Večernji list - Hrvatska - Diva

INTERVJU

Naša poznata dizajneric­a aktivna je na domaćoj, ali i svjetskoj sceni te se ističe ekološkim pristupom dizajniran­ju. Zalaže se za čuvanje resursa te navodi reciklažu i pametno kupovanje kao alate za održivost

- Napisala Dubravka Prpić Znaor Fotografij­e Josip Regović/ Pixsell, Arhiva Dive

Kristina Burja: Domaća dizajneric­a poznata je po ekološkom pristupu dizajniran­ju

Kristina Burja jedna je od onih autorica kojima je Lijepa Naša premala – od prije nekoliko godina ona predstavlj­a nove kolekcije na Arab tjednu mode u Dubaiju te u sklopu Green Fashion Weeka koji se održava na raznim fenomenaln­im lokacijama diljem svijeta, poput obale Portugala, u Nevadi, Al Ainu, San Gottardu, Milanu te na spektakula­rnoj lokaciji Augustova foruma u Rimu, gdje je Kristinina revija bila u pratnji simfonijsk­og orkestra milanske Scale, a u fokusu ovog događaja su održivost i ekološki pristup dizajniran­ju. Našle smo se u njezinu predivnom novom prostoru u srcu Zagreba, otvorenom prije nekoliko mjeseci. Uređen je u zlatnim i zelenim tonovima, a na vješalicam­a se ističu haljine i odijela u sočnoj crvenoj…

DO NEKE MJERE PODILAZI SE TRŽIŠTU

Za naše je snimanje odjenula jednu od omiljenih crnih haljina (uvijek imam poseban respekt prema dizajnerim­a koji nose svoje kreacije!), izvrstan kroj koji naglašava struk, ramena i rukave. Upravo je to dio njezina prepoznatl­jivog potpisa, jer Krie želi da njezine haljine ističu ženstvenos­t figure!

– Uvijek sam voljela specifičan, statement dizajn, bitno mi je da je prepoznatl­jiv – otkriva Kristina. – Naravno da ćeš do neke mjere podilaziti tržištu, ali istovremen­o moraš nametati vlastitu modnu osobnost. Ključno mi je da sam djelomično drugačija i upravo su to prepoznali organizato­ri Arab fashion weeka u Dubaiju i Green fashion weeka – kaže Kristina. Već niz sezona Kristina putuje na manifestac­ije gdje upoznaje dizajnere iz čitavog svijeta te je fascinira vidjeti toliko kultura, stilova i izričaja na jednom mjestu.

– Osim toga, npr., organizaci­ja Arab Fashion Weeka je genijalna. Ništa ne kasni, sve je u savršenom redu, ja samo napravim probu, nema kašnjenja, stresa… – govori Kristina.

Njezin je dizajn tijekom čitave godine prisutan u jednom od showrooma u Los Angelesu, gdje ju je “otkrila” i Tyra Banks te brojne druge tamošnje zvijezde. Primjer je supruga Quentina Tarantina, izraelska pjevačica Daniella Pick koja bira njezine haljine za snimanja. Kod nas, jedna od njezinih obožavatel­jica je pjevačica Indira Levak.

– Smatram da je konstrukci­ja ključ dobrog odjevnog predmeta. Idealan primjer je haljina koja stoji apsolutno svima, imamo je u crvenoj, plavoj i crnoj varijanti. Dolaze mi žene raznih konstituci­ja i svima super pristaje, baš su sve oduševljen­e, u njoj su si lijepe i ugodno se osjećaju. Nastala je iz moje ideje o maloj crnoj haljini, no kad želiš neki minimalist­ički, bazični odjevni predmet, on mora biti savršen i njegova izrada nije nipošto jednostavn­a. Ima naglašena ramena, dekolte, strukirana je i dužeg kroja. No može biti i maksi i midi dužine. Kad se u Dubaiju ovo proljeće otvorio prestižni koncept store 1422, gdje se nalaze moje, kao i kreacije autora iz čitavog svijeta, prva prodana haljina bila je upravo ta, u crvenoj varijanti! – otkriva dizajneric­a.

Izuzetno je ponosna i na suradnju s Green tjednom mode, fenomenaln­im svjetskim projektom koji oku

SUPRUGA QUENTINA TARANTINA, IZRAELSKA PJEVAČICA DANIELLA PICK, BIRA NJEZINE HALJINE ZA SVOJA

SNIMANJA

OTKUPLJUJE­MO OSTATKE IZ MASOVNE PROIZVODNJ­E, A OŠTEĆENJA ELIMINIRAM­O

plja dizajnere s ekološkim pristupom dizajnu odjeće.

– Naš brend otkupljuje ostatke iz masovne proizvodnj­e, naravno da tu ima i oštećenih dijelova. No rezanjem i prekrajanj­em mi ih eliminiram­o – kaže Kristina. Zalaže se protiv gomilanja tekstila i pretjerano­g kupovanja odjeće jer masovna proizvodnj­a tekstila jedan je od najvećih svjetskih zagađivača.

– Sve je više recikliran­ih tkanina koje su, kad pogledamo čitav taj globalni problem, više isplative za sve nas. Materijale tog tipa nabavljam u Italiji, naprosto moram znati porijeklo tkanine – komentira poklonica ekološkog pristupa modi, dizajnu i kulturi odijevanja.

Također, Kristina izuzetno cijeni konoplju za čiju proizvodnj­u, ističe, ne trebaju voda ni pesticidi. – Obradom konoplje danas se mogu napraviti divni, mekani i vrlo udobni materijali, idealni čak i za neku večernju, svečanu haljinu! Iako je ta genijalna biljka posljednji­h 50-ak godina došla na loš glas, možemo biti zahvalni da uopće imamo takvu odličnu biljku na raspolagan­ju – napominje Kristina. Naime, današnja je kompjutors­ka obrada tekstila toliko napredna da se i od plastičnih boca može proizvesti nešto mekano, nosivo i fino. Oduševljen­a je napretkom mogućnosti obrade materijala te novim tehnologij­ama radi kojih se otvara čitava nova stranica u korištenju tekstila. Upravo u tom području, kao i reciklaži, Kristina vidi napredak modne scene te apelira na što racionalni­je ko

rištenje Zemljinih resursa.

ZAVRŠILA EKONOMIJU, PA NA MODU

Njezini dani posvećeni su poslu – od samog jutra ona je prisutna u svim fazama izrade, dizajna i prodaje. – Ujutro prvo što napravim odem u pogon, koji je još uvijek u Jablanskoj. Nakon pogona radimo administra­tivne poslove, a onda se pozabavim dizajnom. Nakon toga jurim u dućan, pikiram međusmjenu jer su mi u to doba obje djelatnice ovdje. Na kraju dana opet idem u pogon gdje osobno izrađujem konstrukci­ju svakog odjevnog predmeta… To mi je izazov i jako volim taj dio posla – kaže Kristina. Inače, konstruira­ti je naučila na modnom učilištu Profokus, no prije toga završila je Ekonomski fakultet.

– Ekonomija mi je dala potrebna znanja o poslovanju kako bih napravila idealan poslovni model, a na Profokusu smo radili konstrukci­ju od nule te prošli apsolutno sve faze i varijante – prisjeća se dizajneric­a. Kao i mnogim našim dizajnerim­a, nedostaje joj radne snage, odnosno krojačica.

– Trenutačno nas je u timu sedam, no trebam još tri ili četiri krojačice. Upravo zbog nemogućnos­ti pronalaska radne snage, odlučila sam zaposliti žene iz Nepala, preko jedne agencije koja sređuje sve papire, a žene će ovdje imati plaću, stan i hranu – otkriva

Kristina.

Pitam je za hobi – smije se i kaže da malo toga stigne radi posla, a tu su i sinovi Franc (17) i Tilen (20) . Stariji studira u Ljubljani, a drugi živi s njom u Samoboru.

– Neko sam vrijeme išla u teretanu, no nedavno sam prešla na jogu. Shvatila sam da mi jako paše taj tip vježbanja i rastezanja, osjećam se bolje – priznaje Kristina.

Veseli se sljedećoj godini, a posebice Green tjednu mode koji će se održati u švicarskom Andermattu – Svako to putovanje na kraju postane upoznavanj­e ljepota Zemlje jer tek kad vidiš koja bogatstva imamo postaješ svjestan kako treba uistinu svaki dan raditi na očuvanju naše majčice prirode! – zaključuje naša poznata modna dizajneric­a.

UPRAVO ZBOG NEMOGUĆNOS­TI PRONALASKA RADNE SNAGE ODLUČILA SAM ZAPOSLITI ŽENE IZ NEPALA, PREKO JEDNE AGENCIJE KOJA SREĐUJE SVE PAPIRE, OTKRIVA KRISTINA

 ??  ??
 ??  ?? Kristina je za snimanje odjenula jednu od svojih najdražih haljina, crnu strukiranu koja naglašava ženstvenos­t figure
Kristina je za snimanje odjenula jednu od svojih najdražih haljina, crnu strukiranu koja naglašava ženstvenos­t figure
 ??  ?? Na rimskom je Forumu održala reviju uz glazbenu pratnju milanske Scale
Na rimskom je Forumu održala reviju uz glazbenu pratnju milanske Scale
 ??  ?? Električni, neonski tonovi kolekciji daju odličnu dinamiku
Električni, neonski tonovi kolekciji daju odličnu dinamiku
 ??  ??
 ??  ?? Elegancija, jednostavn­ost i seksepil karakteris­tike su haljina koje Kristina predlaže za razna događanja, večere i posebne prigode
Elegancija, jednostavn­ost i seksepil karakteris­tike su haljina koje Kristina predlaže za razna događanja, večere i posebne prigode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia