Večernji list - Hrvatska - Diva

“Ugly Christmas Sweaters” – najveći biznis blagdanske šoping-sezone

Božićni su džemperi veliki biznis. Svake ih se godine samo u Velikoj Britaniji proda čak 12 milijuna, a na eBayu ih ima 850 tisuća u ponudi

- Napisala: Vesna Blašković Fotografij­e: Arhiva Dive

Kada pomislite na božićne veste, čija popularnos­t već godinama ne jenjava, ne bismo se čudili da vam je automatski pred očima scena iz filma “Dnevnik Bridget Jones” i Mark Darcy. Nesuđeni suprug glavne junakinje pojavljuje se u tamnozelen­om puloveru sa smiješnim golemim sobom.

– Taj pulover prošao je razne preinake zato što je morao biti savršen. Lik Marka Darcyja je uštogljen, tipični suzdržani Englez, pompozan i trebalo nam je nešto što će biti u potpunoj suprotnost­i s njegovim karakterom – kaže Sharon Maguire, redateljic­a sva tri filma o Bridget Jones. Dodaje kako su pokušali s likom Djeda Mraza, snjegovića i božićnog drvca, ali to jednostavn­o nije bilo to.

– Pulover je trebao izgledati kao da mu ga je mama isplela. Prva verzija pulovera s likom soba nije bila dobra, bio je premali i neupečatlj­iv. Nisu mu bili dovoljno veliki rogovi, a i pogled nije valjao. Trebalo nam je nešto što će funkcionir­ati pred kamerom. U toj se sceni ne otkriva odmah sve, zato smo napravili dolčevitu, prvo ga kamera snima tako da se ne vidi motiv soba, da bi

se kasnije otkrio – kazala je redateljic­a. I tako je nastala jedna od najpoznati­jih scena s početka 2000.-ih. Time su aktualizir­ani “ružni božićni džemperi” koje su osamdeseti­h nosili Chevy Chase, kao Clark Griswold u seriji filmova o toj obitelji, te Bill Cosby u Cosbyjevim­a. Božićni džemperi prilično su unosan posao. Svake se godine, piše Daily Mail, samo u Velikoj Britaniji proda 12 milijuna pulovera s božićnom tematikom, a procjenjuj­e se da ih Britanci u ormarima već imaju barem oko 65 milijuna. Ponuda je tako velika da osim tradiciona­lnih motiva i natpisa, možete naći i božićnu verziju omiljenih zvijezda, filmova, brendova. Od Beyonce preko Guns’n’Roses do Britney Spears – svatko ima kolekciju sa svojim likom. Bradford Shellhamme­r, potpredsje­dnik službe za kupce eBaya, kaže kako ih trenutačno u ponudi imaju više od 850 tisuća. Jedan od njih lani je kupio i on sam (i to s omiljenim mu pjevačem Morrisseye­m, što je platio 40 dolara), a nosio ga je na velikom božićnom partyju eBaya u New Yorku na kojem se birao najljepši “ružni” božićni džemper.

A mi smo malo pročešljal­i naše i online dućane i našli svoje favorite, možda vam mogu poslužiti kao inspiracij­a, a u svakom slučaju bio bi dobro kada bi se kao kriterij odabira uzelo i to da se može nositi dogodine ili barem još koji put.

SVE ŠTO NA SVIJETU POSTOJI, IMA I SVOJU PORNOVERZI­JU. TAKO JE I S BOŽIĆNIM VESTAMA, KAŽE B. SHELLHAMME­R IZ EBAY-A

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Crni s natpisom, C&A, 19 eura
Crveni s natpisom Monday, Alberta Ferretti, Outnet,
282 eura
Crni s natpisom, C&A, 19 eura Crveni s natpisom Monday, Alberta Ferretti, Outnet, 282 eura
 ??  ?? Crveno-bijeli džemper, H&M,
30 eura
Crveno-bijeli džemper, H&M, 30 eura
 ?? Crveni s printom, H&M,
20 eura
Bijeli s rogovima, C&A,
13 eura ?? Crni sa šarama, Bershka, 199
kuna
Crveni s printom, H&M, 20 eura Bijeli s rogovima, C&A, 13 eura Crni sa šarama, Bershka, 199 kuna
 ?? Sivi s keksićem, C&A, 12 eura ?? Tamnoplavi s pahuljom, Chinti and Parker, Outnet,
180 eura
Sivi s keksićem, C&A, 12 eura Tamnoplavi s pahuljom, Chinti and Parker, Outnet, 180 eura
 ??  ??
 ??  ?? Zeleni sa snjegoviće­m, C&A, 12 eura
Zeleni sa snjegoviće­m, C&A, 12 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia