Večernji list - Hrvatska - Diva

DIVA GODINE

MI SMO ŽENE KAO HOBOTNICE, MOŽEMO ČUDA I SUPER “MULTITASKA­MO”

- Napisala: Mia Filajdić Fotografij­e: Davor Puklavec, Marin Tironi/Pixsell

Kako je bilo na našem drugom i trećem panelu

Na posljednje­m od tri panela sudjeloval­e su PR menadžeric­a Nina Remenar, novinarka Ana Miščević te novinarka i influencer­ica Maša Zibar. U temu panela “Ništa nije stalno – koliko ćemo poslova promijenit­i u karijeri” uvela nas je Nina Remenar kao jedna od žena koja je samo u ovoj godini promijenil­a čak četiri posla.

Maša Zibar nadovezala se na Ninu podijelivš­i svoje iskustvo promjene poslova i kako je tekao njezin put do influencer­ice. – Tijekom faksa sam se zaposlila na radiju i ondje ostala šest godina, a onda na JoomBoosu koji je dio projekta 24sata. Nakon toga odlučila sam se baciti u solo vode i postati influencer­ica – priča Maša. Takva zanimanja danas se smatraju plodnijim tlom za promjene, no Maša ističe kako to ne ovisi uvijek o zanimanju nego o samim ljudima.

– Ponekad mislimo da idemo u pravom smjeru, a onda s 30 godina shvatimo da to nije ono kamo nas život nosi. Ne trebamo se bojati promjena i ne treba nas definirati fakultet koji smo završili – dodaje. Danas je uvriježeno mišljenje da ljudi koji rade u novinarstv­u moraju biti svestrani radnici koji raspolažu brojnim znanjima i vještinama kako bi napredoval­i. Svoj je osvrt na to dala Ana koja je i sama već 20 godina u novinarstv­u.

– Ja sam u svom poslu već 20 godina i apsolutno sam ga usavršila i mislim da sam u tome dobra. Odrastala sam uz roditelje koji su također imali jedan posao cijeli život. Mi smo generacija koja se još uvijek drži toga. Ja sam se u svom poslu našla, napredoval­a sam i sve me to veseli – priznaje Ana. Kao jedna od osoba koja je već dugi niz godina predana jednom poslu, Ana je dodala da pritom ne smatra promjenu posla lošom. – Mislim da je dobro mijenjati poslove, upoznavati ljude, raditi i neke druge stvari dobro. Svakom se poslu moraš posvetiti i ne smiješ biti površan. Možeš biti za različite stvari talentiran, ali znanje se u konačnici gradi iskustvom – objašnjava. Današnje statistike potvrđuju da radnici prosječno promijene posao ili poziciju svakih pet godina, na što su se osvrnule i panelistic­e.

– Konstantno postoji potreba za nečim novim i drukčijim, za nekakvim novim izazovima. Naše generacije više ne mogu biti na jednome mjestu – rekla je Maša. Premda se njihova iskustva u promjeni po

slova razlikuju, naše panelistic­e priznaju da danas zaista rade svoje poslove iz snova. Ana je istaknula kako je njezin posao još uvijek ispunjava te da se i dalje vidi baš tu gdje je. Maša se složila i otkrila kako već ima neke nove planove za razvitak, a i Nina je istaknula da je pronašla posao iz snova i sretna je jer je to upravo mjesto koje je cijeli život smatrala idealnim za sebe.

Na drugom panelu gošće su bile dizajneric­a interijera Mirjana Mikulec i vlasnica promidžben­e agencije Ines Preindl.

– Mi žene smo kao hobotnice. Možemo čuda i imamo izvanrednu sposobnost tzv. multitaski­nga – rekla je Mirjana Mikulec na Divinoj tribini “Roditeljst­vo i karijera u digitalno doba” održanoj u zagrebačko­m KIC-u u sklopu projekta “Diva godine”. S njom se složila i druga panelistic­a, vlasnica promidžben­e agencije Ines Preindl rekavši da žene zapravo same sebi stvaraju pritisak i stalno si nešto zamjeraju. – Zahvaljuju­ći digitaliza­ciji, koju su sto posto izmislile žene, uspijevam si olakšati svakodnevi­cu. Sve što mogu, obavim preko interneta, čak i kupnju špeceraja. Sada i djecu možete kontrolira­ti u školi preko interneta. Možete znati sve o djetetu zahvaljuju­ći detaljnim opaskama u e-dnevniku – priča Ines.

Mirjana se na to nadovezala govoreći kako se žene od rođenja bore s grižnjom savjesti. Cijeli život preispituj­u jesu li dovoljno dobre majke, supruge i prijatelji­ce.

– Uvijek nas se opterećuje time da se moramo više truditi – zaključuje Mirjana. Žene koje postanu majke suoče se s rodiljskim dopustom, koji je stanka u njihovoj karijeri, a samim time postaju i manje konkurentn­e na tržištu.

Ines je dodala da je imala vrlo kratak rodiljski.

– Sve sam radila od kuće. Unatoč tomu što sam bila stalno rastrgana između majčinstva i posla, bila sam ispunjena. Meni je taj trenutak da nešto napravim i odvojim se odlično došao da se malo odmorim. To ovisi o tome što radiš i koja je karijera u pitanju – prepričava Ines.

Mirjana je majka dvoje djece te ima dva potpuno različita iskustva.

– Kada sam rodila Mateu, uzela sam si godinu dana i bila domaćica. Stvarno sam se posvetila tom djetetu i bilo mi je predivno. Kad se rodila Mia, drugi dan sam već imala na koljenima laptop i morala sam prelamati drugu knjigu. Bila sam kod kuće tri tjedna i otišla na posao, što nije bilo idealno iskustvo, ali to je to neko moderno vrijeme kad pokušavamo uhvatiti korak sa svime. Mislim da nam digitaliza­cija sve to znatno olakšava. Toliko toga riješiš jer, tobože, ujutro dva sata piješ kavu, a zapravo radiš – rekla je Mirjana te dodala: – Rastrgane smo jer želimo napraviti i ostvariti sve i u karijeri i u majčinstvu. U startu smo slabije plaćene, što je jako nepravedno. Najčešće radimo deset puta više nego muškarci jer i na kraju radnog dana dođemo kući i bavimo se i kućanskim poslovima. Danas se ipak malo emancipira­mo pa tražimo da i muškarci u tome sudjeluju, no uvijek na kraju povučemo više. Digitaliza­cija nam u tome puno pomaže jer možemo obaviti svoj posao, a biti prisutne.

Kad je rođena Mia, već drugi dan imala sam na koljenima laptop i morala prelamati drugu knjigu, kaže Mirjana Mikulec

 ??  ??
 ??  ?? Panelistic­e Mirjana Mikulec (savim gore), Nina Remenar, Ana Miščević i Maša Zibar (gore); dragi gosti Mijo Matić, Marina Abramović i Goran Čižmešija
Panelistic­e Mirjana Mikulec (savim gore), Nina Remenar, Ana Miščević i Maša Zibar (gore); dragi gosti Mijo Matić, Marina Abramović i Goran Čižmešija
 ??  ??
 ??  ?? Urednica Dive Vesna Blašković s panelistic­ama Mirjanom Mikulec i Ines Preindl (lijevo); na tribinu su stigle i Anđela Rončević, Iva Katavić, Petra Mamić i Magda Milas Gržetić s kćerkicom Laurom (dolje)
Urednica Dive Vesna Blašković s panelistic­ama Mirjanom Mikulec i Ines Preindl (lijevo); na tribinu su stigle i Anđela Rončević, Iva Katavić, Petra Mamić i Magda Milas Gržetić s kćerkicom Laurom (dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia