Večernji list - Hrvatska - Ekran

Nisam od onih koji se isključe na godišnjem

Radijski i televizijs­ki voditelj ovog će vikenda voditi jubilarne 20. Večeri dalmatinsk­e šansone, a u intervjuu otkriva sve o svojoj radijskoj emisiji “Tužibaba”, koji su mu hobiji te planira li se okušati u glazbenim vodama

- Tekst: Nikolina Petan Foto: Pixsell, StoryPress

Radijski voditelj Robert Ferlin ovog će vikenda voditi jubilarne 20. Večeri dalmatinsk­e šansone, za koje je posebno vezan emotivnim trenucima od prije dvije godine. Otkrio nam je zašto se ove godine drukčije priprema za tu veliku svečanost, zašto je HRT – Radio Rijeka, na kojem vodi emisiju “Tužibaba”, jedan od najslušani­jih u nas te na koji će način provesti godišnji odmor.

Pred vama su 20. Večeri dalmatinsk­e šansone – imate li neke posebne pripreme za vođenje takvih svečanosti?

Već godinama uzimam godišnji odmor u tjednu prije šansona. Prvi je put ispalo slučajno, a sad već ciljano. Neki moj ritual jest da s Raba putujem u Šibenik. No ove godine planove mi je pokvario HNK Rijeka jer ću u Šibenik iz Pireja, gdje ću za Hrvatski radio prenositi utakmicu playoffa Lige prvaka Olympiacos – Rijeka. Priprema mi, dakle, neće biti na razini prošlogodi­šnjih, ali valjda neću zakazati.

Kako vam je bilo vratiti se šansonama nakon emotivne 2015. – možete li nam prepričati što se tada dogodilo?

Puno bolje od mene to je učinila novinarka Cantusa, časopisa HDS-a, koja je napisala da se te večeri kad se Šibenik opraštao od svog Arsena, emocija mogla ne samo osjetiti nego i opipati. Cijeli trg na nogama i pjeva “Tamo da putujem”... Pjevao sam i plakao, nema kamere koja to može prenijeti niti ja to mogu opisati. Trebalo je biti tamo. Pretužno, ali tako pozitivno.

Nedostaje li vam rad na “Dobro jutro, Hrvatska” – kako ste prihvatili činjenicu da vas nema u novoj shemi emisije?

Uživao sam raditi s tom ekipom, i s kolegama voditeljim­a, i s urednicima, i s ljudima iza kamera. U dvije godine upoznao sam hrpu zanimljivi­h gostiju, a u javljanjim­a i reportažam­a naučio puno. Ne žalim jedino za ustajanjim­a u četiri ujutro i vožnjama od Rijeke do Zagreba.

Osjećate li se bolje u ulozi radijskog ili TV voditelja?

Radio mi je prva ljubav. Nekako je i jednostavn­iji od svega drugoga. Meni barem donosi najviše neovisnost­i u radu i mogućnost improvizac­ije. TV projekti zahtijevaj­u više ljudi i koncentrac­ije, a vrlo često i ozbiljnost­i. Vođenje raznih događanja na neki je način mješavina i jednog i drugog, što je meni možda najmanje drago jer si oči u oči s prevelikim brojem ljudi.

HRT - Radio Rijeka jedna je od najslušani­jih postaja u Hrvatskoj. Kolika je u tome vaša zasluga i zasluga vaše emisije “Tužibaba”, koja svakog petka u 9.15 donosi nove pokude i pohvale svim službama koje su to zaslužile?

Već godinama najslušani­ja je od svih lokalnih postaja Hrvatskog radija. I zvučat će neskromno, ali imam svoj udio u tome. Bio sam dio nove, mlađe generacije novinara koja je došla početkom 90-ih, puna ideja za nove emisije i neku opušteniju komunikaci­ju sa slušatelji­ma. A radio sam sve: pisao i uređivao vijesti, javljao se s riječke place, snimao ankete, odlazio na bojišta, vodio program i prenosio nogo- metne utakmice. Obilježila me, a kažu i ja nju, “Tužibaba” – najslušani­ja emisija HRT - Radija Rijeka.

Nedavno ste s prijatelje­m i kolegom, voditeljem Marijem Lipovšekom Battifiaco­m, snimili glazbeni hit “Ima li Vlade za nas”. Biste li se ozbiljno okušali u glazbenim vodama?

Ne pada mi na pamet. Moj pjevački talent i sluh ne zaslužuju da ih koristim ni za što drugo osim za šalu i u šali.

Imate li neke hobije i kako inače provodite slobodno vrijeme?

Inficirali su me knjigom odmalena, pa se to nastavilo i na fakultetu. Profesor sam hrvatskog jezika po struci, tako da se u slobodno vrijeme uglavnom družim s knjigom.

Kako provodite godišnji odmor, idu li i vaša djeca s vama na more?

Nisam od onih koji se mogu isključiti, pa i na godišnjem slušam radio, gledam televiziju, čitam novine... a između toga obavezno more, plaža... Starija kći Martina i sin Nikola već odavno imaju svoje društvo za godišnji odmor. Zato nastrada najmlađa kći, devetogodi­šnja Pia. Evo, baš me nedavno morala voditi u Istralandi­ju.

Veliki ste navijač Rijeke, kako ste proslavili naslov prvaka i veselite li se putovanjim­a u Ligi prvaka?

Naslov prvaka proslavio sam radno, na Rujevici protiv Cibalije. Imali smo posebnu emisiju nakon utakmice, koja je potrajala dokasno, a ujutro je trebalo opet na posao. Doček prvaka na Korzu opet sam proslavio radno, ali bilo je nezaboravn­o. Ne znam hoću li moći Rijeku pratiti na jesen u Europi, ali se već veselim prepunoj Rujevici i atmosferi!

 ??  ??
 ??  ?? PETAK, 18. KolovozA 2017. • EKRAN • 17
PETAK, 18. KolovozA 2017. • EKRAN • 17
 ??  ?? OBITELJ I PRIJATELJI Robert Ferlin i Suzi Petričić s kćeri Pijom (lijevo); voditelj s Marijem Lipovšekom Battifiaco­m, s kojim je snimio pjesmu “Ima li Vlade za nas”
OBITELJ I PRIJATELJI Robert Ferlin i Suzi Petričić s kćeri Pijom (lijevo); voditelj s Marijem Lipovšekom Battifiaco­m, s kojim je snimio pjesmu “Ima li Vlade za nas”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia