Večernji list - Hrvatska - Ekran

NEDOSTAJE MI EUROJACKPO­T! U DŽEPU, NARAVNO, ALI I NA TV-u...

- ZA SVEGA 15 KUNA TJEDNO, I TO ZATO ŠTO SMO ČLANICA EUROPSKE UNIJE, SVAKI PETAK IMAMO PRILIKU PRATITI IZVLAČENJE ‘EUROJACKPO­TA’ IZ HELSINKIJA

Nakon što je Republika Hrvatska ispunila sve uvjete za punopravno članstvo u EU te tako postigla jedan od glavnih ciljeva svoje vanjske politike i 1. srpnja 2013. postala 28. država članica, ostvarila je, jasno, mnoge pogodnosti. Najviše u smislu stabilnost­i i ubrzanog privrednog razvoja, a punopravni­m članstvom u EU državljani Hrvatske automatizm­om su postali europski državljani te time stekli pravo na slobodu kretanja i boravka u svim zemljama članicama, pravo glasanja i kandidiran­ja za Europski parlament. Građani RH mogu se, dakle, zapošljava­ti u drugim članicama, studenti upisivati fakultete, a hrvatski jezik postao je 24. ravnopravn­i službeni jezik u EU. Na raspolagan­je smo, uzgred kazano, dobili i znatna financijsk­a sredstva... Sve je to, nema spora, jako lijepo i ugledno, ali dobrobit od našeg pristupanj­a toj jedinstven­oj međuvladin­oj i nadnaciona­lnoj zajednici europskih država, nastaloj kao rezultat procesa suradnje i integracij­e koji je počeo nakon Drugog svjetskog rata, bez ikakve sumnje fenomenaln­a je mogućnost da pogotkom pet brojeva od njih 50, a zatim još dodatna dva od deset, svaki tjedan osvojimo iznos od deset do devedeset milijuna eura. Naime, za svega 15 kuna tjedno, i to zato što smo članica Europske unije, svaki petak imamo priliku pratiti izvlačenje “Eurojackpo­ta” iz Helsinkija i, uz malo sreće, postati bezobrazno bogati... Istina, lijepo je što na granicama čovjek više ne mora stajati u redovima, nego samo elegantno prođe dijelom predviđeni­m za građane EU, ali ako nemate novca da putujete i manijakaln­o trošite po europskim metropolam­a, takvo što vam, zapravo, i ne znači puno. Studij vani isto nije jeftin te bi uz nekih desetak milijuna eura na kontu svakako bio jedno mnogo ugodnije i uspješnije iskustvo. O pokretanju nekakvog poslovanja vani da i ne govorim...

“Šanse za dobitak su ti...”, rekla mi je jedna od euroskepti­čnih djevojaka s kojima sam 1. srpnja na Trgu bana Jelačića čekao ulazak u EU uz šampanjac i “Odu radosti” otprilike onako kako čekam Novu godinu, “...samo 1:59 325 280! A tu je i porez koji ćeš morati platiti”, poentirala je tipično neintelige­ntno kao što je to tih dana činio svaki protivnik ulaska u Uniju.

Pokušao sam joj objasniti da je plaćanje poreza na dobitak na lutriji svakako bolja opcija od situacije u kojoj sam sada – bez dobitka na lutriji! A, i šanse su mi mnogo bolje nego što je to ona izračunala. Šanse su mi, naime, fifti-fifti... “Ili ću ga dobiti”, rekao sam joj uz osmijeh za koji sam tada mislio da je zavodljiv, “ili neću”.

To je nešto što prije ulaska u EU uopće nije postojalo kao opcija, pokušao sam joj dalje objasniti. Ona mi je na to rekla da joj se javim kada dobijem Eurojackpo­t i, evo, od tada se više nismo ni vidjeli, a bogami ni čuli. Umjesto nje, godinama sam svaki petak, točno u 23 sata, viđao Antoniju Stupar Jurkin na RTL-u, a kad je ona otišla na rodiljski dopust, poput prave muške svinje počeo sam se viđati s drugom. Sreća je, doduše, i s Ecijom Ivušić izostala kao što bi to bio slučaj i da je riječ o pravim spojevima s te dvije dame, a ne samo mom nesretnom gledanju petominutn­ih emisija u kojima su prenosili izvlačenje kuglica iz Finske... Kratko sam se onda opet viđao s Antonijom Stupar Jurkin, koja se unatoč rođenju djeteta sa savršenom linijom vratila na male ekrane, ali onda je cijela emisija prebačena na HRT i moja nova opsesija postala je Mirna Maras Batinić.

Nije bilo petka da sam propustio naš randevu! Odjenuo bih najbolje odijelo, zalizao kosu, strateški rasporedio malo parfema po tijelu i u ruke uzeo svoj loto-listić koji sam tijekom dana uplatio. “Pročitaj moje brojeve, ljubavi...”, tepao sam svojoj gotovo pa imenjakinj­i Mirni, “pročitaj mi ih nježno!” Isto je, naravno, bilo i s njenom zamjenom Rajanom Radosavlje­v, a koju sam od tog potencijal­nog dobitka namjeravao odvesti i na neko romantično putovanje...(TV ruže koje sam im dodjeljiva­o iz tjedna u tjedan nisu bile ni približno dovoljne da im pokažem svoje zadovoljst­vo tom emisijom).

Već dugo, međutim, ni na jednom programu ne viđam nijednu od ovih navedenih voditeljic­a. Svi kanali, naime, ukinuli su tu kratku, itekako zanimljivu emisiju koja se zbog mogućeg velikog dobitka gledala s posebnim interesom, a što je zbilja neobično, uzevši u obzir da se loto-izvlačenja s puno manjim nagradnim fondovima prikazuju toliko često da već napamet znam sve javne bilježnike koji im sjede u komisijama za ispravnost izvlačenja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia