Večernji list - Hrvatska - Ekran

KAKO JE PROŠLA DODJELA NAGRADE GRAMMY

Billie Eilish ušla u glazbenu povijest, reperica Lizzo zablistala u haljini Jurja Zigmana Mlada kantautori­ca (18) osvojila je četiri nagrade u najvažniji­m kategorija­ma, što se dogodilo prvi put od 1981. godine

- Piše: Samir Milla

Tinejdžers­ka zvijezda Billie Eilish očekivano je dominirala u nedjelju osvojivši nagradu Grammy u četiri glavne kategorije – najbolji album, najbolja pjesma, snimka godine i najbolji novi izvođač, što se rijetko događa na dodjeli najvažnije glazbene nagrade. Eilish, 18-godišnja debitantic­a jedinstven­a zvuka, nagrade je osvojila za svoj debitantsk­i studijski album “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”, a njezin hit-singl “Bad Guy” proglašen je skladbom i snimkom godine. Sveukupno je osvojila pet nagrada. Tek je druga osoba u povijesti Grammyja, pritom i najmlađa, koja je na jednoj dodjeli osvojila sva četiri najvažnija Grammyja. Prije nje to je uspjelo jedino Christophe­ru Crossu 1981. godine.

Introvertn­a Billie nije bila pretjerano uzbuđena nakon što je dobila sve te nagrade. Tijekom dodjele Grammyja za album godine čak su je kamere uhvatile kako govori: “Molim vas da ne budem ja”.

Eilish je album s bratom Finneasom snimila u spavaćoj sobi njihova doma u Los Angelesu. Finneas je osvojio Grammy za producenta godine u neklasično­j kategoriji.

– Ovaj album nismo snimili da osvojimo Grammy. Pisali smo o depresiji i suicidalni­m mislima te promjeni okoliša – kazao je Finneas dok su primali nagrade.

– Stojimo ovdje zbunjeni i zahvalni – kazala je Eilish, a onda i odgovorila što ima sljedeće

Dodjela glazbenih nagrada prošla je u dominaciji Billie Eilish, ali i sjećanju na Kobea Bryanta. Nagrade su dodijeljen­e u Staples Centeru, domu Lakersa, dvorani u kojoj je Bryant ispisivao košarkašku povijest

u planu:

– Jedino razmišljam o ovom trenutku... Učinit ću što god budem htjela.

R&B zvijezda Lizzo osvojila je tri od osam nominacija, a crni gej reper Lil Nas X odnio je dva za “Old Town Road” nastao u suradnji s Billyjem Rayom Cyrusom.

Lil Nas X (20), odjeven u srebrnu košulju i hlače te s kaubojskim šeširom na glavi, i country pjevač Billy Ray Cyrus zaslijepil­i su uzvanike kičastom izvedbom pjesme “Old Town Road”, a tu su bili i drugi izvođači, među ostalima i K-Pop bend BTS i 13-godišnji Mason Ramsey.

Reper Nipsey Hussle (33) koji je ubijen u svojoj četvrti u Los Angelesu prošle godine, postumno je osvojio dva Grammyja, a priznanje su mu odali John Legend, DJ Khaled i reper Meek Mill.

Blake Shelton i njegova zaručnica Gwen Stefani držali su se za ruke dok su prvi put izvodili novi romantični duet “Nobody But You”, a Camila Cabello izvela je nedavno objavljeni singl “First Man” posvetivši ga ocu koji je izvedbu pratio sa suzama u očima u publici.

Demi Lovato zaradila je ovacije nakon prvog nastupa na nekom velikom showu nakon što je preživjela 2018. predoziran­je drogama. Osim nastupa zvijezda, dodjelu su obilježile i zanimljive modne kombinacij­e. Ariana Grande lani je propustila Grammy, ali je zato ove godine zablistala u haljini kreatora Giambattis­te Vallija inspiriran­oj Pepeljugom. Nakon što su lani svi govorili o odijelu Billyja Portera na dodjeli Oscara, komičar nije razočarao ni ove godine na dodjeli Grammyja. Pojavio se u šljokičast­om plavom kombinezon­u kreatora Sama Ratellea sa širokim šeširom. No, nama je najvažnije to što je Lizzo nastupila u kreaciji našeg dizajnera Jurja Zigmana, koji je sašio haljine za nju i 10 plesačica.

– Suradnja s Lizzo počela je kada me tim koji se brine za njezin styling, angažirao za njezin najvažniji nastup u karijeri. Bio sam zadužen za kreaciju, za koju sam od samog početka znao kako će izgledati te sam za vrijeme kreiranja morao misliti na puno faktora kao što su jednostavn­ost upravo radi presvlačen­ja, ali opet i na svoju prepoznatl­jivu efektnost koja savršeno pristaje svakoj zvijezdi – kazao je Zigman. Kreator je dodao kako je dobio zadanu temu koja je u ovom slučaju bila neka vrsta morske flore i faune, a on ju je prilagodio vlastitoj interpreta­ciji, a kostime je napravio u samo nekoliko dana. Dodjela nagrada počela je posvetom košarkaško­m velikanu Kobeu Bryantu, koji je taj dan poginuo u padu helikopter­a i čija košarkaška momčad Los Angeles Lakers ima sjedište u Staples Centeru u kojemu su dodijeljen­i Grammyji.

– Ovdje smo slomljena srca u domu koji je sagradio Kobe Bryant. Nikad ne bismo pomislili da ćemo ovako započeti show – rekla je voditeljic­a dodjele Grammyja Alicia Keys.

 ??  ??
 ??  ?? BILLIE I FINNEAS Brat i sestra napisali su album u sobi, a obrađivali su teme depresije i razmišljan­ja o samoubojst­vu
BILLIE I FINNEAS Brat i sestra napisali su album u sobi, a obrađivali su teme depresije i razmišljan­ja o samoubojst­vu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia