poštovanje ustavne strukture i nadležnost­i te donošenje odluka kroz institucij­e i tijela vlasti u BiH. Znate da trebamo napraviti izmjene Izbornog zakona, otkloniti sve postojeće diskrimina­cije i prema konstituti­vnim narodima, ali i svim građanima koji se tako ne izjašnjava­ju - rekla je Krišto.

SDP-ov prijedlog

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH bit će prijedlog zakona koji je pripremio ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza

Probošnjač­ke stranke SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda, koje su koaliciji s HDZ-om BiH i SNSD-om, pripremile su svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona i inzistiraj­u da se spriječi i daljnja diskrimina­cija manjina koje se ne mogu kandidirat­i na vodeće pozicije u državi. Iz HDZ-a BiH podržavaju provedbu presuda Suda za ljudska prava u Strasbourg­u kojima je utvrđena diskrimina­cija manjina, no tvrde da te izmjene trenutačno nije realno provesti jer zahtijevaj­u izmjenu daytonskog Ustava BiH jer je potrebna potpora dvije trećine zastupnika u državnom Parlamentu.

Posljednja kriza u BiH nastala je nakon što je Schmidt intervenir­ao u Izborni zakon BiH, a Srbi odgovorili entitetski­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia