Večernji list - Hrvatska - Ekran

STRANI GLUMCI U DOMAĆIM SERIJAMA

- Piše: Ana Tenžera Fotografij­e: Nathalie Mourot, Nova TV, RTL

Već nekoliko godina hrvatske produkcije surađuju s onima iz drugih zemalja regije, tako da su trenutačno udarne serije svih triju nacionalni­h televizijs­kih kuća pune „naših gastarbajt­era“. U „Pogrešnom čovjeku“(RTL), „Na granici“(Nova TV) i u „Novinama“na HTV-u možemo gledati i mlade i starije, poznate i nešto nepoznatij­e srpske, crnogorske i bosanske glumce.

NOVINE

Nakon više od dvadeset godina srpsku glumicu Branku Katić opet gledamo na malim ekranima kao novinarku Dijanu Mitrović u seriji “Novine”, koje su njezin prvi hrvatski projekt. Početkom devedeseti­h, kad se dogodio njezin glumački uzlet na prostoru bivše Jugoslavij­e, gledali smo je u seriji “Policajac s Petlova brda”, u kultnim filmovima Srđana Dragojević­a “Lepa sela lepo gore”, “Nismo mi anđeli”, “Rane” te Kusturičin­u hitu “Crna mačka, beli mačor”. Glumica ima samo riječi hvale za Rijeku, u kojoj se snimaju „Novine“.

– Rijeka je fantastiča­n kozmopolit­ski grad. Riječani su divni domaćini, toliko je dobre volje i lijepih osmijeha bilo posvuda oko nas. Uvijek smo i svuda bili dobrodošli. A vjerujem i da je naša serija uzvratila Rijeci ljubav. Pregršt fantastičn­ih kadrova učinilo je da Rijeka postane jedan od snažnih aktera naše serije.

Kao što možda već znate, naši izvršni producenti (Nebojša Taraba i Miodrag Sila op. a.) veliki su gurmani. Nezaborava­n je bio odlazak k braći Čučković, čuvenim rock’n’roll mesarima iz Viškova koji su nam priredili raskošnu gozbu bifteka. Rade i Lenka odveli su me u odličan riblji restoran pokraj tržnice koji se zove konoba “Fiume”. Pokraj našeg hotela mali je, ali izvrstan restoran “Nebuloza”.

A kako smo u Rijeci bili jako vrijedni, kavu smo voljeli piti ispred naše riječke “kuće”, hotela “Continenta­l”, na suncu, s pogledom na grad dok čekamo početak snimanja. Voljela sam i kavu u “Bunkeru”, s prekrasnim pogledom na more. Jako sam ponosna na našu seriju,

kaže glumica iza koje je i nekoliko važnih hollywoods­kih projekata.

Brankina kolegu iz „Novina“Sarajliju Izudina Bajrovića ne treba posebno predstavlj­ati, iza njega je više od trideset što filmskih, što televizijs­kih uloga. Član je Narodnog pozorišta Sarajevo te je tumačio neke od najpoznati­jih dramskih likova, a u ožujku je utjelovio “ulogu svih uloga” – kralja Leara. O snimanju „Novina“u kojima tumači lik Marinka Prskala kaže:

– Rijeka je divna. Ima takvu buru kakvu nikad nisam doživio. Mi smo snimali u drugom mjesecu i to je bilo baš brrr.

Kako sam ja stari gost Rijeke, nije bilo potrebno da mi kolege otkrivaju neka nova mjesta jer već znam gdje u Rijeci volim boraviti, gdje mogu pojesti ono što mi se sviđa, kuda se mogu prošetati i slično. Najviše volim boraviti u jednoj pivnici pokraj hotela „Bonavia“. Ono što me veseli na snimanjima u Hrvatskoj jest da ima snimanja. Žale se i moji kolege iz Hrvatske da nema dovoljno posla, da nisu adekvatno plaćeni za svoj posao, ali, za razliku od BiH, u kojoj su snimanja filmova i serija incident, u Hrvatskoj je produkcija ipak na nekom puno višem nivou – zaključuje Bajrović.

POGREŠAN ČOVJEK

Mladi Crnogorac Emir Ćatović prije nekoliko godina počeo je svoj proboj u filmski i televizijs­ki svijet – osim u „Pogrešnom čovjeku“, u kojem tumači glavnu ulogu Lazara Crnkovića, glumio je u filmu „Biser Bojane“, snimio je nekoliko kraćih filmova od kojih je najpoznati­ji „Odraz“te nekoliko serija.

– Nikoga nisam otprije poznavao, prvi sam se put susreo sa svim glumcima na setu. Zasad mi je jako ugodno surađivati sa svima, pa tako i s hrvatskim kolegama. Svi vrlo opušteno rade svoj posao i odlučni su u tome da pokažu kako kvalitetno rade i surađuju.

Volim putovati motociklom po zemljama u regiji, a svidio mi se Murter na kojem smo snimali scene za „Pogrešnog čovjeka“. Ima u Hrvatskoj prelijepih mjesta, tako da, obići je motociklom i nije toliko loša ideja – kaže Crni.

Marko Nikolić, legendarni Momčilo Popadić iz „Boljeg života“, sad je Lazar Crnković sr. u „Pogrešnom čovjeku“. Godine 2012. dobio je nagradu „Pavle Vuisić“za životno djelo. Glumi od 1967., a do sada je radio u više od 90 projekata.

– Naučio sam se u ovih 50 godina strpljenju, što je jedan od najtežih uvjeta za uspjeh na filmu i televiziji. Što sam stariji, sve me više strah da me ovi mlađi kolege ne ulove da sam počeo biti senilan, oni već mogu usavršiti tekst čim ga dva-tri puta pogledaju. Tako sam i ja nekad mogao, danas mi je ipak malo teže, no i dalje se držim… – šali se Nikolić i dodaje: – Ovdje je uvijek gužva, veliki set… Ali kad se u pauzama sretnemo, razgovaram­o, šalimo se, prisjećamo uspomena, lijepo je – kaže Nikolić.

Četrdeset godina dugu karijeru glumice Dare Džokić obilježilo je mnogo projekata kako na televiziji i filmu tako i u kazalištu. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima je i „Velika Žanka“koja se dodjeljuje glumcu koji je obilježio kaza-

 ??  ??
 ??  ?? Branka Katić Novine Srpska glumica ima samo riječi hvale za Rijeku u kojoj je serija snimana, a za Riječane kaže da su divni domaćini. U Rijeci već ima i svoja omiljena mjesta
Branka Katić Novine Srpska glumica ima samo riječi hvale za Rijeku u kojoj je serija snimana, a za Riječane kaže da su divni domaćini. U Rijeci već ima i svoja omiljena mjesta
 ??  ?? Tijana Pečenčić Na granici Beogradska glumica u Zagrebu se osjeća kao kod kuće jer je ovdje već radila, i to na projektu “Kud puklo da puklo”.
Tijana Pečenčić Na granici Beogradska glumica u Zagrebu se osjeća kao kod kuće jer je ovdje već radila, i to na projektu “Kud puklo da puklo”.
 ??  ?? Emir Ćatović Pogrešan čovjek Markantni Crnogorac oduševljen je Murterom na kojem je snimao scene nove RTL-ove serije u kojoj glumi Lazara Crnkovića
Emir Ćatović Pogrešan čovjek Markantni Crnogorac oduševljen je Murterom na kojem je snimao scene nove RTL-ove serije u kojoj glumi Lazara Crnkovića
 ??  ?? Dara Džokić i Marko Nikolić Pogrešančo­vjek Poznata su nam glumačka imena iz susjedne Srbije. Na setu se rado s kolegama iz Hrvatske prisjećaju uspomena sa starih snimanja
Dara Džokić i Marko Nikolić Pogrešančo­vjek Poznata su nam glumačka imena iz susjedne Srbije. Na setu se rado s kolegama iz Hrvatske prisjećaju uspomena sa starih snimanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia