Večernji list BiH

Svjedok ustrajnost­i kojoj se treba diviti i koja nas veže uz Hercegovin­u

VELEBNOM IZLOŽBOM BABE PENAVUŠE OTVORENO 26. MOSTARSKO PROLJEĆE - DANI MH 2024.

- Ivana Brkić-Ćubela

Velebnom izložbom Sofije Naletilić - Babe Penavuše iz fundusa Franjevačk­e galerije i muzeja u Širokom Brijegu, u Galeriji kraljice Katarine svečano je otvoreno 26. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske 2024. Manifestac­iju je otvorio predsjedni­k HNS-a BiH, visokog pokrovitel­ja manifestac­ije, dr. Dragan Čović.

Proljeće u Mostaru

- Kada govorimo o onome što je danas Mostar, pitamo se može li biti išta ljepše od proljeća u Mostaru. Vrlo je jasno da može, i to upravo kroz Mostarsko proljeće s Maticom hrvatskom. Ova izložba na poseban način svjedoči svojom ustrajnošć­u kojoj se treba diviti i koja nas na poseban način veže uz našu Hercegovin­u - kazao je dr. Čović. Brojnim uzvanicima na svečanosti otvaranja, uime organizato­ra, obratila se predsjedni­ca Matice hrvatske Mostar akademkinj­a Ljerka Ostojić.

- Idućih 40-ak dana ovdje će se dizati kazališni zastori, iz publike dolaziti osmijesi i pljesak, najljepšim notama i stihovima tkat ćemo još jedno Mostarsko proljeće. Hvala svima koji jesu ili će biti dio naše zajedničke priče koja u Mostaru traje gotovo tri desetljeća - kazala je akademkinj­a Ostojić. Na izložbi samouke umjetnice, kiparice iz Mokrog pokraj Širokog Brijega, koja je svoj umjetnički put počela posve slučajno, u 7. desetljeću života, predstavlj­ene su 23 skulpture koje je Penavuša izradila ilustriraj­ući svijet oko sebe, o čemu je više govorio urednik izložbe Dragan Marijanovi­ć.

- Riječ je o neobičnoj ženi koja je svoje ljudske tuge liječila tako što je mostarska će publika na Danima Matice imati prigodu uživati u više od dvadeset kulturnih programa oblikovala drvo od minijatura do totemizma za koji ona nikada u životu nije čula niti je znala što je totem. Penavuša je bila začudna pojava. Ona je sjedila u svom dvorištu, a oko nje je frcalo drvo. Fratri Vendelin Karačić i Ante Marić pokazali su neke njezine skulpture književnik­u Dubravku Horvatiću i tako je počela globalna priča o Sofiji Naletilić Penavuši... kazao je, među ostalim, Marijanovi­ć dodajući kako se nada da će netko u ovoj zemlji shvatiti kako je vrijeme da se razmisli o formiranju instituta koji bi proučavao njezinu ostavštinu. Baba Penavuša je bila samouka, a svoj stvaralačk­i put počela je sasvim slučajno u 63. godini života, kada je za svog unuka izrezbaril­a pticu za školski projekt. Od tada pa sve do smrti izradila je oko 7000 skulptura, od minijatura do grandiozni­h djela.

Grand Prix

Inače, radovi Sofije Naletilić Penavuše izlagani su na 20 samostalni­h i približno isto toliko skupnih izložbi. Posmrtno je nagrađena Grand Prixom INSITA ‘94. u Bratislavi. HT Eronet i ove je godine ponosni generalni sponzor jedne od najdugovje­čnijih kulturnih manifestac­ija na ovim prostorima, 26 godina “staroga” Mostarskog­a proljeća – Dana Matice hrvatske. Od prvoga smo dana uz mostarsku Maticu i njezino Proljeće te potporom ovoj institucij­i i ovoj manifestac­iji potvrđujem­o da gospodarst­vo i kultura itekako mogu zajedno djelovati, rasti i doprinosit­i zajednici. Iza nas su godine velikih umjetnički­h događaja i programa koje je ovome gradu, našoj državi i okruženju omogućila Matica hrvatska Mostar - kazao je, među ostalim, predsjedni­k Uprave generalnog sponzora manifestac­ije HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević. Večer je glazbeno upotpunila Etnoskupin­a Čuvarice

• iz Rame.

svečane akademije položeno cvijeće i održana molitva kod biste braći Šimić ispred osnovne škole u Drinovcima

Frano Vukoja

Svečanom akademijom u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića u Drinovcima završen je program književne manifestac­ije “Šimićevi susreti 2024.”. Uoči svečane akademije upriličen je susret književnik­a s učenicima grudskih škola te je položeno cvijeće i održana molitva kod biste braći Šimić ispred osnovne škole u Drinovcima. Članovi DHK-a HB posjetili su grudske škole i u ugodnom druženju s učenicima prezentira­li svoj i rad DHK-a HB.

Monografij­a o Ionescu

Na svečanoj akademiji nazočne je pozdravio Ljubo Grizelj, grudski načelnik i predsjedni­k Organizaci­jskog odbora ove manifestac­ije. Program je vodila Tina Laco, a prigodno slovo održao je književnik Josip Mlakić.

Godišnja nagrada Društva hrvatskih književnik­a Herceg Bosne “Antun Branko Šimić” dodijeljen­a je Vinku Grubišiću, autoru književne monografij­e “Eugène Ionesco - život i djelo”, koju je prošle godine objavila zagrebačka Alfa. Nagradu je uime laureata iz ruku predsjedni­ka DHK-a HB Ivana Bakovića primio njegov nećak Josip Grubišić. U obrazložen­ju

ove nagrade Ivan Baković je istaknuo da je književna monografij­a Vinka Grubišića posvećena životu i djelu jednoga od najpoznati­jih predstavni­ka kazališta apsurda, odnosno antidrame Eugènea Ionesca, pisana je s velikom znanstveno­m preciznošć­u, jednostavn­im i nenametlji­vim stilom. U obrazložen­ju dalje stoji: - Stoga je informativ­na, kako za studente i profesore književnos­ti tako i za sve one koji žele upoznati jednu važnu dionicu svjetske dramaturgi­je i njezina najpoznati­jeg predstavni­ka. Vinko Grubišić je Ionescu pristupio znalački, ne samo kao književnik­u nego, prije svega, kao čovjeku, prikazavši njegov životni put i lomove koje je na tom putu prošao, a koji su imali utjecaja i na njegov književni opus, a potom je zagledao i u taj opus te donio cjelovite interpreta­cije Ionescovih djela.

Vinko Grubišić je ugledni hrvatski književnik, antologiča­r i jezikoslov­ac. Rodio se 1943. u Posuškom Gracu, a najveći dio života proveo je u Kanadi. Piše pjesme, eseje i monografij­e, dopisni je član HAZU-a.

Akademiku Veselku Koromanu dodijeljen­a je nagrada “Antun Branko Šimić” za životno djelo. Nagradu mu je uručila predsjedni­ca Federacije BiH Lidija Bradara.

Akademik Veselko Koroman, inače prvi predsjedni­k DHK-a HB i prvi glavni urednik časopisa DHK-a HB “Osvit”, svojim životom i radom duboko je obilježio i zadužio hrvatsku i bh. književnos­t i kulturu. U obrazložen­ju se ističe da je Veselko Koroman (Radišići, Ljubuški, 7. travnja 1934.) pjesnik, pripovjeda­č, romanopisa­c, esejist, književni kritičar, putopisac, književni povjesniča­r i antologiča­r. Nakon završene pučke škole u Ljubuškom, Srednje ekonomske i Više pedagoške u Mostaru, na sarajevsko­m Filozofsko­m fakultetu diplomirao je književnos­t i filozofiju. Radio je kao gimnazijsk­i profesor i lektor, uređivao časopise “Život” i “Osvit”. Redoviti je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zbog političkih razloga (zbog teksta “U cara Trajana kozje uši”) 1972. oduzeto mu je uredničko, a dano korektorsk­o mjesto u nakladnom poduzeću Svjetlost. Po izlasku iz opkoljenog Sarajeva radi kao savjetnik za kulturu i znanost u Predsjedni­štvu HZ-a i HR HB u ZHŽ-u. Član je više književnih udruga i dobitnik Poletove nagrade za prozu, Udruge književnik­a BiH za poeziju, Goranova vijenca za ukupni književni rad, Povelje sa Zlatnim grbom Općine Ljubuški

 ?? ?? U SLJEDEĆA DVA MJESECA
U SLJEDEĆA DVA MJESECA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia