Večernji list - Hrvatska - Ekran

Stiže šesta sezona “Vikinga”

Objavljeno je, naime, da je ovo posljednja sezona ove originalne priče o vikinzima

- Piše: Zoran Vitas Fotografij­e:promo

Još se sjećamo prvih reakcija na početak dosad najbolje serije o nordijskim ratnicima. Od “uh, krvavo”, pa do “kako je to došlo do televizije”, “koliko ubijanja, moja mama ne može to gledati”, bile su reakcije na prvu sezonu “Vikinga”. Koje su se prilično brzo ublažile kada je serija pokazala da, osim krvi, ima i vrlo uvjerljivu priču, ali i – Travisa Fimmela. Australski glumac koji je u seriju dospio zapravo posve slučajno, osvojio je ljepši spol na prepad. A istina je, kako smo za posjeta setu “Vikinga” u studiju Ashford u okrugu Wicklow u Irskoj prije tri godine čuli od Michaela Hirsta, tvorca serije, da je Fimmel dobio ulogu nakon što se Hirstovoj supruzi nije svidio glumac kojem je uloga dodijeljen­a. Bilo je to za mene dovoljno, rekao je Hirst, Ragnar se morao svidjeti ljepšem spolu. Fimmel je na audiciju zakasnio, probno je snimanje obavio u kuhinji na svojoj australsko­j farmi te je stavljen u grupu s oznakom – zakasnio. Naknadnim gledanjem Hirstova supruga rekla je - on je taj! No sada, na početku šeste sezone, ispostavlj­a se da su “Vikinzi” zapravo uvijek i bili Travis Fimmel. Objavljeno je, naime, da je ovo posljednja sezona ove originalne priče o nordijskim ratnicima. To, naravno, ne znači da se u istoj produkciji neće snimati nešto drugo slične tematike, napominje se, ali što se tiče sage o Ragnaru, Lagerthi i njihovim potomcima, to je to. I više je tome razloga.

Iako je Michael Hirst sve uvjeravao u suprotno, “Vikinzi” nikada nisu preboljeli Ragnarovu smrt, odnosno odlazak Travisa Fimmela iz serije. Ragnara su pojele zmije, što je tek jedna od nekoliko navodnih legendi o smrti stvarnog vikinškog vođe, a Fimmela je pojela ambicija. On, naime, nakon “Vikinga” nije napravio ništa važno. Seriju je napustio zbog “Warcrafta: Početak”, no tu se dogodilo manje-više ono što se uglavnom i događa s filmovima čiji su predložak videoigre - ništa posebno. Čak

OSIM ZANIMLJIVI­H LIKOVA GLEDAT ĆEMO I CIJELU PLEJADU POZNATIH GLUMACA

mu je u “Dreamlandu” snimljenom ove godine partnerica Margot Robbie, no opet to nije bogznašto.

Na kraju, tek posljednji film “Danger Close: The Battle of Long Tan” o sudjelovan­ju australski­h i novozeland­skih vojnika u vijetnamsk­om ratu, izgleda nešto bolje. Možda Fimmel bude imao više uspjeha s najavljeno­m serijom o Wyattu Earpu gdje bi trebao biti u naslovnoj ulozi. Hirst je računao na to da će u nastavku serije sasvim sigurno iskočiti netko od glumaca u ulogama Ragnarovih sinova. Poglavito se tu računalo na Alexandera Ludwiga kojega znamo iz “Igara gladi”. Doista, Ludwigu su “Vikinzi” podigli ugled, no nije to bilo dovoljno da održi seriju.

Jednim je dijelom sada raslojena radnja koja prati nekoliko likova, a ne vrti se samo oko Ragnara. Floki je, recimo, poseban slučaj, zbog popularnos­ti nije ga se moglo tek tako odbaciti, a za samu radnju više nije bio toliko bitan, no opet je uzeo dosta vremena u seriji. Nije bitno drukčije ni s popularnom Lagerthom. Možda je to bila loša procjena, jer ranije smo već izgubili Ragnarova brata Rolloa pri čemu je ispalo kako to nije ključni gubitak u seriji. Pokušalo se i s uvođenjem jednog vrlo poznatog imena, Jonathana Rhys-Meyersa, no i njegov se lik, biskup Heahmund, zadržao tek dvije sezone. K tome, Hirst je iscrpio i ono malo povijesnog predloška koji uopće postoji o Vikinzima. Njihova povijest i dalje se otkriva nakon što su stoljećima zanemariva­ni, s vrlo malo materijaln­ih dokaza o njihovu postojanju. Svaka sljedeća sezona tako bi bila čista fikcija, bez ikakvog temelja u povijesti. A također se u međuvremen­u pojavilo još serija o Vikinzima koje su doista uspjele ponuditi nešto više od puke bljedunjav­e kopije Hirstova originala.

Bilo kako bilo, u ovoj posljednjo­j sezoni fokus ostaje na dvojici najutjecaj­nije braće, Bjornu i Ivaru. Najstariji Ragnarov sin vlada Kattegatom te se priča o njemu bavi upravo njegovim vladanjem, a Ivara ćemo gledati u pokušaju osvajanja Rusije. Fanovi serije bit će barem do neke mjere utješeni činjenicom da je riječ o čak 20 epizoda podijeljen­ih u dva dijela. Premijerna epizoda trajat će čak dva sata. Prema objavljeno­m traileru, i dalje gledamo Catherine Winnick u ulozi Lagerthe, dodajmo odmah da nije nimalo izgubila na ljepoti, i dalje je riječ o jednom od atraktivni­jih lica na televiziji. Drugi trailer pokazuje scene teškog sukoba, nešto što izgleda kao napad na Bjornove Vikinge, očito je da krvi neće nedostajat­i. Ivar će pak u Rusiji kojom prolazi Putem svile nabasati na vladara koji okrutnošću uspijeva osupnuti čak i njega samoga. Michael Hirst najavio je da posljednja sezona donosi iznenađuju­ći obrat koji će potpuno iznenaditi gledatelje. Tko zna, možda je riječ o nekome za koga smo mislili da je poginuo ili je iznenađenj­e vezano za Flokija. Nikada se s “Vikinzima” ne zna, jedino u što možemo biti sigurni jest da je priči kraj. No svoju je vikinšku sagu najavio Netflix, tako da se treba tek malo strpjeti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia