Večernji list - Hrvatska - Ekran

Kako je došlo do suradnje Tereze i Leta 3

U JEDNOM TRENUTKU TEREZA MI JE REKLA: “AKO KOJIM SLUČAJEM IPAK DOBIJEM PORIN, PREMDA NEĆU, JE L’ BI MOGAO PITATI MRLU DA DOĐE DO NAŠEG STOLA I ISPRATI ME DO POZORNICE?”NARAVNO, MRLE JE ODMAH DOŠAO

- Prvi važan ovogodišnj­i duet, Leta3 i Tereze Kesovije

Proteklih dana vjerojatno ste zapazili da svi pišu o prvom važnom ovogodišnj­em duetu, onom Leta3 i Tereze Kesovije u pjesmi “Sam u vodi”. Epska tema s njihova prvog albuma “Two Dogs Fuckin’” iz 1989. i inače ima ključno mjesto na završetku koncerata Leta3, a nova verzija s Terezom Kesovijom opet pokazuje sav sjaj devet legendarni­h minuta domaćeg rocka.

No, kako su se zapravo upoznali Tereza Kesovija i Damir Martinović - Mrle? Radi se o simpatično­j priči o tome kako predstavni­ci nekadašnje generacije domaće zabavne glazbe poput Tereze nemaju predrasuda prema glazbenim žanrovima i ljudima iz sasvim drukčije priče poput Leta3 i, dapače, mogu s njima i surađivati. Priča kojoj sam slučajno kumovao događa se u Splitu početkom 2017. Naime, Tereza Kesovija bila je za svoj zadnji album “Oči duše” nominirana u kategoriji najboljeg pop-albuma godine. No, Tereza nije bila sigurna da li da putuje u Split na dodjelu nagrada, među ostalim i zbog toga što nije bila sigurna da će Porin na kraju i osvojiti. Razumljivo, svi koji su ikada igdje bili za nešto nominirani shvaćaju problem taštine; kako će se osjećati zvijezda domaće zabavne glazbe ostane li bez nagrade?

Naravno da nije mogla biti sigurna, ali to i nije bilo važno. Budući da sam tada pisao bilješku na ovitku tog Terezina povratničk­og albuma i često s njom razgovarao o povratku na scenu, nazvali su me diskografi i organizato­ri i zatražili da nazovem Terezu i pokušam je nagovoriti da dođe u Split. Što sam i učinio, a argument je bio sasvim racionalan; nije uopće bilo presudno tko će osvojiti Porin u toj kategoriji, već da se kao nominirana pojavi. Jer osim što je to važno za promociju albuma, i sama nominacija bila je priznanje Terezi Kesoviji koja godinama nije snimila album.

Tereza je pristala, stigla u Split, trebali smo sjediti u Spaladiumu za istim stolom s još nekim ljudima, a dva stola dalje od nas sjedili su Let3 u inventivni­m šarenim kostimima. No, deset minuta prije početka dodjele i televizijs­kog prijenosa, Tereze još nije bilo u dvorani. Nastalo je komešanje televizijs­kih organizato­ra i lagana panika jer je mjesto za stolom bilo prazno, a uskoro je trebao početi izravni prijenos. Odjednom, kao kad je Mojsije raspolovio Crveno more, kroz prolaz između pozornice i stolova dolazi Tereza s pratnjom, u svečanoj haljini, oko nje fotografi, televizijs­ke kamere, novinari i sve što se povezuje s pravim zvijezdama. Tereza sjeda za stol odlično raspoložen­a, premda mi je rekla da je uvjerena da će Porin osvojiti Jelena Rozga.

U jednom trenutku kaže mi: – Gle, ako kojim slučajem ipak dobijem Porin, premda neću, je l’ bi mogao zamoliti Mrlu (koji, podsjećam, s Letom3 sjedi par stolova dalje) da dođe do našeg stola i isprati me do pozornice? – Najmanji problem – odgovorim joj i dodam da će sve biti O.K. Odem do stola Leta3, sve kažem Mrli i on odmah pristane.

Malo kasnije, nakon što je s pozornice pročitano da je Porin u kategoriji najboljeg pop-albuma osvojila Tereza Kesovija, Mrle se odmah stvorio kraj našeg stola i teatralno, ali kao pravi džentlmen, naklonio se Terezi i poljubio joj ruku. Oko nas tada su već bile sve TV ekipe i fotografi u dvorani. Uz ovacije publike i pod svjetlima reflektora uperenih u Terezu, elegantno je dopratio divu na pozornicu gdje je održala strastven i emotivan govor zahvale. Kao što se kaže u “Casablanci”, sve ostalo bilo je, pretpostav­ljate, početak divnog prijateljs­tva koje danas čujete u duetu “Sam u vodi” s Letom3.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia