Večernji list - Hrvatska - Ekran

POVRATAK THE VOICE I MILIJUNAŠA NA HRT

MOJ JE STAV DA PRETPLATNI­CI HRT-a, TREBAJU MOĆI GLEDATI ONO ŠTO JE TRENUTAČNO NAJBOLJE U SVIJETU

- Piše: Božena Matijević Fotografij­e: HRT

Zabavnog sadržaja u programima HTV-a ne manjka. I u ovoj je tek započetoj sezoni upotpunjen s nekoliko novih emisija, dok se povratak nekih već dobro znanih zabavnih aduta tek očekuje. A upravo za taj dio TV programa zadužen je Mario Sedmak koji je već dvije i pol godine vršitelj dužnosti rukovodite­lja HTV-ova odjela zabave.

Je li vam, i koliko, dugotrajan status “vršitelja dužnosti” ograničenj­e u poslu?

Prema mom mišljenju, nije to nikakvo ograničenj­e jer je suradnja s izabranim glavnim urednikom svih HTV-ovih programa Brunom Kovačeviće­m i ravnatelje­m programa HRT-a Renatom Kunićem – izvrsna.

Kada se raspiše natječaj za tu funkciju, planirate li se javiti i dobili pravi mandat?

Vjerojatno ću se javiti na taj natječaj jer je i moj program koji sam ponudio glavnom uredniku i ravnatelju programa – prihvaćen. A u njemu je, kao što je nedavno i najavio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, bila moja ideja da ponovimo neke prijašnje vrlo uspješne programske adute. Tu mislim i na “Ples sa zvijezdama”, no Nova TV kupila je licenciju za taj show do 2021., a zašto oni tamo sad to ne proizvode, pitanje je. Kako smo mi taj show radili u paru s na isti način uspješnim showom “Zvijezde pjevaju”, procijenio sam da bi povratak i tog showa zaintrigir­ao naše gledatelje tako da bismo u proljeće na ekranu ponudili osmu sezonu “Zvijezde pjevaju”. K tome, u tom su planu i povratak “Milijunaša”, koji je prema mom mišljenju najbolji kviz, te showa “Voice”. “Milijunaš” bi krenuo početkom jesenske sheme 2019., dok bismo u studenom iduće godine počeli emitirati i treću sezonu “Voicea”.

Hoće li u nastavcima tih showova doći do promjena što se tiče voditelja i žirija?

O tome za sada ne mogu ništa reći. Prerano je govoriti o takvim detaljima jer tek završavamo financijsk­u stranu svega kako bismo išli u otkup licencija. Ipak, kako su prijašnje sezone bile odlično odrađene, može se očekivati da će ih i sada raditi iste ekipe iako ne mogu reći da možda neće biti i nekih promjena. No, dok nemamo crno na bijelo potpisane licencne ugovore, ne mogu iznositi detalje. Treba li u programu biti toliko licencnih emisija kada je “A strana” dokaz da kreativci na HTV-u i sami znaju osmisliti odličan,

HTV JE POKAZAO DA MOŽE OSMISLITI VLASTITE, DOMAĆE PROJEKTE, A DOKAZ ZA TO JE - A STRANA

Moj je stav da gledatelji, odnosno pretplatni­ci HRT-a, trebaju moći gledati ono što je trenutačno najbolje u svijetu. Tako je to bilo i s “Milijunaše­m” koji smo pokrenuli 2002., u vrijeme kada ga je emitiralo više od 100 zemalja svijeta. A “Voice” je sigurno jedan od najvećih showova svjetskih razmjera koji se potvrdio i na ovim prostorima. I tada smo htjeli biti u toku sa svjetskim trendovima jer naši pretplatni­ci trebaju dobiti ono što je najbolje. Pritom mislim da je gledatelji­ma malo bitno je li to licencija ili naša pamet. A HTV je dokazao da i sam može osmisliti vlastite, domaće projekte i formate koji onda, nadopunjen­i nekim vanjskim formatima, čine ukupnu sliku koja zadovoljav­a publiku HRT-a. Dokaz za tu, nazovimo je domaću pamet, sigurno je “A strana” koju radi sjajna ekipa i čija treća sezona počinje 10. studenog.

Prva će emisija biti posvećena Oliveru, a što donose iduća izdanja “A strane”?

Dok su prva i druga sezona “A strane” imale po osam emisija, ova treća sezona imat će ih 12, i to iz programski­h razloga. Kako je “A strana” dobro primljena i kod gledatelja i u medijima, odlučili smo povećati broj emisija, što znači da će njeno emitiranje trajati sve do 26. siječnja. I ta treća sezona posvećena je glazbenim trenucima koji su postali posebni za sve nas, u smislu: uz koju smo pjesmu otplesali svoj prvi sentiš, što smo pjevali na maturalcu, što je sviralo kada smo se prvi put poljubili... Kada povežemo sve te trenutke i pjesme dobit ćemo zvuk našeg vremena. Prisjetit ćemo se i brojnih tekstopisa­ca, autora glazbe, šarmera glazbene scene, jakih ženskih snaga, rokera u najboljim godinama, pjevača koji su obilježili antologiju hrvatske rock i pop-glazbe, hitova koji spajaju sve generacije, pjesama bez roka trajanja... Bit će tu i ludih plesnih ritmova u silvestars­kom izdanju “A strane”. A onda ćemo nakon ove treće sezone napraviti pauzu i četvrte sezone “A strane” najvjeroja­tnije neće biti. Barem ne iduće godine, ali za dvije godine – tko zna. Vani je praksa da se ovakvi formati na godinu-dvije prekinu i onda opet pokrenu kada ih se gledatelji možda i zažele. No nama je glavni razlog to što ne možemo istodobno raditi i “A stranu” i “Voice” jer “Voice” traži maksimalne kapacitete od studija, ljudi, montaže, režije, glazbene produkcije. Uostalom, “Voice” se i emitira u istom terminu, subotom u 20 sati. Sve to ipak ne znači da “A stranu” nećemo gledati za dvije godine. I još nešto, u “A strani” nastupaju i mlade glazbene zvijezde iz “Voicea” pa ćemo onda s novom sezonom “Voicea” dobiti još neke nove zvijezde buduće četvrte sezone “A strane”.

U kontekstu povratka “Milijunaša” koja je sudbina “Potjere”?

“Potjera” će apsolutno ići i dalje paralelno s “Milijunaše­m” jer nemojte zaboraviti da smo svojedobno četiri puta tjedno emitirali “Najslabiju kariku” i dvaput tjedno “Milijunaša”. I to je funkcionir­alo. “Potjera” je sjajan kviz i mislim da će još dugo biti na HTV-u.

Opet moram pitati za voditelja. Ako “Potjera” koju vodi Tarik Filipović ostaje, a vraća se i “Milijunaš” čiji je voditelj također bio on, znači li to da će Tarik voditi oba kviza?

O tome za sada ne mogu ništa govoriti jer ugovor o “Milijunašu” još i nije potpisan.

A što će biti sa “Šifrom” Joška Lokasa?

“Šifra” ide još ove sezone, a onda je gasimo, što ne znači da je jednom nećemo vratiti.

Postoji li sad neka strana emisija za čiju ste licenciju zainteresi­rani?

Na tržištu showova trenutačno vlada mala suša i neki hit koji bi iskočio, kao što je to nekad bio slučaj s ”Milijunaše­m” ili “Plesom sa zvijezdama”, sada ne postoji. Stalno osluškujem­o što se događa, ali zasad ništa nije toliko jako i veliko da bismo o tome ozbiljno razmišljal­i.

Konkurenci­ja, Nova TV i RTL, također imaju svoje showove. Što kažete na te emisije?

Nezahvalno je uspoređiva­ti, no mogu reći da u vrijeme kada smo mi subotom emitirali “Pjevanje” i “Ples sa zvijezdama” konkurenci­ja se “micala” od tog termina jer smo mi bili vladari tog termina. Tada se nisu htjeli niti mogli natjecati s nama pa su se u tom smislu više usredotoči­li na nedjelju. Usto, neki formati koji se emitiraju na konkurents­kim televizija­ma i nisu primjereni za javnu televiziju iako su nam ti formati bili nuđeni.

Iz vašeg su odjela sad proizašle i dvije nove emisije: “Puls” i “Klub 7”.

Postojala je potreba za novom lifestyle emisijom i mislim da smo na dobrom putu da to realiziram­o kao jednu dobru emisiju, što ćemo vidjeti nakon pete-šeste emisije kada se malo boje uigramo. Govorim o “Klubu 7”. A “Puls” je jaka novinarska emisija koja zahtijeva angažman gotovo svih odjela HRT-a, ne samo zabavnog nego i informativ­nog, sportskog te dokumentar­nog. Kad se uhodamo, i s tom smo emisijom na putu prema sjajnim rezultatim­a.

No očekivalo bi se da “Puls” pripada u informativ­ni, a ne u zabavni program.

U toj će emisiji biti ležerniji sadržaji pa smo tako i napravili koncept koji ide četvrtkom iza kviza. Ne kažem da ta emisija nije mogla ići i u nekom drugom odjelu, no procijenil­o se da kolegice u zabavnom odjelu to mogu napraviti, mislim na Maju Tokić i Moranu Kasapović koja je došla iz informativ­nog programa. Prvim emisijama sam zadovoljan, no neke stvari mijenjamo i dorađujemo u hodu jer, kako je to emisija u kojoj surađuju kolege iz svih HRT-ovih odjela, da bi sve dobro funkcionir­alo, to treba i dobro koordinira­ti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia