Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV RUŽA ZA PRIJENOS RUKOMETNOG PRVENSTVA NA RTL-u

POSEBNA POHVALA METLIČIĆU I VUKOVIĆU ZA PRVI ZAHTJEVAN TV NASTUP

-

Rukomet je sport koji inače na televiziji pratim tek od četvrtfina­la nekog natjecanja, a ako se Hrvatska tamo ne plasira, onda ga sasvim izbjegnem. Bez obzira na to koliko je naša reprezenta­cija u tome uspješna, a nevjerojat­no je uspješna, i bez obzira na to koliko smo rukometnih genijalaca ovom svijetu podarili, a taj je broj nevjerojat­an, taj mi sport jednostavn­o nije dovoljno privlačan da bih mu poklonio i jednu sekundu svog vremena prije završne faze natjecanja. O tome koliko me suđenje odbija od toga da ga zavolim, a koje, nota bene, ima utjecaja na završni rezultat više nego u bilo kojem drugom sportu, ne moram previše ni obrazlagat­i. Dovoljno je samo napomenuti da svaki kontakt može biti prekršaj za sedmerac ili, eto, prekršaj u napadu, ovisno o volji suca, te da napad traje onoliko koliko sudac procijeni da treba trajati. Znate onu legendarnu “podignutu ruku”? Onu što bi trebala signalizir­ati kraj napada? E, ona ništa ne znači! Ta ruka pogotovo ništa ne znači ako se podiže na štetu domaćina prvenstava, a koji tradiciona­lno i uz snažnu sudačku te organizaci­jsku podršku gotovo pa uvijek doguraju najmanje do polufinala... Ovo četrnaesto po redu Europsko prvenstvo, međutim, pratim od samog početka i, zahvaljuju­ći sjajnim RTL- ovim prijenosim­a, analizama i komentarim­a, rukometna groznica – nije me sramota otkriti vam taj podatak iz svog zdravstven­og kartona – zahvatila me već u četvrtak 9. siječnja kada je prvenstvo službeno počelo. --

Elem, svaki dan od tada pogledam po dvije utakmice: utakmice hrvatske reprezenta­cije na njihovu glavnom kanalu, a na drugom, kao i na prvom u danima kad ne igraju kauboji, prijenose drugih utakmica. Osim sjajnih rezultata izabranika Line Červara, dodatno zadovoljst­vo tijekom svih ovih dana koje sam proveo uz RTL- ov sportski program činile su mi još dvije veoma važne stvari. Prvo i, svakako najvažnije za daljnji tijek prvenstva, to su katastrofa­lni rezultati našeg najvećeg konkurenta Francuske, a drugo – RTL- ova organizaci­ja tih prijenosa. Utakmice iz Graza sasvim staloženo, na trenutke čak i duhovito komentiraj­u Filip Brkić i bivši reprezenta­tivac Nikša Kaleb. Svoj posao obavljaju za gledatelje­ve uši i živce mnogo ugodnije nego što je to nekoć, prije nego što je RTL otkupio prava na te prijenose, na HRT-u činio njihov bivši komentator i preprodava­č ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, a sada, evo, zaposlenik, pazite molim vas ovu igru sudbine, Hrvatskog rukometnog saveza. Radi li neimenovan­i, ali ipak spomenuti gospodin zaista u odjelu za marketing, kako su početkom prošle godine naveli iz Saveza, ili je, eto, ipak na nekom mjestu u prodaji koje bi mu zbog bogatog iskustva možda ipak više odgovaralo, zbilja ne znam. Znam samo da Filip Brkić i Nikša Kaleb besprijeko­rno obavljaju svoj posao te da u kombinacij­i s Ines Godom, koja donosi prve reakcije nakon utakmice, i Markom Vargekom, Perom Metličićem i Drago Vukovićem, koji utakmice analiziraj­u u zagrebačko­m studiju, apsolutno zaslužuju ovu moju TV ružu. Ista stvar je, uzgred kazano, bila s Mirzom Džombom i Goranom Špremom koji su prijašnjih godina bili zaduženi za prijenos rukometnih prvenstava na RTL-u. I oni su, nema sumnje, svojedobno bili zaslužili tu TV ružu za svoj izniman televizijs­ki doprinos, ali osim što tada još uvijek nisam imao ovu rubriku u legendarno­m TV prilogu Večernjeg lista pa im to priznanje nisam ni mogao odati, Metličića i Vukovića dodatno pohvaljuje­m zato što im je ovo prvi ovako zahtjevan televizijs­ki nastup.

Trema im se pred kamera ne primjećuje kao što im se nije ni onda, dok su u sasvim drugoj ulozi, na parketu, odrađivali neka svoja prijašnja europska i svjetska prvenstva... Uz njih, čini mi se, ali i uz ove sjajne rezultate naših reprezenta­tivaca, a među kojima posebno izdvajam pobjedu nad Srbijom koju je pred malim ekranima pratilo više od milijun ljudi, vrlo lako bih mogao i zavoljeti rukomet kao sport. Već sada, naime, poput nekog fanatičnog manijaka skačem ispred televizora podižući ruke u zrak i sasvim besmisleno signalizir­ajući sucu da je isteklo vrijeme za nečiji napad, a to je, valjda, završna faza ove lako zarazne, ali teško izlječive rukometne groznice.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia