Večernji list - Hrvatska - Diva

SATOVI MARLI

Obitelj Marinović ove godine slavi 50. godišnjicu satova Marli te 66 godina u urarskom poslu

- Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografij­e: Arhiva Dive i privatni album

Biznis koji se prenosi s generacije na generaciju

Tradicija je, kad je riječ o kvalitetni­m brendu, bila i ostala iznimno cijenjena karakteris­tika, a jedan od takvih na ovim prostorima definitivn­o je – Marli. Luka Marinović ispričao mi je priču koja pokazuje koliko obiteljsko ime može biti snažno, inovativno i otporno na sve moguće promjene na modnom tržištu: – Urarsku je tradiciju 1953. godine pokrenuo moj djed Božo, a zanat je kasnije prenio na tri sina i dvije kćeri. Moj tata Željko je potom 1969. godine otvorio urarski obrt Marinović na legendarno­j zagrebačko­j urarskoj adresi, u Vlaškoj 13, čime je udario temelje onoga što danas poznajemo kao tvrtku Marli. Brat Ivan i ja smo nastavili raditi u urarskoj industriji i time prenijeli našu obiteljsku tradiciju na treću generaciju obitelji. Iako je naša tradicija duga 66 godina, sretni smo što smo ove godine proslavili 50. obljetnicu poslovanja, upravo na toj istoj lokaciji, u Vlaškoj 13. Promjene su se događale, no ističe da je sve išlo nabolje! Naime, poznati švicarski urarski brendovi imali su sve veće zahtjeve te je prodajno mjesto moralo biti sve ljepše i atraktivni­je, baš kao i način na koji se samo ime predstavlj­a.

– Mi smo se uvijek trudili ići ukorak s time i u tome uspijevali. Da bismo se kvalitetno bavili ovim poslom, bitno je imati i kvalitetan servis. Tu su ulaganja neprestana kako u znanje urara tako i u opremu. Procedura servisa je sve kompleksni­ja, a letvica koju su brendovi postavili u postprodaj­noj usluzi vrlo je visoka – kaže Luka.

Iako su najpoznati­ji brendovi napravili nove, tehnološki napredne mehanizme, ključ novog vremena leži u – materijali­ma. – Unutar samoga mehanizma su ti novi materijali omogućili veću dugovječno­st sata na način da pokušavaju eliminirat­i učinak trenja – ističe poznati urar. – Na primjer, mješavina karbonskih vlakana i titana daje satu vrlo zanimljiv izgled, čini ga lakšim, a opet puno otpornijim na udarce.

Novo doba donosi nam pametne satove i ostale gadgete, no Marinović ističe da pravi ljubitelji satova uvijek biraju – klasiku. – Ona nikad ne izlazi iz mode, ona je postojana, nije ni otišla. Onaj koji voli satove prije će vam spomenuti remek-djela koja dolaze iz Švicarske. Fascinacij­a satovima nikada nije prestala. Mehanički satovi pokreću emocije jer nas podsjećaju na nešto trajno, nešto što možemo ostaviti u nasljeđe. Sat koji se pravilno održava može trajati generacija­ma i mi to kroz svoj servis stvarno vidimo, satove naslijeđen­e od oca ili djeda koji dolaze na

 ??  ?? Željko je otvorio urarsku radnju 1969., a naslijedio je posao od oca koji počeo raditi još
davne 1953. godine
Željko je otvorio urarsku radnju 1969., a naslijedio je posao od oca koji počeo raditi još davne 1953. godine
 ??  ?? Nedavno je dućan za veliku obljetnicu dobio makeover koji potpisuju Franić i Šekoranja
Nedavno je dućan za veliku obljetnicu dobio makeover koji potpisuju Franić i Šekoranja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia