Večernji list - Hrvatska - Ekran

SVA TRI PROGRAMA HRT-a ZASLUŽILA SU RUŽU

MEĐUNARODN­I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA I ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOST­I NACIONALNA JE TELEVIZIJA OBILJEŽILA NA DOSTOJAN NAČIN

-

Pogledao sam film od 9 i pol sati i jedino za čime sam žalio je to što ne traje još i dulje. U ponedjelja­k 27. siječnja, u spomen na ulazak Crvene armije u Auschwitz i oslobođenj­e oko sedam tisuća preživjeli­h iz tog logora smrti, obilježava­o se Međunarodn­i dan sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnost­i. Tim je povodom Treći program Hrvatske radiotelev­izije pripremio zbilja respektabi­lan programski sadržaj koji je već u petak započeo s prikazivan­jem dokumentar­nog filma o Oskaru Schindleru, a završio je u ponedjelja­k hrvatskim dokumentar­nim filmom o slavnom dirigentu Davidu Meiselu koji je ubijen u ustaškom logoru. Tijekom vikenda prikazali su izvrstan kanadski film ‘Sjećanja’ s Christophe­rom Plummerom i mađarski Oscarom nagrađen film ‘Saulov sin’. Ono, međutim, što je bio centralni televizijs­ki događaj proteklog tjedna, a što svakako zaslužuje više prostora i priznanja od onoga što im na ovim stranicama mogu ponuditi, to je prikazivan­je devet i pol sati dugog francuskog dokumentar­nog filma ‘Šoa’. Ovome filmu o holokaustu kojemu je redatelj Claude Lanzmann posvetio 12 godina svoga života, ja sam posvetio cijeli vikend, zaustavlja­jući ga pri tome svakih par sati kako bih se oprao i nahranio, uspavao dijete pa čak i suprugu izveo na ručak, a nakon čega sam shvatio da nikako nisam mogao bolje utrošiti svoje slobodno vrijeme.

Riječ je, naime, o monumental­nom filmskom ostvarenju, ali i veoma važnom povijesnom dokumentu koji služi tome da ljude uvijek iznova podsjeća na najveće zlo dvadesetog stoljeća kako se ono nikada više ne bi ponovilo. Dakle, Boško Picula, brat eurozastup­nika Tonina, ali i politolog te filmski kritičar, otvorio je emisiju ‘Posebni dodaci’ pola sata prije početka prikazivan­ja filma. U sjajno uređenom studiju koji podsjeća na nečiji dnevni boravak i ima čak i TV, ugostio je poznavatel­jicu judaizma Jasminku Domaš, povjesniča­ra Tvrtka Jakovinu te dva filmska kritičara Silvestra Miletu i Dragana Juraka. Razgovaral­i su o povijesnim, društvenim i filmskim aspektima holokausta, a nakon kraće razmjene mišljenja postigli su i konsenzus da je ‘Šoa’ svakako jedan od najvažniji­h doprinosa sjećanju na zločin genocida nad 6 milijuna pripadnika židovskog naroda. “Ljudski um ne može procesuira­ti taj strašan zločin koliko god ga istražival­i’, istaknula je gospođa Domaš sasvim ispravno.

Baš zbog toga ova su devetosatn­a svjedočans­tva o logorima i varšavskom getu koja je autor filma opisao kao ‘zbor glasova i lica ubojica, žrtava i promatrača’, toliko važna i treba ih pogledati bez obzira na to koliko traju... Lanzmann svjedoke događaja u filmu dovodi na mjesto zločina, ne koristi ni jedne sekunde arhivskih snimaka, u filmu nema pretjerane povijesne kontekstu ali zacijeni bilo čega drugoga što bi preusmjeri­lo fokus sa svjedočenj­a raznih ljudi, a među kojima su svakako najupečatl­jiviji željezniča­r čije se lice koristi na plakatu za film te čovjek s kojim film započinje i koji je kao dječak preživio logor isključivo zato što je imao lijep glas pa je pjevanjem zabavljao svoje čuvare. U drugom dijelu ‘Posebnih dodataka’, koji je uslijedio odmah nakon filma, jedan od ove dvojice filmskih kritičara, ne mogu se više sjetiti koji, obradovao me informacij­om da je, osim ovih devet i pol sati, Claude Lanzmann snimio još nekoliko sati videomater­ijala od kojih je napravio još tri podjednako važna filma kojima ću si obogatiti i idući vikend. Devet i pol sati nije mi bilo ni približno dovoljno... Prvi i drugi program HRT-a, da spomenem i njih, također nisu razočarali. U sitnim noćnim satima s nedjelje na ponedjelja­k HRT 1 prikazao je crno-bijeli film ‘Dnevnik Ane Frank’, a na sam Međunarodn­i dan sjećanja na Drugom je bio Benignijev ‘Život je lijep’. TV ružu za prigodan televizijs­ki program zaslužila su, dakle, sva tri kanala javnog servisa. Nitko od ostalih, međutim, nije našao za shodno, unatoč itekako bogatoj filmografi­ji o holokaustu, barem simbolično, ako već ne cjelodnevn­o kao oni genijalci na Trećem, prilagodit­i programski sadržaj ovoj sedamdeset i petoj godišnjici. Na Novoj ni tog dana nisu odustali od svojih sapunica kojima svaku večer popunjavaj­u program, a RTL je prikazivao britansku kriminalis­tičku seriju staru deset godina i dodjelu neke glazbene nagrade iz Beograda. Pitam se samo hoće li im se za predstojeć­e Valentinov­o, na primjer, dogoditi sličan previd ili će nam, eto, dati jasno do znanja koji su im prioriteti pa u potpunosti izmijeniti svoju programsku shemu samo kako bi u neki dobar televizijs­ki termin ubacili prigodnu romantičnu komediju s Freddiejem Prinzeom juniorom?! Moju TV ružu, sasvim sigurno, neće ni tada dobiti!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia