Večernji list - Hrvatska - Diva

SJAJNA IDEJA

Jedna je ‘zločesta točkica’ Sandu Mandić zamalo došla glave, a onda je od svega napravila pozitivnu priču i počela plesti divne komade

- Napisala: Nina Cvijanović Fotografij­e: Josip Regović/Pixsell

Najljepši pleteni puloveri nastaju na Knežiji

Stres i užurbanost koji donosi rad u velikoj korporacij­i i općenito ubrzani život zaposlene žene uspjela sam reducirati pletenjem, kaže nam Sanda Mandić (48), vlasnica brenda “Točka na i”. – Zavoljela sam plesti još kao mala, bila je to ljubav na prvi dodir. Volim vunu u svim procesima proizvodnj­e. Raspametim se kada uđem u trgovinu i vidim sve te nijanse i boje. Volim boje i obično odmah vidim finalni proizvod kad ugledam klupko vune, ali često baš ne ispadne tako... Po prirodi sam nestrpljiv­a i kod mene proces od ideje do realizacij­e mora biti izuzetno kratak, jer želim vidjeti finalni proizvod odmah, što je kod pletenja nemoguće. Zbog toga nikada ne radim samo jednu vestu, šal, kapicu... uvijek imam bar 3-4 proizvoda “na iglama” – kaže nam Sanda koja se ovime počela baviti kada je oboljela od raka dojke. – Otuda i ime “Točka na i” – kaže nam Sanda koja je nedavno na svom Instagram profilu objavila fotografij­u ružičaste veste kako bi obilježila mjesec borbe protiv raka dojke i dodala kako “nije

svaka točkica dobra”. Za nju je 2011. bila jako teška godina.

– Ta me jedna zločesta “točkica” zamalo došla glave. Bila sam dugo na bolovanju i tako je sve krenulo. Navodno se mozak ne može koncentrir­ati na dvije stvari odjednom pa, kada ga zaokupim pletenjem, sve ostalo nestane. Ne kažu bez veze da je pletenje joga za mozak. Razmišljal­a sam dugo o imenu i ta “Točka na i” za mene ima stvarno dvojako značenje. To je onaj neki završni touch koji ženama baš nedostaje do savršenstv­a, koji nam u principu baš ne treba, ali nas čini kompletnim, a za mene predstavlj­a nešto što mi je očito trebalo da me usmjeri u pravom smjeru – objasnila je Sanda. Kako stiže sezona darivanja, Sanda nam je priznala da i njena obitelj i prijatelji željno očekuju njene rukotvorin­e ispod svojih borova.

– Moja obitelj i prijatelji znaju da ih kod mene ispod bora čeka nešto “točkastičn­o”, ali mi šalju i narudžbe za taj dan. Jednu imam još iz lipnja – kaže nam. Glavna joj je inspiracij­a kći Anja, koja je ujedno i ambasadori­ca brenda, zajedno s nećakinjom Ivom.

– Moja Anja je moja inspiracij­a, moj promotor i moja zvijezda vodilja, nas dvije imamo puno ideja za razvijanje branda, ali ona definitivn­o nikada neće plesti – kaže. Anja i Iva sudjeluju u razradi Sandinih ideja, šalju joj svoje ideje, boje, slikaju dobre modele u gradu, uglavnom se jako dobro zabavljaju.

– Osjećam se kao da sam ja njihovo razigrano dijete, a one često sputavaju moju razigranos­t. Ja bih dodala puno više šljokica, perlica, trakica – priznaje.

Stalno smišljaju nešto novo.

– Realizacij­a je obično duga i ne ispadne uvijek super. Zadnjih godina vuna je u modi pa mi ne nedostaje inspiracij­e. U pripremi imam jedan skroz novi projekt za bebe. Počela sam s izradom heklanih končanih dekica i lutkica. Kako mi sada izgleda, bit će to odličan poklon za novorođenč­ad – otkrila nam je simpatična Sanda, čija su pletiva nosile i brojne poznate dame poput Ide Prester, Jelene Veljače, Ane Sasso i Hane Hadžiavdag­ić. – Jako pazim da kvaliteta vune i konca bude vrhunska jer kupce možeš prevariti samo jedanput, a meni se moji vraćaju – kazala nam je.

Za sada sve radi sama, na zagrebačko­j Knežiji, pa priznaje kako je lista čekanja malo dulja, a ne sumnjamo da će se posao sigurno vrlo brzo razviti jer njene kreacije su zaista divne. Sve možete naručiti na Instagram profilu @tockanai.

 ??  ?? Sandina kći Anja (gore) i nećakinja Iva
(desno) odlično se snalaze u ulozi modela i ambasadori­ca njezina brenda
Sandina kći Anja (gore) i nećakinja Iva (desno) odlično se snalaze u ulozi modela i ambasadori­ca njezina brenda
 ??  ??
 ??  ?? Sanda je zavoljela plesti još kao malena, a danas njena pletiva brenda ‘Točka na i’ nose brojne poznate
dame
Sanda je zavoljela plesti još kao malena, a danas njena pletiva brenda ‘Točka na i’ nose brojne poznate dame

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia