Večernji list BiH

Otvoren trinaesti Sarajevo Guitar Festival

-

za životno djelo te nagradā “Dubravko Horvatić”, “Maslinov vijenac”, “Dobro jutro, more”, “Didak” za životno djelo i “Bosanski stećak”. Društvo hrvatskih književnik­a u Zagrebu nominiralo ga je 2017. i 2018. za Nobelovu nagradu. Pjesme su mu uvrštene u 80-ak antologija, kao i u čitanke, velik broj pjesama preveden mu je na 15-ak europskih jezika. Bavi se istraživan­jem hrvatske književne baštine u BiH (antologije “Hrvatska proza Bosne i Hercegovin­e od Matije Divkovića do danas” 1995.; “Hrvatsko pjesništvo Bosne i Hercegovin­e od Lovre Šitovića do danas”1996., “Hrvatska drama BiH od Matije Divkovića do danas” 2007.). Jedan je od potpisnika (S. Bašić, V. Koroman, V. Lukić, M. Marjanović, N. Martić, V. Pavlović i M. Pešorda) teksta “Kad ćemo odgovoriti Grgi Gamulinu” 1971., poznatoga kao “Pismo sedmorice” i “Sarajevska deklaracij­a o hrvatskom jeziku”.

“Čuđenje u svijetu”

Dodijeljen­e su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicim­a, upriličen je tradiciona­lni nastup pjesnika u programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu”, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Bože Župić, solist HNK

• Split.

Uspješnim nastupom pred punom dvoranom Bošnjačkog Instituta, Zoran Krajišnik otvorio je program trinaestog Sarajevo Internatio­nal Guitar Festivala. Ovaj afirmirani gitarist, čiju karijeru krase mnogobrojn­i nastupi i nagrade, interpreta­cijom odabranih djela gitaristič­ke literature pokazao je suvereno vladanje instrument­om i glazbenom materijom te je tako u potpunosti osvojio simpatije publike.

Koncertni program festivala nastavljen je nastupom norveške umjetnice Kristine Varlid u Domu Oružanih snaga BiH s početkom u 20 sati. Kristina Varlid održava solo recitale u značajnim svjetskim dvoranama i festivalim­a, a nastupala je kao solistica s Bergenskim filharmoni­jskim orkestrom, Simfonijsk­im orkestrom Stavangera i Litavskim nacionalni­m simfonijsk­im orkestrom.

 ?? ?? UOČI
UOČI
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia