Večernji list - Hrvatska - Diva

Jakne – sakoi, kupite sad, nosite godinama

S prvim hladnijim danima posežemo za jednim od dražih komada u ormaru – sakoom koji je pravi spas u jutrima kad ne znamo što odjenuti, ali i prigodama koje traže strogi dress code

- Iva Kordić Arhiva Dive

Napisala Fotografij­e

Sa zadnjim toplim danima već počinjemo razmišljat­i i po ormaru, ali i novim kolekcijam­a u dućanu počinjemo tražiti odjevni komad bez kojeg su jesenska i zimska sezona nezamisliv­e – riječ je, naravno, o sakou koji je postao pravi spas, što u jutrima kad ne znamo što bismo odjenuli pa je dovoljno “nabaciti” traperice, običnu bijelu majicu i sako, što u trenucima kad želimo zablistati i nosimo ga kao dio elegantnog odijela.

Njegovo postojanje možemo zahvaliti i Yvesu Saintu Laurentu koji stoji iza kultnog “Le Smokinga” nastalog 1966. godine, kad se klasično odijelo preselilo i u žensku garderobu. Sako je otad postao neizostava­n dio naših odjevnih kombinacij­a, osobito kad je riječ o poslovnim izdanjima. Jednobojni, karirani, s dvostrukim kopčanjem, s naglašenim ramenima, dugački ili kratki... Izbora je stvarno mnogo pa, bez obzira na to koji stil preferiral­i, nije teško pronaći idealan model. Sako je inače i jedan od onih komada u ormaru koji su zbilja vrijedni investicij­e jer za dobar i kvalitetan model možete biti sigurni da će vas pratiti iz sezone u sezonu. U jesenskom, prijelazno­m razdoblju posebno volimo nešto duže i deblje sakoe koji su u prohladnim danima savršena zamjena za jaknu, a cijelom stajlingu uvijek daju chic efekt.

U novoj sezoni klasičarke će doći na svoje zahvaljuju­ći jednostavn­im crnim modelima kakve u ponudi ima H&M, kariranom uzorku kakav smo pronašli kod brendova kao što su Sandro, Racil i Iris and Ink te sakou u bež boji, omiljenoj jesenskoj nijansi, kakve smo pronašli kod brenda Blaze Milano. Ako se želite istaknuti, birajte otkačenu ljubičastu za “color-blocking” outfite ili karirani uzorak u kombinacij­i s jačim bojama, baš kako to radi Saint Laurent.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia