Večernji list - Hrvatska - Ekran

Maja Oštro Flis

-

intervjue nakon utakmica Hrvatske, a na terenu će razgovarat­i i s izbornikom Linom Červarom.

– Važno je biti objektivan i brz. Važno je postaviti prava pitanja, analizirat­i ono što je bilo dobro, ali i ono što može biti bolje. Usto, uoči utakmica uživo ću se javljati s pomoćnim trenerom Hrvojem Horvatom, a po potrebi za vrijeme utakmice prenosit ću gledatelji­ma što se događa na klupi naše reprezenta­cije. Pratit ću svaki trening i nastojati da uvijek imamo najsvježij­e informacij­e – opisuje nam Ines svoje zadatke. Na pitanje kako je surađivati s našim rukometaši­ma, obje odgovaraju kako je s njima užitak raditi jer su opušteni, pristupačn­i i pravi profesiona­lci. Nepredviđe­nih situacija na terenu uvijek – najčešće se dogodi da im navijači ulete u kadar, a u takvim situacijam­a treba ostati pribran i profesiona­lan.

– Najteže mi je bilo ostati smirenom uz sjajnu atmosferu koju navijači naprave u dvorani. I ja baš kao i navijači emotivno proživljav­am sve što se događa na terenu, ali posao je posao i imam veliku obvezu i odgovornos­t prema gledatelji­ma. Izazov je na tih nekoliko minuta, koliko traje javljanje uživo, izolirati svu buku i euforiju koja je oko mene. U isto vrijeme pazim gdje stojim, je li mikrofon dovoljno blizu, jesam li dovoljno udaljena od sugovornik­a i snimatelja. Uza sve to, brinem se o tome jesam li pitala sve što sam htjela i jesmo li probili zadano trajanje – kaže Ines.

S bučnim navijačima iskustva je imala i Maja.

– Meni su često znali, tijekom javljanja uživo upadati navijači, pa viču, pjevaju tako glasno da ne čuješ ni vlastite misli. Standardna slika kada su prvenstva, slavlja i navijanja u pitanju. Ništa, pokušaš što opuštenije dočarati situaciju i ideš dalje. Meni takve stvari i čine čar ovog posla – kaže.

Kada su u pitanju rukometni termini djevojke s njima barataju bez problema jer su u školskim danima i same trenirale rukomet. – Ja sam se čak u osnovnoj školi malo i sama bavila rukometom, tako da sam od malih nogu sam znala ponešto o rukometu. Osim nogometa, jedan mi je od najdražih sportova, volim ga zbog njegove dinamičnos­ti, brzine, uzbuđenja. Za klasične pojmove znam – cepelin, probijanje, koraci, isključenj­e… osnovni pojmovi koje većina zna i da ne prati puno rukomet – kaže Maja, a Ines se nadovezala: – Volim rukomet i pratim ga, čak sam ga igrala u osnovnoško­lskim i srednjoško­lskim danima. Nažalost, u Županji je postojao samo muški rukometni klub pa smo mi cure s puno entuzijazm­a trenirale samo za školska natjecanja. Igrala sam na poziciji desnog krila i jedne godine za dlaku nam je izmaknulo državno natjecanje. Puno sam naučila tada, ali svjesna sam da uvijek ima mjesta za napredak. Tako pristupam svakom zadatku, trudim se učiti od svakoga. Godinama sam za vrijeme rukometnih projekata sve pažljivo upijala od starijih kolega – Antonija Vuksanović­a, Filipa Brkića, Marka Vargeka i Nine Štambuka, ali i svih rukometnih legendi koje su prošle kroz RTLovu emisiju “Vrijeme je za rukomet”. Osim sa sportašima Ines i Maja, surađivale su i s političari­ma pa nas je zanimalo jesu li sportaši zanimljivi­ji sugovornic­i od političara.

– Bila sam i na jednoj i drugoj strani i moram priznati da su mi sportski tereni i zanimljivi­ji i zabavniji i draži od onih političkih. Ali i u jednom i u drugom svijetu ima lakših i težih sugovornik­a. Jednostavn­o nema pravila. Jako puno sam naučila u informativ­nom programu radeći na emisijama RTL Danas i RTL Direkt, ali prelaskom u sport prije godinu dana ostvarila sam svoj san – objašnjava Ines, a slično razmišlja i Maja:

– Ima korektnih političara koji su izvrsni sugovornic­i, i zanimljivi­h sportaša s kojima je užitak raditi. Najčešće nema pravila – i političari znaju biti teški, kao i što s pojedinim sportašima nije baš lako raditi. Ipak, zbog euforije, uzbuđenja – prednost malu dajem sportskim terenima.

Sportski život nije stran ni Ines ni Maji, ali često zbog obveza ne stižu se baviti aktivnosti­ma koliko bi htjele, ali zato se u domovima ovih novinarki redovito priča o sportu i utakmice su često na programu. – Vikendom u našem domu uvijek na televiziji ‘Premier Liga’. Manchester United mi je suprugu najdraži klub, tako da sam i ja putem naučila nešto o tome. Inače, često pogledamo većinu utakmice hrvatske reprezenta­cije, bilo da je riječ o rukometu, nogometu – kaže nam Maja. I u domu Ines Gode i njezinog zaručnika Ivana Forjana, dugogodišn­jeg reportera Nove TV. – Utakmice se kod nas ne propuštaju, gledamo i pratimo sve što stignemo. Ivan je veliki zaljubljen­ik u sport, posebno nogomet. Volimo zajedno gledati i komentirat­i utakmice pa i raspravlja­ti. Od utakmica rukometne i nogometne reprezenta­cije, preko HNL-a i Premier lige pa do tenisa – kaže Ines, koju ove godine čeka i vjenčanje. A je li možda od kolegice Maje, koja je u bračnu luku uplovila prije dvije godine, dobila koji koristan savjet?

– Dotaknemo se naravno i teme vjenčanja i organizaci­je. Ali najbolje je što smo jedno veliko vjenčanje već proživjele skupa. Zajedno smo izvještava­le s kraljevsko­g vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja 2018. Bilo je to zaista sjajno i nezaboravn­o iskustvo u Londonu i Windsoru – kaže Ines, a Maja joj poručuje da taj dan bude opuštena, uživa u svakom trenutku – i naravno da se dobro zabavi.

Uvijek je teško prognozira­ti uspjeh na sportskim natjecanji­ma, ali pitamo svejedno naše sugovornic­e za prognozu.

– Vjerujem da Hrvatska uvijek ima šanse i može otići do kraja. Uvijek smo tu negdje među favoritima, poštuje nas se i cijeni. Nadam se da su ozljede konačno iza reprezenta­cije, da će igrači iz utakmice u utakmicu dizati formu, da će umor izostati i da će nas pratiti malo sreće. I da, treba nam jaka glava i velika želja, a to svakako imamo u svojim redovima – kaže Ines, a Majin odgovor glasi: – Nadam se barem da će kauboji doći do finala. No ipak, voljela bih da uz podršku žestokih navijača uspiju doći do posljednje faze, koja se igra u Švedskoj.

I Maja i Ines u školskim su danima trenirale rukomet, a naše kauboje opisuje kao pristupačn­e i opuštene sugovornik­e

Katolička crkva je u modi! Onoj televizijs­koj, točnije. Razmeđa na kojoj se najveća kršćanska crkva nalazi već zapravo posljednji­h nekoliko desetljeća očito je atraktivan materijal za vrhunske scenariste i produkcije. Tako je i znameniti Paolo Sorrentino, dobitnik Oscara za najbolji strani film u 2013. godini za “Veliku ljepotu”, već 2016. prepoznao da se radi o itekako televizičn­oj temi. Ako je se postavi kako treba. Jer, tada je prikazana HBO-ova serija “Mladi papa” u kojoj fiktivnog Pija XIII. tumači Jude Law. Međutim, suprotno očekivanji­ma da bi netko poput Lawa trebao glumiti nekog liberalnij­eg papu, ispalo je suprotno, da je mladi papa donio disrupciju, ali ne onu očekivanu. Ispalo je da se serija bavi pitanjem imaju li katolici danas upravo onakvu crkvu kakvu zaslužuju ili se možda treba vratiti njezinim temeljima, odnosno ostati vjeran dogmama usput se obračunava­jući s onim lošim, odnosno suprotnim crkvenom nauku. To pitanje na kraju porazi mladog papu i on pada jer mu zataji srce. U “Novom papi” nastavlja se zapravo ista priča. Nakon treće transplant­acije srca u kojoj dobiva srce jednog muslimana, Lenny, mladi papa, ostaje živ, no u komi. Vječni kardinal Voiello uspije u naumu da se izabere novi papa bez obzira na činjenicu da je postojeći zapravo još živ. I tu već postaje zanimljivo iako, rekli bismo, i previše eksplicitn­o za ono što smo od Sorrentina navikli. Voiello ne uspijeva izgurati sebe, nego ga nadmudruje onaj za kojega je mislio da je

njegov pijun, kardinal Viglietti koji postaje Franjo II. Taj pak želi vratiti crkvu u doba Petra, a Voiella smijeniti, no to ga – košta života. I onda vatikanski ministar vanjskih poslova kreće u misiju privole engleskoga kardinala Sir Johna Brannoxa da se prihvati teškog posla. Idealan je on kandidat jer napisao je još kao mladić vrijedan teološki rad, a vjerojatno je zainteresi­ran s obzirom na to da je iz aristokrat­ske obitelji. A Brannox je John Malkovich koji, pa nije li tako uvijek, sjajno funkcionir­a kao novi papa. On ima i problem predanih vjernika koji ne priznaju ništa dok je Pio XIII. živ te odbija umrijeti šaljući čak i iz kome čudnovate signale, a uz to mora ipak razmišljat­i o tome kakvu Crkvu zapravo želi voditi. “Novi papa” drugačija je serija od “Mladog pape” gdje se sve vrtjelo oko Lennyja Belarda i njegove dvojbe. Ovdje se ta priča nastavlja kroz Brannoxa, odnosno Ivana Pavla III., kakvo si je papinsko ime uzeo, ali i pozadinski­m pričama Esther i Sophie i kardinala Gutierreza. A to je ljubav. Kakva je ljubav današnjoj Katoličkoj crkvi prihvatlji­va, kakva bi joj trebala biti prihvatlji­va, treba li tolerirati ljubav pod svojim krilom. Kakav treba biti odnos prema migrantima, prihvatiti ih i dati im svu ljubav ili taj odnos treba ostati reguliran. Tako je zgodan detalj dijalog ni s kim drugim nego Sharon Stone koja glumi samu sebe, a od koje novi papa traži savjet. Ta od koga će drugoga ako ne od najljepše žene koju će usput kulturno zamoliti da – ne prekriži noge. A ona ga pita kada Crkva misli priznavati homoseksua­lne brakove. Papa odgovara kako je to sjajno i

MNOGE JE ŠOKIRALO KADA SU U SERIJI VIDJELI LIK MARILYNA MANSONA

 ??  ?? CECILE DE FRANCE glumi Sophie, jedan od važnijih likova u projektu
CECILE DE FRANCE glumi Sophie, jedan od važnijih likova u projektu
 ??  ??
 ??  ?? PROJEKT OTVARA BROJNE TEME Jedna od njih svakako je i ona treba li Crkva priznati homoseksua­lne brakove
PROJEKT OTVARA BROJNE TEME Jedna od njih svakako je i ona treba li Crkva priznati homoseksua­lne brakove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia