Večernji list - Hrvatska - Ekran

GDJE SU BRAĆA VRAGEC IZ SMOGOVACA

OTKRIVAMO VAM GDJE SU DANAS I ŠTO RADE LEGENDARNA BRAĆA VRAGEC I OSTALI LIKOVI

- Piše: Ivana Carević Snimio: HRT screenshot, Borna Filić/Pixsell

Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali, ovu sada već kultnu rečenicu iz serije “Smogovci” pamte i stariji, ali gledatelji koji su se rodili debelo nakon premijerno­g prikazivan­ja “Smogovaca” te sad već davne 1982. Dobro znaju i tko su Mazalo, Cobra, Buco, Štefek, Pero i Dragec Vragec, legendarna braća koja su živjela u Naselku, četvrti na zagrebačko­j Peščenici i svojim vragolijam­a, ljubavnim zgodama i poslovnim pothvatima zabavljali nas tijekom šest sezona prikazivan­ja. Zahvaljuju­ći odličnoj glumačkoj postavi, ali i izvrsnom pisanom predlošku Hrvoja Hitreca, ova serija sada s pravom ima kultni status. Puno se anegdota stvorilo iza i ispred kamere, neke od glumaca iz serije i dalje viđamo na malim ekranima i kazališnim daskama, dio njih okrenuo se drugim zanimanjim­a, a neki su nažalost i tra-

Neke od glumaca i dalje viđamo na malim ekranima, dio njih je otišao u druga zanimanja, a neki su nažalost i tragično preminuli

gično preminuli. Najstarije­g brata Drageca Vrageca glumio je Tomislav Štriga, još uvijek aktivan u glumi, a za HRT je prošle godine, kad se obilježava­la 35. godišnjica od početka emitiranja rekao kako mu je nevjerojat­no što ga ljudi i danas na ulici prepoznaju baš po ovoj ulozi. Ivica Zadro sada je član glumačkog ansambla Komedije, a u Smogovcima je bio genijalan kao nogometaš Pero Vragec.

– Najgore mi je bilo što mi je ekipa uletavala da igram s njima nogomet o kojem pojma nemam. Niti ga igram niti gledam. Dobacivali bi mi: “Kaj se praviš važan, daj, igraj s nama.” A ni loptu ne znam primiti – prisjetio se Zadro za Večernji list prije nekoliko godina. Koliko je ekipa u seriji bila bliska, dovoljno govori i činjenica da je Zadro bio vjenčani kum Štrigi.

Damira Šabana danas najviše gledamo u predstavam­a ZKM-a, a svi ga najviše i dalje pamte kao Mazala Vrageca. I dan-danas mu na cesti prolaznici pjevaju uvodnu temu iz serije kad ga sretnu. Mario Mirković danas je član kazališta Kerempuh, a u seriji smo ga gledali kao Cobru Vrageca koji je bio vječni romantik i izumitelj. Edin Breški odrastao je snimajući “Smogovce” jer je Bucu glumio od svoje četvrte do 19. godine, a Buco su ga zvali i izvan serije, a čine to i danas njegovi prijatelji.

– Protivio sam se da me zovu Buco, a danas se i sam tako predstavlj­am. U pubertetu mi je trebalo vremena da prihvatim Bucu kao dio sebe. To se dogodilo poslije – priznao nam je Edin kada smo razgovaral­i s njim na 35. godišnjicu emitiranja serije. Prisjetio se i kako su ga otkrili: – Našli su me u vrtiću kada su mi bile samo četiri i pol godine. Moja mama kaže kako sam izabran jer sam bio manje sramežljiv od drugih, dali su mi sendvič i ja sam pričao sve što su od mene tražili – ispričao nam je Edin koji se poslije glumom nije bavio i dosta dugo je radio za jednu telekomuni­kacijsku tvrtku, a poslije i za jedno osiguravaj­uće društvo.

Petog brata Vragec igrao je Željko Bilen. Nažalost, Bilen je tragično preminuo u 32. godini kada je likvidiran hicem u glavu dok je izlazio iz prijatelje­va automobila. Bilen je samo jedan iz ove odlične glumačke plejade koji više nisu s nama. Slavko Brankov kojeg svi pamte kao Crnog Džeka, a po njegovu liku nazvan je i jedan kafić na Peščenici, preminuo je 2006. godine od raka pluća. Nezaborava­n je bio i lik Nosonje kojeg je utjelovio Đorđe Rapaić koji je preminuo prije 18 godina.

Anu Mariju Petričević redatelj Milivoj Puhlovski zamijetio je u jednoj predstavi u ZKM-u kada joj je bilo 15 godina. Pozvao ju je u “Smogovce” gdje je glumila Dunju, a unatoč pohvalama za glumački rad, Ana Marija se otisnula u poslovne vode i komercijal­na je direktoric­a u jednoj tvrtki.

Slavica Knežević glumila je suprugu Drageca Vrageca, a Slavica kaže kako joj je bilo jako drago što je igrala Sonju jer već tada je znala da rade dobru stvar.

Edvina Dautovića sjećamo se kao Bonga, Sonjina i Dragecova sina. Nakon ‘Smogovaca’ nije se više bavio glumom i radio je na benzinskoj postaji, bio organizato­r u jednoj produkcijs­koj kući i menadžer u digitalnom marketingu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Glumačka ekipa serije lani se na 35. godišnjicu okupila na Pešćenici (gore), Slavica Knežević igrala je Sonju Vragec, suprugu najstarije­g brata Drageca kojeg je igrao Tomislav Štriga (desno)
Glumačka ekipa serije lani se na 35. godišnjicu okupila na Pešćenici (gore), Slavica Knežević igrala je Sonju Vragec, suprugu najstarije­g brata Drageca kojeg je igrao Tomislav Štriga (desno)
 ??  ??
 ??  ?? Edvin Dautović igrao je Bonga Vrageca, glumu je napustio i radio je u jednoj produkcijs­koj kući i bio je menadžer u digitalnom marketingu (desno), Bucu je igrao Edin Breški koji isto nije ostao u glumi
Edvin Dautović igrao je Bonga Vrageca, glumu je napustio i radio je u jednoj produkcijs­koj kući i bio je menadžer u digitalnom marketingu (desno), Bucu je igrao Edin Breški koji isto nije ostao u glumi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia