Večernji list - Hrvatska - Ekran

Boris Štrok iduća je velika zvijezda

AKO DOMAĆA POP-SCENA IMA SMISLA, BORIS ŠTOK TREBAO BI POSTATI SLJEDEĆA VELIKA ZVIJEZDA

- Hrvoja Horvata

Prošlog ljeta na koncertu Grace Jones u pulskoj Areni stajao sam u društvu s Borisom Štokom, nekadašnji­m članom grupe Quasarr, koji mi je govorio o novoj glazbi koju samostalno snima i koncertima koje planira. Koji mjesec poslije toga pojavio se njegov prvi EP “Puls” s pet pjesama, zatim je održao i promotivni nastup u malom pogonu zagrebačke Tvornice, ali ja nisam bio u Zagrebu, nego na Parnom valjku u Ljubljani. Dapače, poslao mi je duhovitu poruku: “Njih si gledao pedeset puta, a mene nijednom”, i bio je u pravu. A zanimalo me, no vidio sam ga tijekom dodjela ovogodišnj­ih nagrada Porin, kao i publika u Spaladiumu i gledatelji u televizijs­kom prijenosu. Bio je to efektan solo nastup u kojem je, nominiran za najboljeg novog izvođača, na velikoj pozornici sam sa sobom i u prevelikom sakou sigurnim glasom i plesnim scenskim nastupom djelovao većom U zvijezdom od mnogih drugih. pravo taj profesiona­lizam, odličan vokal i zanimljive pjesme s EP-ja “Puls” stavile su Štoka u nezahvalnu, ali potencijal­no isplativu poziciju “iduće velike stvari” domaće pop-scene. Godinu poslije nakon EP-ja Štok je objavio prvi samostalni album, CD “Ispod kože”. Upravo bi Štok, bez obzira na to što nemaju dodirnih točaka, trebao postati izvođač kojeg će široka publika, kao i Parni valjak, moći gledati “50 puta”, i to na što većim koncertima, a on sam trebao bi, ako ima pravde i smisla u domaćoj glazbi, postati dio prepoznatl­jive srednje struje. Jer riječ je o glazbi kakva prolazi i u svijetu, od Interpola do Killersa, ponajviše omjerom retrozvuka osamdeseti­h i atraktivne, moderne produkcije, pa sa Štokovim melodičnim pjesmama djeluje kao stvorena za uspjeh na tržištu. Namjerno govorim o uspjehu jer imamo previše dobre rock i pop-glazbe koja ne postiže nikakav uspjeh. Boris Štok talentiran je autor i pjevač, ali ova bi glazba trebala i mogla dobaciti što dalje i što više na tržištu. Moderan, drukčijeg senzibilit­eta, siguran u glasovne mogućnosti i ambiciozan, Štok bi, da je rođen u Velikoj Britaniji, tamo postao pop-zvijezda istog trena. Možda neki, kad ga čuju,

MNOGI KOJI SE KOD NAS POKUŠAVAJU “MODERNIZIR­ATI” DJELUJU KAO MALE BEBE SPRAM ŠTOKOVE GLAZBE

zbog njegove boje glasa dvoje je li sličan Massimu ili Damiru Urbanu, ali riječ je o sasvim drukčijem zvuku. Ovo nije glazba namijenjen­a tvrdokorni­m rock-kritičarim­a, i bolje bez obzira na to što je Štok radio u riječkom N bendu Quasarr. ije iz prostog razloga što stilizacij­e i pulsirajuć­a elektronič­ka podloga pjesama kao stvorenih za ples u klubovima ne sadrži “znoj, krv i suze” kakve rokeri vole. Ovaj album nešto je sasvim drukčije, sofisticir­ano i stiliziran­o, ali s dosljednim konceptom i temeljito razrađenim zvukom i aranžmanim­a kakve konkurenci­ja nema. Mnogi koji se kod nas pokušavaju “modernizir­ati” djeluju kao male bebe spram Štokove glazbe koja je temeljito produciran­a, odsvirana i izvedena po visokim mjerilima suvremene svjetske produkcije electro-glazbe, o čemu govore i remiksevi nekoliko pjesama. Spoj vlastitih pjesama, sugestivno­g vokala i potentnih aranžmana tjeraju na ples, ako imate sluha i ritma, a izmjena tamnih tekstura, pulsirajuć­a podloga melodramat­ičnih vokala zadovoljit će sve sklone rasponu od Depeche Modea do Bowieja, pa i Doriana Graya s početka karijere dok su bili “alternativ­a”.

D

vanaest pjesama na albumu “Ispod kože” uključuju i pet s najavnog EP-ja – “Ove misli” s Yayom iz Jinxa, “Kao mi”, “Ispod kože”, “Tišina” i “Voli me još ovu noć”. Upravo lokalpatri­otska obrada “Voli me još ovu noć” Denis & Denis upućuje na to da je “futuristič­ko” mjesto na kojem su početkom osamdeseti­h bili oni danas rezerviran­o za Štoka. No, situacija se u međuvremen­u promijenil­a pa ostaje vidjeti koliko smo danas naklonjeni nečemu modernom i hoće li današnja publika shvatiti Štokove prednosti. Dodatnih sedam pjesama zaokružuju album, a među njima su singlovi “Pogledaj” (suradnja s grupom Chui), “Baby Baby” i “Dodiri”, plus nove “Tebi”, “Ruke”, “Jeka” i “Ostani”. U Tvornici će mu se pridružiti Josipa Lisac – s kojom je Quasarr 2013. imao hit “Ljubav” – i grupa Chui, a baš na tom velikom nastupu razriješit će se mnoge dileme o Štokovoj sadašnjost­i, ali i budućnosti na domaćoj sceni. Doduše, te dileme više su vezane uz stanje na domaćem tržištu nego uz njega, on je svoj posao obavio odlično.

 ??  ??
 ??  ?? Dvanaest pjesama na albumu “Ispod kože” uključuju i pet s najavnog EP-ja
Dvanaest pjesama na albumu “Ispod kože” uključuju i pet s najavnog EP-ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia