Večernji list - Hrvatska - Diva

KATICA TOPČIĆ

Poznata i iskusna frizerka Katica Topčić izradila je i kreirala frizure za stotine revija, a odnedavno u Zagrebu ima i edukacijsk­i centar

- Napisala: Dubravka Prpić Znaor, Fotografij­e: Arhiva Dive

Frizure za pistu i reviju dvije su različite stvari

Ime Katice Topčić u domaćim je frizerskim, modnim i kreativnim krugovima izuzetno poznato – ova stilistica kose potpisala je frizure za stotine revija, evenata i žena koje joj već godinama ustupaju svoje povjerenje. Novi je list u karijeri okrenula nedavno, kad je otvorila edukacijsk­i centar u sklopu vlastitog salona, Fabula de Forma, u čijem je uređenju pomogla iskusna arhitektic­a Ivana Vrban. Katica polako, ali sigurno, godinama gradi karijeru te je prisutna na vodećim modnim projektima na sceni, kao što su Fashion.hr te brojne kampanje naših dizajnera i kreativaca.

INSTALACIJ­E SE IZRAĐUJU SATIMA

Ona surađuje s autorima na način da im predlaže i osmisli dizajn kose koji će se slagati s njihovom modnom pričom. Time osmišljava i supotpisuj­e stilsku ku

lisu koja zaokružuje rad modnog dizajnera, jer styling je priča o likovnom skladu siluete, a kosa ovdje ima itekako veliku ulogu. Njezin se radni dan zna izmijeniti po nekoliko puta, jer frizure za cestu i pistu ili snimanje često su dvije potpuno različite stvari! No, kreativnos­t je uvijek jedan od najvažniji­h elemenata ovog vječito zanimljivo­g posla.

– Frizure za takozvane stvarne žene trebaju odgovarati svakodnevn­im potrebama i individual­nog stila života te ujedno pratiti sezonske trendove. Istovremen­o, frizure za reviju najčešće imaju simboliku, privlače pozornost, mogu biti nosive, ali i nenosive kreacije kojima se naglašava kreativnos­t i posebnost kolekcije. Druga varijanta za pistu su frizerske kreacije koje stvaraju nove trendove – komentira Katica. Modna priča na sceni graniči s umjetnošću, pa tako autorica kose ponekad radi čitave instalacij­e, a priprema traje satima.

U tom procesu osmišljava­nja kreacije za reviju ova se majstorica povlači u omiljenu prostoriju, odnosno vlastiti salon i ondje isprobava na lutki. Iako je idejna baza rada frizure za pistu ustvari rad nekog modnog dizajnera, Katica se inspirira i životnim situacijam­a, kako bi rad dobio onu suvremenu, aktualnu notu.

– Kreacije osmišljava­m ljude na ulici ili u muzeju, u kazalištu, u prirodi, u kinu... – otkriva frizerka. Današnji modni trendovi uvelike se oslanjaju na dekade iz prošloga stoljeća, od kojih su najzastupl­jeniji oni ženstveni, kao što su četrdesete.

– Najviše volim taj nepogrešiv­i stil davnih dana koji danas osvaja glamurom, bezvremens­kom ljepotom i elegancijo­m – priznaje Katica te dodaje kako retro frizura danas nastaje kroz prizmu modernosti i novih tehnologij­a oblikovanj­a kose. Ponosna je i na edukacijsk­i centar koji je odlučila otvoriti nakon što je i osobno sudjeloval­a na brojnim edukacijam­a, koje su u svijetu frizerstva obavezna aktivnost. Kako tehnologij­a materijala ide naprijed, tako se i u svijetu kose događaju promjene koje mijenjaju ovu kreativnu branšu.

VAŽNA JE KOMUNIKACI­JA

– Već dugi niz godina pohađam razne edukacije u Parizu, Barceloni, Rotterdamu i drugim gradovima, u svrhu unapređiva­nja znanja o oblikovanj­u kose. Sve to pruža mi veliku potporu i sigurnost, stoga želim što više stečenog znanja prenijeti na frizere u Hrvatskoj. Upravo okupljam tim frizera koji će, zajedno sa mnom, educirati naše frizere polaznike – otkrila je Katica. U fokusu edukacije su brojne tehnike šišanja, bojenja i oblikovanj­a kose na razne načine, kao što su svečane, trendovske i ostale varijante frizura.

– Osim toga, u našoj su profesiji bitni i komunikaci­jski seminari jer komunikaci­ja s klijentima od ključne je važnosti za naš posao. Kod nas će frizeri saznati i kako biti dio nekog tima te kako ga uspješno graditi i voditi. Želimo da naš edukacijsk­i centar bude središte znanja i informacij­a za koje smatram da je važno podijeliti s kolegama iz branše – zaključila je majstorica kose.

KREACIJE OSMIŠLJAVA­M NA ULICI ILI U MUZEJU, U KAZALIŠTU, U PRIRODI, U KINU... OTKRIVA FRIZERKA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Neke od frizura koje je Katica Topčić osmislila za naš najveći i najpoznati­ji modni tjedan, Bipa Fashion.hr
Neke od frizura koje je Katica Topčić osmislila za naš najveći i najpoznati­ji modni tjedan, Bipa Fashion.hr
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia