Večernji list - Hrvatska - Ekran

UPOZNAJTE HRVATSKE GLUMAČKE DINASTIJE

- Piše: Mia Buva Fotografij­e: Pixsell

Ne pada jabuka daleko od stabla. Dokazuju to i naše brojne glumačke dinastije. Šovagovići, Šerbedžije, Juričići, Kerekeši... Stopama svojih očeva, ali i majki, krenula su i djeca. Već na samom početku svojega glumačkog uspona mnogi od njih pokazali su zavidan talent.

FILIP I IVICA VIDOVIĆ

Filip Vidović, sin neprežalje­nog glumca Ivice Vidovića i glumice Gordane Gadžić, imao je samo 12 godina kada je dobio prvu ozbiljniju ulogu. Riječ je o ulozi Ničijeg djeteta u predstavi “Play Beckett” Kazališta Ulysses. Da glumačkim vodama nastoji ozbiljno ploviti, pokazao je i nakon što je upisao Akademiju dramske umjetnosti koju je uspješno i završio. Danas mu je 27 godina, a iza sebe već ima vodeću ulogu u predstavi HNK “Ciganin, ali najljepši”. – Zauvijek ću biti “mali od Ivice”. Ja jesam njegov sin. Bilo je trenutaka u kojima je prezime bilo teret i onih u kojima je bilo prednost. To ne ovisi o meni nego o tuđim projekcija­ma. Nekada zbog toga dobijete priliku, a nekada su očekivanja prevelika ili pogrešna, ali na koncu se sve svodi na to da sam ja na toj sceni. Scena vas ogoli. Nema tu laži. Nema tu ni mame ni tate. Odmah se pokaže je li vam na njoj mjesto ili nije – izjavio je mladi glumac nedavno u intervjuu za Večernji list.

JAN I LJUBOMIR KEREKEŠ

S istim se problemima na početku karijere suočio i glumac Jan Kerekeš iza kojeg su brojne kazališne, televizijs­ke i filmske uloge. Nekoliko puta dijelio je pozornicu i s ocem Ljubomirom, koji je u njemu oduvijek vidio golemi potencijal. – Sretan sam što je krenuo mojim stopama jer sam oduvijek vidio talent koji se u njemu skriva. No, kao roditelj si nikada nisam dopustio da odlučujem o važnim odlukama koje se tiču moje djece. Jednaku podršku dobio bi i da se odlučio za bilo koju drugu profesiju –

govori Ljubomir Kerekeš. Njegove riječi potvrđuje i sam Jan. – Kad je pala finalna odluka da idem na Akademiju, tek tad je došla i velika podrška s tatine strane. Dotad je uvijek bio negdje po strani puštajući me da sam odaberem svoj put – govori mladi Varaždinac kojeg trenutačno možete vidjeti na daskama kazališta “Luda kuća” koje dijeli s Reneom Bitorajcem.

ANJA, FILIP I FABIJAN ŠOVAGOVIĆ

Ljubav prema glumi s koljena na koljeno prenosila se i u obitelji Šovagović. Fabijan Šovagović svoju strast prema glumi prenio je na kćer Anju, a potom i na sina Filipa koje je dobio u braku s profesoric­om hrvatskog jezika Majom Blaškov. Danas su oboje cijenjeni kazališni i filmski glumci, no unatoč tome glumačka tradicija u obitelji Šovagović nije nastavljen­a. Za razliku od Filipa i Anje, njihova djeca nisu krenula stopama svojih roditelja. Filipova kći Klara studira francuski i antropolog­iju, a u slobodno vrijeme bavi se i videoprodu­kcijom. Talent za jezike ima i njezina sestrična Ana, koju je Anja dobila u braku s glumcem Draganom Despotom. Ana je magistra engleskog i francuskog jezika, dok njezin brat Josip pohađa Privatnu klasičnu gimnaziju.

RADE ŠERBEDŽIJA i nasljednic­i

Obitelj Šerbedžija vjerojatno je najplodono­snija umjetnička obitelj na ovim prostorima. Rade Šerbedžija iz dva braka ima ukupno petero djece, a njih četvero pokazalo je naslijeđen­u umjetničku crtu. Stopama svojeg oca Rade Šerbedžije krenule su kći Lucija iz prvog te kći Nina iz drugog braka, dok se sin Danilo pronašao u redateljsk­im vodama. Milica, koju je Šerbedžija dobio u braku s Lenkom Udovički, mlada je kantautori­ca koja često nastupa sa svojim ocem, dok je Vanja jedina Šerbedžiji­na kći koja nije zaronila u umjetničke vode, već se pronašla u humanistič­kim znanostima. Najstarija kći Lucija dobro je poznata hrvatskoj javnosti zbog brojnih angažmana u filmovima domaće i strane produkcije, ali i kazališnim predstavam­a. Posebnu pozornost izazvala je njezina uloga u predstavi “Žuta crta” u kojoj se pojavila potpuno gola. Dvadesetše­stogodišnj­a Nina već je sa 16 godina glumila u predstavi “Romeo i Julija” Teatra Ulysses, a iza sebe ima i uloge u filmovima “Welcome”, “Cry of the Butterfly” te u filmu “Blossom” koji je snimila sa svojim ocem.

ANOČIĆI

Gluma je u krvi i Anočićima. Mia Anočić Valentić kći je istaknutog glumca Saše Anočića i nećakinja Živka Anočića. Glumu je zavoljela još kao devetogodi­šnja djevojčica gledajući tatine predstave. – Roditelji su me uvijek podržavali u mojim idejama i željama, nisu me sputavali. Mislim da je tata samo bio svjestan težine našeg posla, pogotovo jer sam žena, a i htio se uvjeriti da ja to stvarno želim zbog sebe – kaže Mia, koja je nedavno postala i majka. Poželi li njezin sinčić Marli biti glumac, Mia se neće buniti. – Neću mu braniti niti ga forsirati da odabere put – kaže glumica.

PERO, FILIP I JAN JURIČIĆ

Strast prema istoj profesiji dijele i Pero i Filip Juričić. Dok je Pero prepoznatl­jiv zahvaljuju­ći svojim kazališnim ulogama, Filip je poznato lice zbog svojih brojnih uloga u serijama. Posebno zapažena bila mu je uloga nogometaša Marka Marušića u seriji “Ljubav u zaleđu”, a nakon toga zaredale su se i uloge u serijama komercijal­nih televizija kao što su “Zakon ljubavi”, “Larin izbor”, “Tajne”, “Vatre ivanjske” i “Prava žena”. Trenutačno ga gledamo na Novoj TV u seriji “Na granici”. Glumačka tradicija nastavila se i u trećoj generaciji. Filipov sin Jan svoju prvu ulogu dobio je sa samo osam godina u predstavi “Bljesak zlatnog zuba”, a kazališnu pozornicu dijelio je tada s ocem. Baš

kao što je i njegov otac Filip pozornicu dijelio sa svojim ocem Perom u predstavi “Život u kazalištu”.

ECIJA OJDANIĆ I CVITA VILJAC

Glumačku uzdanicu ima i Ecija Ojdanić. Njezina kći Cvita Viljac na filmu se prvi put pojavila sa samo šest godina.

I to u filmu “Hitac” čiji je autor majčin drugi suprug, Ro- bert Orhel. Pet godina kasnije Cvita je dobila i glavnu ulogu u filmu “Anka” koju je režirao Dejan Aćimović. Djevojčica se na setu snašla odlično, a s obzirom na talent koji je pokazala, mnoge raduje činjenica što Cvita ne krije da u budućnosti želi nastaviti majčinim stopama. Sudeći prema trenutačno­j situaciji i motivaciji izdanaka glumačkih velikana, za hrvatsko glumište u budućnosti nema straha.

 ??  ??
 ??  ?? Kerekeši Tata Ljubomir oduvijek je u sinu Janu vidio glumački potencijal, ali pustio ga je da sam odluči čime će se baviti. Danas tata i sin zajedno dijele kazališne daske
Kerekeši Tata Ljubomir oduvijek je u sinu Janu vidio glumački potencijal, ali pustio ga je da sam odluči čime će se baviti. Danas tata i sin zajedno dijele kazališne daske
 ??  ?? Šerbedžije Rade Šerbedžija iz dva braka ima ukupno petero djece, a njih četvero pokazalo je naslijeđen­u umjetničku crtu. Na slici s kćeri Lucijom
Šerbedžije Rade Šerbedžija iz dva braka ima ukupno petero djece, a njih četvero pokazalo je naslijeđen­u umjetničku crtu. Na slici s kćeri Lucijom
 ??  ?? Juričići Tata Pero i sin Filip poznata su nam glumačka imena, a njihov nasljednik zasigurno je Filipov sin Jan koji je s osam godina glumio u predstavi “Bljesak zlatnog zuba”
Juričići Tata Pero i sin Filip poznata su nam glumačka imena, a njihov nasljednik zasigurno je Filipov sin Jan koji je s osam godina glumio u predstavi “Bljesak zlatnog zuba”
 ??  ?? Anočići Mia Anočić Valentić kći je istaknutog glumca Saše Anočića i nećakinja Živka Anočića. Glumu je zavoljela još kao 9-godišnja djevojčica. Glumica je nedavno rodila sina i kaže da se neće protiviti ako i on bude htio postati glumac Ecija Ojdanić i Cvita Viljac Cvita ne skriva da želi ići stopama mame Ecije, a svoj talent pokazala je u filmovima “Hitac” i “Anka”
Anočići Mia Anočić Valentić kći je istaknutog glumca Saše Anočića i nećakinja Živka Anočića. Glumu je zavoljela još kao 9-godišnja djevojčica. Glumica je nedavno rodila sina i kaže da se neće protiviti ako i on bude htio postati glumac Ecija Ojdanić i Cvita Viljac Cvita ne skriva da želi ići stopama mame Ecije, a svoj talent pokazala je u filmovima “Hitac” i “Anka”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia