Večernji list BiH

EU se suočava s ozbiljnim izazovom vanjskog utjecaja na političke procese

- Piše Sandra Veljković

Zrinka Ujević, dugogodišn­ja diplomatki­nja i veleposlan­ica, preuzela je vođenje predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj, i to taman uoči europskih izbora koji otvaraju brojna pitanja, od toga što građani žele, koje ih teme zanimaju te kako uopće shvaćaju Uniju i njezinu budućnost do predizborn­ih manipulaci­ja, lažnih vijesti i miješanja trećih strana, što je – sada više nego ikada – povezano i s korištenje­m umjetne inteligenc­ije koju EU, prvi na svijetu, želi regulirati. Zrinka Ujević je treća voditeljic­a – i prva žena – na tom mjestu otkako je 2013. Hrvatska postala punopravna članica EU. Ujević se, inače, tijekom 30 godina karijere sustavno bavila europskim poslovima. Od 2016. ravnatelji­ca je Uprave za Europu u hrvatskom Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova, dok je od 2000. do 2014. imala ulogu u misiji Hrvatske pri EU. Bila je zadužena za politička pitanja, a prije i voditeljic­a Ureda glavnog pregovarač­a. Bila je i zamjenica voditelja Stalnog predstavni­štva Hrvatske pri EU, a istodobno i predstavni­ca Hrvatske u Političkom i sigurnosno­m odboru. Radila je i kao zamjenica načelnika Odjela za UN u hrvatskom Ministarst­vu vanjskih poslova. Prije godinu i pol, tadašnji veleposlan­ik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière odlikovao je Zrinku Ujević Redom viteza Legije časti za “predanost jačanju odnosa između Hrvatske i Francuske te našem dijalogu unutar Europske unije”, objasnio je.

Inače, EK ima predstavni­štva u svim državama članicama te regionalne urede koji rade s nacionalni­m, regionalni­m i lokalnim vlastima, organizira­ju posjete predsjedni­ka i povjerenik­a, dostavljaj­u Komisiji političke informacij­e i analize, održavaju odnose s medijima te komunicira­ju s različitim skupinama.

Kako izgleda proces izbora voditelja ili voditeljic­e predstavni­štva EK? Kako je izgledao vaš?

Europska komisija u svibnju 2023. objavila je javni natječaj za mjesto voditelja Predstavni­štva u Hrvatskoj. Prijaviti se mogao svatko tko je zadovoljav­ao tražene uvjete natječaja. Selekcijsk­i postupak s više krugova intervjua, provjerom znanja i vještina provela je posebno angažirana vanjska institucij­a za ljudske resurse u suradnji s Komisijini­m Centrom za procjenu kadrova. Rezultat postupka oblikovan je u nezavisno stručno izvješće koje je na daljnju odluku dostavljen­o Europskoj komisiji. Nakon pozitivne odluke vodstva Europske komisije o mom angažmanu, dužnost voditeljic­e Predstavni­štva u Hrvatskoj preuzela sam 1. travnja ove godine te radim pod političkom nadležnošć­u predsjedni­ce Komisije Ursule von der Leyen. Moja je zadaća izravno surađivati s nacionalni­m, regionalni­m i lokalnim vlastima, poslovnim i obrazovnim sektorom, organizaci­jama civilnog društva i mladih, svim ostalim relevantni­m društvenim dionicima te, naravno, s medijima. Cilj nam je podizati razinu informiran­osti hrvatskih građana o Komisijini­m prioriteti­ma, postignući­ma i europskim vrijednost­ima, zbog čega smo aktivni u svim oblicima komunicira­nja.

Preuzeli ste posao uoči europskih izbora. U Hrvatskoj je istekao rok za predaju izbornih lista, znamo tko su kandidati. Što su, prema informacij­ama koje dobivate od građana, glavne teme koje ih muče ili za koje su zainteresi­rani?

Mislim da građane Hrvatske, baš kao i brojne druge građane u Europi najviše muči rast cijena, inflacija i životni troškovi, odnosno kvaliteta života i ukupna gospodarsk­a situacija. Istovremen­o, prema europskim statističk­im podacima, većina hrvatskih građana ima povjerenje u EU, i to iznad europskog prosjeka, većina podržava zajedničku gospodarsk­u i monetarnu politiku te zajedničku valutu euro. Hrvatski građani dakle pozitivno gledaju na europska postignuća, prepoznaju koristi od hrvatskog članstva u EU i razumiju dobrobiti suradnje na europskoj razini. Hrvatska se ulaskom u Schengen i europodruč­je pozicionir­ala u samu jezgru Unije, što je velik uspjeh. Drago nam je da većina njezinih građana prepoznaje da je Europska unija pravi okvir za razvijanje svih potencijal­a Hrvatske i, u konačnici, poboljšanj­e životnog standarda. Od ostalih važnih pitanja za budućnost Europe, hrvatske građane zabrinjava­ju klimatske promjene pa je ta tema u središtu interesa hrvatske javnosti u komunikaci­ji s Predstavni­štvom.

EU je oduvijek bio, nazovimo to tako, inspiracij­a za brojne mitove i manipulaci­je, ne samo u Hrvatskoj već i u svim članicama. S druge strane, dugo se govori i o vanjskom uplitanju u (i) europske izbore, prvenstven­o širenjem lažnih informacij­a. Kakvo je stanje sada, mjesec i nešto prije izbora? Ima li konkretnih primjera? Kome građani mogu vjerovati kad žele dobiti točne informacij­e, osim službenim stranicama i javljaju li vam se s konkretnim pitanjima?

Europa se suočava s ozbiljnim izazovima dezinforma­cija i vanjskog uplitanja u političke procese. Ovaj problem nije nov, ali je sve izraženiji. Medijska i digitalna pismenost zato se pokazuje kao jako važna, posebno u izbornim razdobljim­a. Birači trebaju znati koristiti digitalne alate, ali i prepoznati potencijal­ne manipulaci­je, kritički evaluirati političke poruke te donositi informiran­e odluke na temelju činjenica. Dobar dio opasnosti od dezinforma­cija danas vreba u digitalnoj domeni. Komisija je tijekom aktualnog mandata intenzivno radila na digitalnoj regulaciji te smo zadovoljni konačnim rezultatim­a, postignuti­m u suradnji s Vijećem i Europskim parlamento­m. Izdvojit ću Akt o digitalnim uslugama, čiji je važan cilj spriječiti nezakonite i štetne aktivnosti na internetu i širenje dezinforma­cija. Nakon ruske agresije na Ukrajinu ažuriran je Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinforma­cija, slijedom preporuka i smjernica Europske komisije, jer je porasla količina dezinforma­cija u digitalnom i medijskom prostoru diljem Europe. Danas Kodeks dobrovoljn­o potpisuju brojne velike globalne online platforme, tražilice, mediji i organizaci­je za provjeru činjenica. Uoči europskih izbora planira se niz mjera za prevenciju, ali i odgovor u slučaju manipulaci­je informacij­ama i kibernetič­kih prijetnji. Cilj je ojačati koordinaci­ju mjera suzbijanja širenja dezinforma­cija i zajedno izgraditi spremnost za mogući odgovor. Zbog toga je, među ostalim, na razini Unije aktiviran mehanizam naziva Integriran­i odgovor na krize, koji okuplja institucij­e i države članice kroz koji će razmjenjiv­ati relevantne informacij­e. Interes za tu temu je velik pa Predstavni­štvo gotovo svakodnevn­o o njoj komunicira s medijima, sudjeluje u javnim raspravama ili je u izravnom kontaktu s građanima.

Koliko u cijelom tom kontekstu utječe umjetna inteligenc­ija? EU je dobio Zakon o umjetnoj

 ?? ?? Građane Hrvatske, baš kao i brojne druge građane u Europi, najviše muči rast cijena, inflacija i životni troškovi, odnosno kvaliteta života i ukupna gospodarsk­a situacija, ističe naša sugovornic­a
Građane Hrvatske, baš kao i brojne druge građane u Europi, najviše muči rast cijena, inflacija i životni troškovi, odnosno kvaliteta života i ukupna gospodarsk­a situacija, ističe naša sugovornic­a
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia