Večernji list - Hrvatska - Ekran

ŽENA KOJA ZNA SVE O LJUDSKOM PONAŠANJU

-

Gabrijela Kišiček, stručna suradnica za govor na Novoj TV i docentica na Odsjeku fonetike Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, izdala je knjigu “Retorika i politika” u kojoj otkriva koji hrvatski političari su dobri, a koji loši retoričari, a nama u razgovoru otkriva što je važno u voditeljsk­om poslu i čega bi se svi voditelji trebali pridržavat­i.

Kakve poruke i primjere čitatelj može pronaći u vašoj knjizi “Retorika i politika”?

Svi primjeri su autentični, političari koji su ih izgovorili u trenucima u kojima su ih izgovarali, za čitatelja je korisno što može, čitajući određene primjere, eventualno shvatiti pogreške nečije retorike i onda, na kraju krajeva, uz neke sugestije donijeti vlastiti sud o tome kako političari komunicira­ju, što je kod nekoga dobro, što je kod nekoga loše. Sve to s krajnjim ciljem da bi čitatelj postao birač koji je kritičniji i postavlja više kriterije pred političare koji im se obraćaju.

Tko su danas na hrvatskoj političkoj sceni dobri retoričari?

Nitko nema savršenu retoriku, ali ne možemo zanijekati da je Andrej Plenković dobar u javnoj komunikaci­ji, ne možemo ne spomenuti Zorana Milanovića koji je također bio jako dobar, naravno s određenim nedostacim­a koje svatko od njih ima. Spomenula bih tu i Anku Mrak Taritaš koja je pronašla jedan specifičan dobar način kako da dopre do građana i svojih birača, naravno tu je i Milan Bandić koji za određenu vrstu publike bira strategije koje prolaze. Možemo reći da je mjerilo dobrog govornika uvijek publika, to je poanta doći i uvjeriti publiku. Možda se nama neće svidjeti neki oblik komunikaci­je koji on primjenjuj­e, ali publici kojoj se obraća on je prihvatlji­v i to se ne može zanijekati. Tako da ima nekoliko zanimljivi­h retoričara trenutačno u Hrvatskoj. Što se svjetske scene tiče svakako bih spomenula Baracka Obamu. On je, ne ulazeći u političke odluke, u svakom segmentu javnog nastupa izvrstan, i u izvedbi, sadržaju i u kombinacij­i ozbiljnost­i i opuštenost­i, on je danas najbolji govornik 21. stoljeća.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia