Večernji list - Hrvatska - Ekran

DEAN DVORNIK: MOJA SJEĆANJA NA MALO MISTO str. 21

STO PUTA SAM GLEDAO NAŠE MALO MISTO I UVIJEK OTKRIJEM NEŠTO NOVO

- – kaže Dean.

Pjevač se prisjetio kako je bilo glumiti uz tatu, velikog Borisa Dvornika i prerano preminulog glazbenika, brata Dinu

Kultna serija “Naše malo misto” proteklog je tjedna ponovno emitirana na HRT-u, a premda mnogi gledatelji znaju napamet brojne scene remek- djela scenarista Miljenka Smoje i redatelja Joakima Marušića, ponovno je bio gušt gledati zgode i nezgode dotura Luigija, njegove Bepine, Roka Prča, Anđe Vlajine i drugih stanovnika malog mista. Pjevač Dean Dvornik 1969. godine imao je šest godina, a u “Našem malom mistu” glumio je malog Mirka. Snimanja se i danas rado sjeća, pogotovo jer je glumio uz, danas pokojne, tatu Borisa i brata Dina.

– Gledao sam nekoliko epizoda prošlog tjedna i uvijek mislim da sam vidio sve i da će mi ovaj put možda biti dosadne, ali ne da nisu dosadne već me uvedu u priču kao da gledam prvi put. “Naše malo misto” je remek-djelo kinematogr­afije u svakom pogledu – kazao nam je Dvornik, kojem su se ponovno vratile slike sa snimanja.

– Sjećam se svih glumaca, pogotovo Zdravke Krstulović (Anđa Vlajina), Karla Bulića(Dotura), Asje Kisić ( Bepina) i Vladimira Medara (Gradonačel­nik). S njima sam najviše boravio na setovima, ostali su mi u sjećanju kao dragi i dobri starčići iako tada nisu bili puno stariji nego što sam ja sada. Ostao mi je duboko urezan u sjećanju i škotski ovčar Leo, on je glumio žensku ulogu, tj. bio je Belina. S njim smo se Dino i ja igrali dok smo čekali da na nas dođe red za snimanje – sa sjetom nam kazuje Dean.

Svi posebno pamte epizodu “Borbena ponoćka”, u kojoj Dean kaže kako bi on volio biti “nazadno dite” jer nazadna djeca dobivaju poklone dva puta – za Božić i za Novu godinu. Tada ga je Zdravka Krstulović udarila po glavi, no to je bilo tako jako da je mali Dean iskreno zavapio: “Šta me tučeš”?, ta rečenica nije bila u scenariju, no redatelj ju je odlučio ostaviti zbog Deanove iskrene reakcije.

– Istina, scena je uvjerljiva jer nisam očekivao tako jak udarac. Dobro mi je zazvonilo u glavi. Nakon toga s njom nisam razgovarao neko vrijeme – kazao je Dean, koji nije, kako bi neki očekivali, bio “napredno dite” zahvaljuju­ći ocu. Dina i njega zbog Borisove uloge druga su djeca često zafrkavala.

– Brat i ja smo se najviše ljutili kad bi nas zvali Prču, onda bismo im mi odgovorili: “Jaja ti drču.” Mi se nismo osjećali nimalo drugačiji od druge dice. Morate znati da moj otac nije bio bogataš koji bi nam mogao priuštiti sve što poželimo – kaže Dvornik.

Za Deana i Dina glazba je bila jako dosadan proces, pun čekanja i priprema prije prve klape. Pogotovo nisu voljeli isprobavat­i odjeću. No, zahvaljuju­ći snimanju “Malog mista”, zavoljeli su glazbu. Jednom su u Starom Gradu na Hvaru čekali početak snimanja i na terasi hotela čuli bend koji svira tada veliki hit grupe Mungo Jerry “In The Summertime”. Zbog toga su i počeli učiti svirati i postali pravi profesiona­lci. Dean je danas ponosni otac petero djece koje je dobio u tri braka. Najstarija Dea ima 33 godine, Boris (28) i Ariana (26), rođeni su i odrasli u Chicagu, Andrea ima 14 godina, a mali Marvin pet. Upravo bi on mogao naslijedit­i umjetničku crtu Dvornikovi­h.

– Marvin jako sliči didi Borisa, ali i drugom didi Ivanu. Po naravi jako podsjeća na dida Borisa, kojeg voli gledati na televiziji, a voli i slušati Dina, uvijek pita za obojicu. Nedavno je kupio malu gitaru i drži je u ormaru do moje, a što će biti kad odraste, ne znam. Još je malen da bih o tome razmišljao, ali činjenica je da zafrkava i imitira svakoga – kaže tata Dean, koji je nedavno s grupom Diogen, čiji je osnivač bubnjar Daleke obale Zoran Ukić, snimio i pjesmu “Splitska dica”. – Danas su dica sofisticir­anija nego u moje vrime, svi su pravi informatič­ari. No, ne mogu se radovati kao mi kad bismo sjeli u karet ili zaigrali na balun pravim kožnim balunom. Da i ne govorim o Pony biciklu i prvim rebatinkam­a kupljenima u švercera na Pazaru. Iako nam je puno toga manjkalo, bolje smo se zabavljali i radovali jednostavn­im stvarima te ih cijenili puno više nego današnja dica – smatra Dean. Glazbeniku je i dalje ritam u krvi. “Da je meni biti more” naslov je novog albuma koji mu u izdanju Croatia Recordsa izlazi 12. listopada. – Glavna je poveznica, kako u brzim pjesmama tako i u laganicama, plesni ritam. Iako su pjesme aranžirane u različitim stilovima, vjerujem da će većina slušatelja prepoznati već na samom početku moju produkciju i prije nego što zapjevam. Moram spomenuti i goste na albumu, poznatu šibensku klapu More, mladu i vrlo talentiran­u pjevačicu Kristinu Boban, zatim izuzetnog gitarista Boška Jovića i na kraju Amerikanku Maggy X. Dugo sam radio na pjesmama, uzelo je šest godina, kao i obično od predzadnje­g do zadnjeg albuma – kaže Dean. Nedavno je prošlo deset godina od smrti njegova neprežalje­nog brata Dina. Uspomena je puno, i previše, prisjeća se Dean. – O Dinu sam rekao sve što je za javnost jer neke naše dogodovšti­ne baš i nisu za prepričava­nje, pa će tako i ostati. Često me pitaju kako bih opisao Dinu nekom strancu koji možda dosad nije čuo za njega. Znate što bih napravio? Pustio bih mu njegovu “Afriku” i rekao: “You gonna dance now, Buddy”

 ??  ??
 ??  ?? Piše: Samir Milla Snimio: Privatni album/PIXSELL
Piše: Samir Milla Snimio: Privatni album/PIXSELL
 ??  ??
 ??  ?? Dino (lijevo) i Dean najviše bi se ljutili kada bi ih druga djeca zvala Prču, po tatinu liku iz “Malog mista”. Tada bi im spremno odgovorili: “Jaja ti drču.” Braća Dvornik nikad se nisu osjećala drukčije od druge djece jer Boris nije bio bogataš.
Dino (lijevo) i Dean najviše bi se ljutili kada bi ih druga djeca zvala Prču, po tatinu liku iz “Malog mista”. Tada bi im spremno odgovorili: “Jaja ti drču.” Braća Dvornik nikad se nisu osjećala drukčije od druge djece jer Boris nije bio bogataš.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia