Večernji list - Hrvatska - Ekran

SEKS, SVAĐE I TUČNJAVE... GLAVNI SADRŽAJ REALITYJA

BIG BROTHER, PAROVI I FARMA PREDNJAČE PO OZBILJNIM SVAĐAMA, FIZIČKIM OBRAČUNIMA I SEKSU PRED KAMERAMA

-

Svako ljudsko biće u svojoj prirodi pomalo je voajer i voli zaviriti u tuđe živote i susjedova četiri zida. Slijedom takvih razmišljan­ja TV produkcije iz cijeloga svijeta počele su prikazivat­i raznih reality programe u kojima su sudionici 24-sata dnevno pod nadzorom kamera. Svakako je najpoznati­ji reality show Big Brother koji se 2004. godine prvi put prikazivao u Hrvatskoj. I danas se mnogi sjećaju pobjednika toga prvoga Big Brothera, kao i Zdravka, Marine, Alena, Antonije… Ta prva sezona Big Brothera protekla je praćenjem kako ukućani obavljaju zadatke uz nekoliko manjih svađa. Uglavnom, nije se događalo ništa posebno, ali show je ipak izazvao veliki interes gledatelja u Hrvatskoj. Već se tada moglo u medijima pročitati da su slični programi u svijetu puno žešći i da u njima ne manjka niti sukoba, erotike, pa i seksa. Dio toga gledatelji Big Brothera u Hrvatskoj imali su priliku vidjeti već 2011. godine kada su najveće reality zvijezde u Hrvatskoj, ali i regiji bili Marijana Čvrljak i Nikola Nemešević koji su se zaljubili. Smetnja nije bila ni činjenica što je Marijana bila udana, a njihov seks pred kamerama šokirao je cijeli Balkan. Međutim, odnos Marijane i Nemeša bio je samo uvod u ono što su gledatelji­ma donijeli srpski reality programi Farma, Parovi i Zadruga. Ta tri reality showa, a posebno Parovi i Zadruga, postali su prepoznatl­jivi po svađama, pa i fizičkim obračunima. U više navrata uključival­o se i osiguranje kako bi spriječilo moguće veće sukobe, pa i ozljede. Gole grudi i erotika postali su svakodnevi­ca. Ne manjka ni seksa koji je postao uobičajena noćna aktivnost bez obzira na brojne kamere koje prate svaki pokret sudionika koji su toga svakako svjesni. Sve to rezultiral­o je iznimno visokom gledanošću tih emisija, i to ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj. Mnogi od naših sugrađana ne kriju da, kada je riječ o reality programima, radije gledaju one srpske.

– Redovito gledam reality programe. Počela sam s Big Brotherom pa Farmom. Gledala sam i Parove, ali sada gledam samo Zadrugu. Ponekad ostanem uz TV i do dva-tri sata ujutro, a onda ujutro moram na posao pa tamo prepričava­mo što je bilo. Mnogo nas gleda te programe iako se neki prave da ne. Ako me pitate zašto to toliko gledam, ne znam, ali gledam i gledat ću i dalje. Hrvatsku Farmu ne gledam jer je dosadna i ne događa se ništa interesant­no. U ovim srpskim reality programima ima svega i čovjeku se jednostavn­o ne da maknuti od televizora – kaže nam Viktorija B. iz Vukovara.

Govoreći o tim reality programima, dodaje kako su u njima najčešće ljudi za koje nikada nije čula, ali da je većini sudionika zajedničko da su mladi i zgodni te očigledno spremni na sve. I kada se gleda popis sudionika, među njima gotovo da i nema nekih poznatih imena iako se produkcije redovito potrude da pronađu pokoje poznato ime. Bila je tako među sudionicim­a nekoliko pjevača i glumaca, ali i sportaša, pa čak i političara. Bilo je među sudionicim­a reality programa kod istočnih susjeda i natjecatel­ja iz Hrvatske.

Srpski realityji su vjerojatno i jedini na svijetu u kojima sudjeluju i osuđeni kriminalci poput Kristijana Golubovića.

– Znam da se tu nema što posebno vidjeti, ali kada se počnu svađati i izvoditi

gluposti, jednostavn­o ne mogu prestati gledati. Kod nas je sve nekako u rukavicama i svi se snebivaju zbog neke psovke i slično. Kod nas se svi zapanje kada padne i neki poljubac, a o nečemu više da niti ne govorimo. Svi se kao čude, a onda vidiš da većina njih gleda Parove i Zadruge. Ali to smo mi, nije to ništa novo. To je kao i s cajkama. Kao, nitko ih ne voli, a većini u automobili­ma svira ta muzika – kaže nam Vesna K. iz Županje koja također redovito gleda srpske reality programe.

Profesoric­a na Vukovarsko­m veleučiliš­tu Lavoslav Ružička, psihijatri­ca i psihoterap­eutkinja doc. dr. sc Gordana Bujišić kaže kako je potreba gledatelja za virenjem u tuđe živote bez ikakve koristi te da mnogi od njih takve programe gledaju u potpunoj tajnosti.

– Većina gorljivih gledatelja tih pro- grama neće priznati da ih prati, često će to aktivno negirati ili kritizirat­i jer se u društvu to smatra neprihvatl­jivim, nešto kao “niski nagon” – kaže Bujišić.

Kaže i kako su reality programi sa psihološke strane zanimljivi iz dva kuta gledanja. Bujišić tvrdi da je zanimljiva motivacija sudionika da svoju intimu podastru javnosti, i to na način koji je sve ogoljeniji kako se povećava broj reality programa i konkurenci­ja potencijal­nih sudionika (napose sudnica) te, s druge strane, motivacija gledatelja da sudjeluju u reality programu kao promatrači, no ne nijemi, nego promatrači koji se gorljivo bore za svoje favorite.

– Motivirano­st sudionika reality programa ranije se mogla objasniti warholovsk­om težnjom za 15 minuta slave. No sada kada pojedini programi traju mjesecima, teško bi to objašnjenj­e bilo dovoljno. Želja za instant-slavom koja sa sobom nosi i potencijal materijaln­og napredovan­ja sigurno je važna, ali ne smijemo zanemariti ni potrebu preuzimanj­a glavne uloge pod svaku cijenu za što je potrebno prilično ekshibicio­nizma koji katkad graniči s kliničkim fenomenom – kaže Bujišić.

U isto vrijeme srpske TV kuće koje prikazuju ovakve programe posebnu pažnju pridaju castingu potencijal­nih sudionika u kojima traže one koji su doslovno spremni na sve. Mnoga se imena ponavljaju iz godine u godinu, ali uvijek u javnosti iskoči i netko novi tko se vrlo brzo prilagodi situaciji u samom showu. Produkcije isto tako ulažu sve više novca i u scenografi­ju, a tu se prije svega ističe TV Pink Željka Mitrovića. Naime, ova televizija je u projekt Zadruge, koji se prostire na tri hektara, uložila milijune eura, a od ove godine dio scenografi­je su i razna plovila, oldtajmeri, umjetne planine, vodopadi, jezera, bazen, malo selo…

– Ovakva kategorija realityja kao što je Zadruga nije viđena u svijetu. Kao što u slikarstvu postoji hiperreali­zam, tako je ovo hiperreali­ty. Mislim da ćemo definirati jednu potpuno novu formu, staru reality kategoriju odvest ćemo u zaborav i stvorit ćemo novu, hiperreali­ty. To nam je ideja i mislimo da ćemo ovih dana Zavodu za patente poslati svu neophodnu dokumentac­iju za zaštitu jednog takvog projekta – rekao je za srbijanske medije Mitrović.

Sve to pak nimalo ne impresioni­ra beogradsko­g sociologa Ratka Božovića koji je plastično za reality programe rekao kako za ono što ništa ne vrijedi i ne treba govoriti ništa i da su oni velika katastrofa. On smatra da se uz pomoć takvih programa i stvaranja navike da se oni gledaju od jutra

SEKS Krenulo je s laganim poljupcima, maženjem ispod plahti da bi sve to preraslo vrlo brzo u seksi akcije gotovo svake večeri. Jednostavn­o rečeno, seksa ne manjka gotovo nijedne večeri

do sutra građanima zapravo vlada.

– Ti programi nemaju nikakve veze s kulturom, oni su zapravo sve suprotno od kulture i ne donose nikakve vrijednost­i. Radi se o svjetskoj pomami koja je kod nas pogrešno prihvaćena i shvaćena, a nasilje je sastavni dio svega toga. U tim programima imamo ekstremna ponašanja koja su patologija, kao i udar erotike i seksa. Tu su zapravo svi elementi koji tu ne bi trebali biti. U srpskim reality programima do sada se dogodilo sve osim ubojstva – kaže Božović.

Dodaje i kako je čovjek po prirodi voajersko biće, ali i da su cjelodnevn­im programima, internetsk­im kanalima, posebnim programima i sličnim gledate- lji dodatno “navučeni” da sve to gledaju te su mnogi postali i ovisni. Za sudionike kaže kako produkcije često biraju granične slučajeve koji su spremni preskočiti granicu koju imaju obični građani.

Nasilje, psovke, golotinja i seks rezultiral­i su i brojnim pritužbama, pa čak i pisanjem peticije da se takvi showovi zabrane. Regulatorn­o tijelo za elektronič­ke medije (REM) na sve te pritužbe donijelo je odluku da se takvi programi uživo mogu prenositi samo poslije 23 sata uz naznaku +18 godina.

Članica savjeta REM-a Olivera Zekić poručila je pak da se reality programi nigdje ne zabranjuju pa neće ni u Srbiji jer bi to bila cenzura.

 ??  ??
 ??  ?? 30 04. 2017 Parovi Tijekom uključenja u živo na televiziji “Hepy”, dok je trajala emisija “Upoznajte Parove”, došlo je do tuče između Smilje Janković i Milutina Radosavlje­vića Milia.
30 04. 2017 Parovi Tijekom uključenja u živo na televiziji “Hepy”, dok je trajala emisija “Upoznajte Parove”, došlo je do tuče između Smilje Janković i Milutina Radosavlje­vića Milia.
 ??  ??
 ??  ?? Travanj 2015 Parovi Pjevač Hasan Dudić je u Parovima brutalno pretukao redateljic­u Jelenu Golubović radi koje je završio i na sudu. Iako je Televizija Hepy zabranila da snimak dospije u javnost nekoliko dana nakon incidenta, video se pojavio na društvenim mrežama
Travanj 2015 Parovi Pjevač Hasan Dudić je u Parovima brutalno pretukao redateljic­u Jelenu Golubović radi koje je završio i na sudu. Iako je Televizija Hepy zabranila da snimak dospije u javnost nekoliko dana nakon incidenta, video se pojavio na društvenim mrežama
 ??  ?? 17.5.2018. Zadruga Žestoka tuča između supružnika Kije i Slobe radi koje je moralo reagirati i osiguranje kako bi ih razdvojili i spriječili teže posljedice
17.5.2018. Zadruga Žestoka tuča između supružnika Kije i Slobe radi koje je moralo reagirati i osiguranje kako bi ih razdvojili i spriječili teže posljedice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia