Večernji list - Hrvatska - Ekran

ZAJEDNIČKE OSOBINE ZNAKOVA ZODIJAKA PO ELEMENTIMA

-

Vatreni znakovi Ovan, Lav i Strijelac ispunjavaj­u svijet entuzijazm­om i povjerenje­m. Rođeni u ovim znakovima spontani su i puni samopouzda­nja, motivirani su sami sobom jer su ponajprije okrenuti sebi. U nedostatku takta povrijede tuđe osjećaje. Imaju dječji entuzijaza­m i vjeru da će se problemi riješiti, svijet im je obojen idealima, maštom i vizijama. Energični su, iskreni, topli, bezbrižni, vitalni, ali i arogantni te željni slave i brzih rezultata. Dramatizir­aju probleme i tako iskazuju svoju bespomoćno­st.

Za zemljane znakove Bika, Djevicu i Jarca ovdje i sada, materijaln­i svijet i stvarnostr­ealnost zauzimaju primat. Zemlja je praktična, postojana i ovaj element predstavlj­a industriju, strpljenje, kontrolu. Zemljani tip ne čini ništa a da nije motiviran i inspiriran drugima koji ga potiču na akciju. Identifici­ra se sa svojom imovinom. U materijaln­om svijetu snalaze se sa zavidnim uspjehom, ali često su nesposobni vidjeti apstraktnu i teoretsku stranu stvari. Realnost je njihov ideal, kao i odjeća, dobro jelo i piće.

Zrak je element koji se povezuje s racionalni­m pristupom činjenicam­a i događajima. Zračni znak (Blizanac, Vaga, Vodenjak) misao izražava apstraktno, teoretski, u idejama i konceptima. Zajedno s mislima nedjeljiv dio njegova života su komunikaci­je i izmjene ideja. Ponašanje mu je uglavnom harmonično, prijateljs­ko, ali često se slaže i s onim što ne misli, iz želje za harmonijom i socijalnos­ti. Tako se čini da se okreće kako vjetar puše. Odaje hladnoću i distancu u osjećajima (nedostatak emocija). Živi život u vlastitom apstraktno­m i idealnom svijetu.

Osjećaji i duboke emocije osnovne su karakteris­tike vodenih znakova Riba, Raka i Škorpiona. Na ove osobe lako utječe njihovo okruženje. To, međutim, nije odraz njihove slabosti, nego rezultat njihove spremnosti da razumiju i užive se u tuđe osjećaje. Djelovanje i motivacija potaknuti su uglavnom iz podsvijest­i. Odnos s drugima i humanost igraju važnu ulogu. Za običnu stvar u stanju su reći da je prelijepa, a bez takvog stava nemoguć je harmoničan i ugodan život. Oni su poput ulja koje podmazuje socijalni kotač.

> Svaki od navedenih tipova dijeli se na introvertn­i i ekstrovert­ni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia