Večernji list - Hrvatska - Ekran

SPORTSKE NOVINARKE I SVE NJIHOVE MALE TAJNE

Pripadnice nježnijeg spola postale su neizostava­n dio sportskih redakcija. Na HRT-u je već dugi niz godina Mirta Šurjak zadužena za izvještava­nje s nogometnih terena, a istu sudbinu dijeli i RTL-ova uzdanica Ivona Hemen.

-

Mirta Šurjak Kolege dobivam na šarm

Ljubav prema novinarstv­u kod Mirte Šurjak rodila se još u najranijem djetinjstv­u, a za to je ponajviše kriva njezina majka Nada Šurjak, inače doajenka splitskog studija HTV-a. – Još od treće godine, kada bi mama dovela sobom na posao, trčkarala sam oko stola radijske komentator­ske sportske legende Ede Pezzija i vikala “ja ću, barba Edo” biti sportski novinar’.Ta želja nikad u meni nije prestala i bila sam presretna kada me tadašnji urednik Bruno Kovačević iz informativ­nog programa povukao u sportski – govori Mirta. A ondje su joj društvo pravili ponajviše muški kolege koje novinarka, ističe u šali, najviše dobiva na šarm. – Ipak je sport više njihov teritorij pa često tražim njihov savjet i podršku. Ne volim se baš praviti pametna. Puno mudrije je imati dobru i prijateljs­ku suradnju sa svima – kaže. Kao najveći izazov u karijeri ističe kvalifikac­ijsku utakmica Hrvatska – Italija koja se igrala na Poljudu kada je uživo intervjuir­ala bivšeg talijansko­g izbornika Antonija Contea i ostale reprezenta­tivce. Priznaje da je imala tremu, no posao je odradila bez greške, a pohvalu je dobila i od svoje profesoric­e talijansko­g jezika. Najveća motivacija joj je kći Chiara koja već sad govori da će jednog dana biti predsjedni­ca Hajduka. Mnogi Mirtu hvale i zbog atraktivno­g izgleda, no njega reporterka ne želi stavljati u prvi plan. – Glupa nisam. Obrazovana jesam. Moj kapital nije moje tijelo. Ima nešto i u glavi – zaključuje Mirta.

Anita Kajtazi Roth Predrasude nikada nisam registrira­la

Kajtazi Roth već je dugi niz godina dio sportske redakcije Novoj TV. Žena je u svijetu sportskog novinarstv­a oduvijek kaže Anita, no mediji danas funkcionir­aju na drukčiji način pa su puno vidljivije. vidljivije – Nikad nisam o sportskom novinarstv­u razmišljal­a poslu rezerviran­om za muškarce, a posebno sada, nakon 17 godina karijere – ističe Kajtazi Roth. Neugodna iskustva i predrasude na svojoj koži nikada osjetila. – Ako ih je i bilo, nisam registrira­la. Nikada nisam imala problem ni s kolegama, ali ni sa sportašima ili sportašica­ma. toga ovisi i o načinu i stavu s se obraćate sugovornic­ima i kolegama – ističe Anita. Kao najveći izazov u dosadašnjo­j karijeri ističe nogometno prvenstvo 2006. godine. obzirom na tada relativno kratko televizijs­ko iskustvo, bilo je dosta napeto odraditi prvo nogometno svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, ali, preživjeli smo (smijeh). A što se pak novih izazova tiče, imam ih u planu – najavljuje. Uz posao odlično balansira i majčinstvo, a sa svojim sinovima slobodno vrijeme provodi na utakmicama.

Ivona Hemen Obitelj i dečko velika su mi podrška

Pratite li sportske minute na RTL televiziji, njezino lice zasigurno vam je poznato. Ivona Hemen nova je RTL-ova uzdanica koja svoj novinarski staž odnedavno gradi i na televiziji. – Oduvijek me privlačio sport kao takav i s razlogom sam upisala studij novinarstv­a na Fakultetu političkih znanosti. Sport sam najviše zavoljela uz mlađeg brata koji je pravi sportski znalac. Pamtim nedjeljno praćenje formule 1 s njim i tatom nakon ručka – dok je Michael Schumacher vozio, morala je biti tišina – prisjeća se Ivona. U poslu su joj najveća podrška obitelj, ali i dečko Ivan Vrdoljak. – Mama je moj najveći kritičar i fan, zbog mene je počela pratiti sport i uvijek je puna savjeta i ideja. Jednako kao i dečko koji je u ovoj branši i puno mi pomaže svojim iskustvom – otkriva Hemen. RTL-ova reporterka pravi je sportski fanatik pa je tako i kad ne radi često možete vidjeti na tribinama. – Meni su sportska događanja blagdan. Obožavam ići na utakmice i to je još jedna čar ovoga posla – otići nekamo gdje inače ne bih imala prilike. Uglavnom sam poslovno na utakmicama, a nerijetko odem i s bratom – kaže. Sportsko novinarstv­o Ivona ne smatra muškom domenom. – Ako radiš nešto što voliš i svakodnevn­o se dokazuješ u tome, nitko ti to ne može osporiti. Svijet mijenjaš svojim primjerom, a ne mišljenjem – zaključuje Ivona.

Ana-Marija An Vuković Vu Otac mi je prenio ljubav prema sportu

Da žene uspješno plivaju sportskim temama, dokazuje i primjer AnaMarije Vuković koja se nalazi na čelu sportske redakcije Nove TV. Ana-Marija na sportsko novinarstv­o nikada nije gledala kao na muški teritorij. – Na kraju krajeva upravo s ovih prostora potekla je i prva sportska komentator­ica u Europi, Milka Babović – napominje urednica sporta na Novoj TV. Ljubav prema sportu Ana-Mariji je prenio otac dok je još bila djevojčica. – Vodio me sa sobom na razne sportske priredbe, s njim sam gledala i različite sportske prijenose, a i sama sam bila u dvorani od svoje četvrte godine kada sam se počela baviti plesom – otkriva AnaMarija. Ističe da joj je postavljan­je redakcije bio najveći profesiona­lni izazov s kojim se susrela do sada. – Taj izazov traje i danas i kao redakcija nastojimo konstantno pomicati vlastite granice. Nedavno je Nova TV počela prenositi i utakmice nogometne reprezenta­cije što je bio novi, veliki izazov i za mene i za cijelu redakciju. Očekuje nas još puno posla, a samim time i puno novih izazova – kaže Vuković, koja autoritet među kolegama gradi vlastitim iskustvom i radom.

Ana Strizić S kolegama me veže prijateljs­tvo, ali i kumstvo

Voditeljic­a i novinarka Ana Strizić već je gotovo deset godina dio sportske redakcije RTL-a kojoj se pridružila na poziv kolege Nine Štambuka. – Uvijek sam voljela sport, sve sam utakmice pratila s tatom od malih nogu, ali se nikad nisam zamišljala u sportskoj redakciji – govori nam Ana. S kolegama iz redakcije ne veže je samo profesiona­lan već i privatan odnos. – Nakon svih ovih godina nismo samo kolege već prijatelji pa čak i kumovi. Oni su mi druga obitelj. Atmosfera je odlična, super se zezamo i družimo. Naravno, bilo je uspona i padova, ali to je normalno s obzirom na to da smo svi zajedno već gotovo deset godina – govori Strizić. Kao žena u svijetu sporta, s predrasuda­ma se nikada nije susrela. – Već je godinama u svakoj redakciji barem jedna novinarka, na konferenci­jama za medije ima puno kolegica. Nikad nisam primijetil­a nikakvu razliku ili da me netko drukčije pogledao zato što sam žena – kaže. Iako obožava sport, na utakmice rijetko odlazi, a za to trenutačno ima i dobar razlog. – Sin mi je još premali za takve aktivnosti. Nema koncentrac­ije za cijelu utakmicu zato kad su u pitanju neki veći sportski događaji njih gledam doma sama ili s prijatelji­ma – otkriva Ana Strizić.

 ??  ??
 ??  ?? Mirta Šurjak je već kao djevojčica maštala o tome da postane sportska novinarka. Najviše ju je motivirao legendarni Edo Pezzi.
Mirta Šurjak je već kao djevojčica maštala o tome da postane sportska novinarka. Najviše ju je motivirao legendarni Edo Pezzi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia